szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Windows XP-ben találunk egy syskey nevű rendszerprogramot, amely a biztonsági fiókkezelő (SAM)...

A Windows XP-ben találunk egy syskey nevű rendszerprogramot, amely a biztonsági fiókkezelő (SAM) nagyobb fokú védelméről gondoskodik. A syskey egy 128 bites véletlenszerű kulccsal titkosítja a SAM-ban található hasheket, így azokhoz nem lehet egykönnyen hozzáférni. Kapcsoljuk be a fiókadatbázis titkosítását, de ne feledjük, hogy ez a védelem nem kapcsolható ki többé!
Kattintsunk a Start menüre, majd írjuk be a Futtatásba a „syskey” parancsot.

syskey: A titkosítás nem vonható vissza!

Kattintsunk most a Frissítés gombra, ahol beállíthatjuk, miként kapja meg az XP azt az indítókulcsot, amellyel minden rendszerindításkor vissza fogja fejteni a SAM fiókadatbázist, pontosabban egy olyan rendszerkulcsot, amellyel a SAM adatbázis titkosítva van.

Akár hajlékonylemezen is tárolhatjuk az indítókulcsot

Lehetőség van minden indításkor kézzel beírni az indítókulcsot, floppyról betölteni vagy pedig a helyi rendszerben eltárolni. Nyilvánvalóan ez az utóbbi a legkényelmesebb, hiszen így észre sem vesszük, hogy a syskey aktív. Biztonsági okok miatt viszont ez ajánlott a legkevésbé, így válasszuk a floppys vagy a manuális jelszóbeírást.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ez a módszer sem tökéletes: csak megnehezíti a hackerek munkáját, mint minden egyéb eljárás. Lehet ötvözni a CD/DVD/USB-ről való bootolás letiltásával és BIOS jelszó megadásával is, ám ha valaki igazán felkészült és kitartó, úgyis meg fogja találni a kiskapukat. Kérdés azonban, megéri-e neki a ráfordítás.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miért nem kerülnek előre az oltási tervben az óvodai és iskolai dolgozók?

Miért nem kerülnek előre az oltási tervben az óvodai és iskolai dolgozók?

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Timothy Snyder: A rasszizmus miatt hatott a Trump-hívők összeesküvés-elmélete

Timothy Snyder: A rasszizmus miatt hatott a Trump-hívők összeesküvés-elmélete