szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Persze azért a közeljövőben a kisebb berendezések terén is érdekes...

Persze azért a közeljövőben a kisebb berendezések terén is érdekes újítások várhatók, legalábbis erre utalnak a nagy szakvásár és kiállítás, az IFA tapasztalatai. 
A hónap elején rendezett IFA a világ egyik legnagyobb technológiai kiállítása, ahol képet kaphattunk arról, milyen elektronikai megoldásokat tartogat a (közel)jövő. Itt amúgy nem csupán a végfelhasználóknak és a kereskedőknek mutatták be a termékeiket a gyártók, hanem egymással is versenyeztek, legfőképpen azon, hogy ki, milyen új termékkel tudja felhergelni vagy éppen elbizonytalanítani a konkurenciát. Jellemző példa volt erre a három nagy távol-keleti cég, a Samsung, a Sony és az LG versengése az LCD-tévék képfrissítése terén: míg a két S betűs gyártó a 200 Hz-es technológiával büszkélkedett, az LG már 600 Hz-es készüléket is bemutatott. Kár, hogy a kettő között szabad szemmel nincs is különbség, arról nem is beszélve, hogy a 100 Hz-es tévén is olyan szép a kép, mintha odarajzolták volna. 

Azért akad olyasmi is, ami nemsokára tényleg befolyásolhatja a mindennapi életünket: például a netböngészővel kiegészített televízió, ami mellesleg RSS-t is fogad, Youtube videót játszik le és widgeteket kezel. Ez pedig valóban a közeljövő, ha ilyesmire vágyunk, hamarosan ott lehet a nappalinkban a webes távirányító.

Widgetek a televízión

Jó néhány olyan terméket is bemutattak az IFA-n, ami más országokban a jelen, de nálunk még azért jócskán várni kell rá. A digitális rádiózásnál például, amire elvileg 2014-ig kellene átállnia Magyarországnak, már most is lehet látni a trendeket. Több digitális rádióvevő látott már napvilágot szerte a világon, de az is egyre inkább látszik, hogy amíg akad FM rádió, addig a digitális szolgáltatást inkább csak a vájt fülűek fogják választani. Az is egyre nyilvánvalóbb, hogy a digitális rádió funkcionalitás önmagában kevés, a felhasználók ennél többre vágynak. Mondjuk olyan készülékre, amelyik ismeri a DAB és DAB+ digitális rádióformátumot, több mint tízezer internetes adót kezel, WiFi kapcsolaton keresztül képes lejátszani a számítógépen tárolt tartalmakat, és ha ez nem lenne elég, akkor még az iPodot is kihangosítja. 

Vannak persze, akik nem akarnak lépést tartani az űrtechnológiát bevető mezőnnyel, ám mégis „jövőképesek”, hiszen olyan piaci szegmenseket céloznak meg, amelyekre a többiek nem gondoltak. Az Emporia nevű cég például idős felhasználóknak készít mobiltelefonokat, ami – tudván, hogy öregedő félben van a fejlett országok lakossága – nyerő ötlet. Már több mint félmillió egyszerű kezelhetőséget és hatalmas, eltéveszthetetlen gombokat felvonultató készüléket adtak el, és ha betörnek az Egyesült Államok piacára, akkor igazi multivá is válhatnak. Legújabb ötletük a GPS technológia bevetése: ha a készülék hátán lévő jókora „pánikgombot” megnyomja a tulajdonos, a mobil automatikusan felhívja az első négy tárolt számot, amelyek között célszerűen ott lesz a mentők száma is, és emellé elküldi a telefon GPS koordinátáit is. A mobil követése is lehetséges, de ehhez persze előbb illik megkérdezni a nagypapát, hogy nem bánja-e.

Itt a nagyifon!

Hamarosan olyan készülékekkel is megismerkedhetünk, amely azoknak kínál megoldást, akik olcsón, mindenféle fizikai, illetve pénzügyi korlát nélkül szeretnének internetezni. A Pocketsurfer semmi mást nem tud, csak amit ígér: mindenhova elviszi a netet. A 15x8 centis vékony szivartárcában egy 640x240 pixel felbontású kijelző, és egy, a Motorola megoldásaira emlékeztető Qwerty billentyűzet kapott helyet. Ezzel az eszközzel kizárólag netezni lehet vele, illetve a beépített GPS-nek köszönhetően azt is megmutatja, hol is vagyunk éppen. 

Az ötletnek a lényege valójában az ára. Ezt a készüléket ugyanis 250 euróért fogják árulni, és az árban benne van az is, hogy egy évig havonta 30 órát használhatjuk a GPRS internetet. Igen, GPRS-t, ez a meglepetés. A cég ugyanis először a szerverén tömöríti a készülékre küldött adatokat, és így a böngészés sebessége megközelíti a 3G élményt.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Továbbra sem szabadulhat a solti férfi, aki videóra vette, amint saját lányával szexel

Továbbra sem szabadulhat a solti férfi, aki videóra vette, amint saját lányával szexel

Szabálysértés lehet mobilozva átkelni a zebrán Romániában

Szabálysértés lehet mobilozva átkelni a zebrán Romániában

Home office vagy bejárás? Mi lesz az irodával a válság után?

Home office vagy bejárás? Mi lesz az irodával a válság után?