szerző:
techline.hu

A Deloitte közép-európai Technology Fast 50 versenye az elmúlt öt év...

A Deloitte közép-európai Technology Fast 50 versenye az elmúlt öt év árbevétel-növekedése alapján évente rangsorolja a leggyorsabban fejlődő közép-európai technológiai vállalatokat. Az idei rangsor igen változatos, hiszen Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Horvátország, Szerbia, Észtország és Magyarország vállalatai is felkerültek a listára. Ami a hazai cégeket illeti, közülük tizennégyen is a legdinamikusabban fejlődők közé kerültek, ami fölöttébb imponáló, hiszen az erős „mezőnyben” Csehország tizenhárom, Lengyelország pedig kilenc vállalattal képviselteti magát a listán.

A magyar vállalatok közül kettő a legjobb tízbe is bekerült: egyikük az üzleti informatikai alkalmazások integrációjával foglalkozó Alerant Informatikai Zrt., a másik cég pedig az ügyfélhívó-rendszerek és információs terminálok gyártására, kereskedelmére és üzemeltetésére szakosodott  Onlinet Kft. Az Alerant öt év alatti 3677 százalékos, míg az Onlinet 2233 százalékos árbevétel-növekedéssel érdemelte ki a megtisztelő helyezést.
Ahhoz, hogy egy vállalat indulhasson a versenyen, számos feltételnek kell eleget tennie. Éves árbevételének például az elmúlt öt év (2003–2007) mindegyikében el kellett érnie az 50 ezer eurót, egy közép-európai országban kell székhellyel rendelkeznie, saját fejlesztésű technológiát kell létrehoznia, illetve jelentős összeget kell kutatás-fejlesztési tevékenységre fordítania. Az indulás alapvető kritériuma továbbá, hogy a jelentkezők nem lehetnek stratégiai nagyvállalatok többségi tulajdonában lévő leányvállalatok.
Az idei listán szereplő Fast 50 vállalatok átlagos növekedése 1271 százalék volt, az eddigi legmagasabb a verseny történetében. A listán ma még szoftvercégek dominálnak, de jövőre már várhatóan felzárkóznak hozzájuk az internet-szolgáltatók is. Ennek oka, hogy az internetes szektor idővel számos szoftveralkalmazást hasznosít, és itt a felhasználók száma továbbra is jelentős növekedést mutat Közép-Európában.
Egy másik kategóriában, a Rising Stars-ban fiatal vállalatok versenyeznek, amelyek a korunknál fogva még nem tudnak megfelelni az öt éves működés feltételének. Ezeket a cégeket 3-5 éve alapították, éves árbevételük az elmúlt három év mindegyikében meghaladta a 30 ezer eurót, ettől eltekintve azonban nekik is meg kell felelniük a Technology Fast 50 kiírás egyéb feltételeinek.
Idén ebben a kategóriában újra magyar siker született, s akárcsak az ezt megelőző két évben, most is a navigációs szoftver fejlesztő, a Nav N Go került az első helyre, 7838 százalékos növekedésével. Ezzel a kivételes teljesítménnyel a vállalat jó eséllyel pályázhat a jövőbeli Fast 50 rangsor vezető helyére.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trónok harca: a Brant játszó színész bevallotta, mit vitt magával a forgatásról

Trónok harca: a Brant játszó színész bevallotta, mit vitt magával a forgatásról

Megoldódhat a pacemaker elemcseréjének problémája

Megoldódhat a pacemaker elemcseréjének problémája

Borús, esős napunk lesz

Borús, esős napunk lesz

Útlezárás Letenyénél baleset miatt

Útlezárás Letenyénél baleset miatt

Kiemelték az első fűtőelemet a fukusimai atomerőmű egyik reaktorából

Kiemelték az első fűtőelemet a fukusimai atomerőmű egyik reaktorából

Annyi bevétele lett a felcsúti akadémiának, mint egy évvel korábban a teljes NB I.-nek

Annyi bevétele lett a felcsúti akadémiának, mint egy évvel korábban a teljes NB I.-nek