szerző:
techline.hu

Aki látott már iPhone-t működés közben, esetleg kézbe is fogta, azt könnyen...

Aki látott már iPhone-t működés közben, esetleg kézbe is fogta, azt könnyen el lehet kápráztatni a kezelői felület ötletes megoldásaival vagy egy-egy látványos alkalmazással. A vásárlás komoly visszatartó ereje azonban a készülék ára illetve a hozzátartozó előfizetési díj. Magyarországon hivatalosan kizárólagosan a T-Mobile forgalmazza a készüléket, különböző részletfizetési konstrukciókban. Igaz, hogy már mindössze 990 forintos befizetéssel is hozzá lehet jutni egy iPhone-hoz, azonban ilyen alacsony kezdőbefizetéshez 24 hónapon keresztül havi 16990 forintot kell még leszurkolni a telefonhoz kialakított speciális díjcsomagra. Ez a havi előfizetés annyi beszélgetést, SMS-t és adatforgalmat is tartalmaz, ami egy átlagosnál nagyobb felhasználásra is elegendő. A végeredmény azonban így is elég mellbevágó: két év alatt több mint 400 ezer forintba fog kerülni az, hogy iPhone-t használunk. Aki a meglévő telefonját cseréli le, annak jóval magasabb lesz az első befizetés, de megtarthatja korábbi előfizetési csomagját, így a havi díjak lesznek jóval alacsonyabbak. Feltéve, ha az adatforgalommal nem lépi át az adott csomagban szereplő mennyiséget.  Mert azt azért ne felejtsük el, hogy az iPhone akkor az igazi, ha szabadon használhatja a mobil adathálózatot. Ettől azonban gyorsan pörög az adatmennyiség számláló.

A sebességmérő kamerák helyzete

De valójában mekkora is egy átlagos havi adatforgalom? Mivel konkrét adatokat erre sehol sem találtunk, lenulláztuk a telefon adatszámlálóját, és egy hónapon keresztül nem figyeltük, mikor és mennyi adatot tölt le és küld el az iPhone. A mérés időszakban vegyesen voltunk WiFi- s környezetben és olyan helyen, ahol csak a mobil hálózaton keresztül lehetett internethez csatlakozni. Naponta többször lekérdeztük az elektronikus leveleinket, néhányra válaszoltunk is, végigolvastuk kedvenc weboldalainkat, időnként megnéztük a helyzetünket a műholdképes térképen, feltöltöttünk két-három fotót egy fénykép-megosztó oldalra, megnéztünk online néhány filmelőzetest és YouTube videót és 1-2 órát hallgattunk internet rádiót. Így egy hónap alatt fél Gbájtnyi adatforgalmunk volt, ami azt jelenti, hogy mindehhez az iPhone-hoz kialakított speciális csomagokban kínált 2, illetve 4 Gbájt bőségesen elegendő. Ha pedig egy korábbi adat-előfizetéssel akarjuk használni, akkor ott is elegendő a 2 Gbájtos csomag. Akinek azonban kisebb, 30 vagy 80 Mbájtot tartalmazó előfizetése van, annak nagyon kell figyelni, hogy mikor kapcsolódik WiFi nélkül az internethez, mert esetenként igen mélyen kell majd a zsebébe nyúlnia.

Egy hónap alatt 500 Mbájt adatforgalmunk volt

Külföldről persze be lehet szerezni kártyafüggetlen „almás” telefont, nagyjából 130-150 ezer forintért. Ezt azután mindhárom hazai szolgáltató kártyájával lehet használni, így mindenki szabadon kiválaszthatja, melyik előfizetés a legkedvezőbb számára.

Eddig csak azt néztük, hogy telefonként használva megéri-e iPhone-t venni. Ez azonban nem csupán egy telefon. Ha valaki most szeretne beruházni egy okostelefonra, egy videós iPodra, egy hordozható játékkonzolra és egy GPS-re, akkor biztosan jobban jár, ha mindezt egyetlen készülékbe zsúfolva veszi meg. A végösszeg is jóval alacsonyabb lesz, és az sem utolsó szempont, hogy csak egyetlen készüléket kell a zsebünkbe vagy táskánkba tenni. Arról nem is beszélve, hogy annak különösen megfelel, aki elektronikus leveleket és weboldalakat szeretne elérni, mert a beépített levelezőkliens nagyon könnyen és sokoldalúan használható, ráadásul a Safari pedig nem nagyon talál olyan oldalt, amellyel ne tudna megbirkózni. Ez pedig a mobiltelefonos böngészők között igazi ritkaság!

A Techline a beépített Safarin

A sok egybeépített eszköznek sok előnye van, de azért érdemes a hátrányokról is szólni. Az előnyök között talán első helyen szerepel, hogy ha internetezés közben vagy elektronikus levelünkben egy telefonszámra bukkanunk, azt azonnal tárcsázhatjuk. Ha címjegyzékünk bejegyzéseit becsületesen kitöltjük, akkor egy érintéssel nemcsak felhívhatjuk ismerőseinket, hanem ugyanilyen könnyedén küldhetünk nekik SMS-t vagy e-mailt. Hasonlóan egyetlen mozdulatba kerül, hogy megnézzük a térképen a címüket, és pillanatnyi tartózkodási helyünktől kiindulva megtervezzük a hozzájuk vezető útvonalat. A GPS-t használó alkalmazások között például még olyat is találunk, ami webről elérhető térképen tudja mutatni a telefon aktuális tartózkodási helyét. Aki azonban autós navigációra vagy geocaching-re akarja használni az iPhone-t, az csalódni fog. Az előbbiek még nem találnak olyan programot, amelyik folyamatosan képes a célhoz vezetni, az utóbbiaknak pedig csak nagyon rövid ládakeresésre van lehetőségük, mert a folyamatosan működő GPS alig két óra alatt végez az akkuval.

Az eszközök összefonódásának kihasználására már most is sok alkalmazás született. Az iPhone-nal készült fotókat azonnal feltölthetjük az internetre, a készítés helyével és  földrajzi adataival együtt. De a helymeghatározás alapján azt is megnézhetjük, milyen látnivalók vannak a környékünkön és mások milyen képek készítettek ezekről. Az is könnyen megoldható, hogy visszataláljunk egy idegen városban valahol leállított autónkhoz. A helymeghatározás a mobil hálózat adatai alapján akkor is használható, ha zárt helyen vagyunk és nem lehet elérni a műholdakat.
Az iPhone gyakorlatilag állandóan a neten lóg, megfelelő beállítás esetén észrevétlenül kapcsol át a GSM és a WiFi-n keresztüli internet-csatlakozás között. Így nem csoda, hogy sok játék is használja az internetet, hogy feltöltse az elért eredményeinket, új kiegészítéseket töltsön le vagy más játékosokkal kapcsoljon össze. Az érintőképernyő és a mozgásérzékelő pedig eddig nem használt vezérlési lehetőségeket is jelentenek.
A kombinált készülék a zene kedvelőinek is sok meglepetést tartogat. Létezik például olyan alkalmazás, amelyik képes felismerni a rádióban szóló zeneszámot, vagy kiírja az általunk eldudorászott dallam adatait, amit dúdolunk, és hivatkozásokat mutat a dal YouTube-os változatához. S ha nagyon tetszene a muzsika, akár azonnal meg is vásárolhatjuk azt.  

A mozgásérzékelők játékvezérlésre is alkalmasak

A sok ötletes megoldás mellett vannak azért bosszantó apróságok is. Így például a Bluetooth kapcsolatot csak fülhallgatóhoz használhatjuk, más telefonnal vagy számítógéppel nem lehet ezen keresztül adatot cserélni. Érthetetlen továbbá, hogy miért nincs arra lehetőség, hogy a címlista egy-egy elemét SMS-ben vagy e-mailben elküldjük. 
A sok funkció természetesen sok energiát fogyaszt. Az egy hónap alatt az is kiderült, hogy aki többnapos kirándulásra megy olyan helyre, ahol nem fogja tudni feltölteni az akkumulátort, annak nem érdemes iPhone-t vásárolni. Ugyanis a korábban leírt napi használattal és még 30-60 percnyi beszélgetéssel, estére majdnem mindig sikerült teljesen lemeríteni az telefont. Persze vannak takarékossági fogások, amelyekkel növelhetjük a működési időt. Ilyen például a 3G, a helymeghatározás, a push szolgáltatás, a WiFi és a Bluetooth kikapcsolása. Persze ezek után már rögtön nem lesz annyira sok mindenre használható az iPhone, ezért a legjobb a középutat választani, és meggondolni, hogy mire van feltétlenül szükségünk. 

Fényképeinkhez csatolhatjuk a földrajzi és időjárás adatokat is

A fentiek csak kiragadott példák, amelyek az iPhone vásárlása mellett, illetve ellene szólnak. Kérjük Olvasóinkat is, hogy írják meg véleményüket, tapasztalataikat, hogy ezekkel kiegészítve talán könnyebben el lehessen dönteni: érdemes-e iPhone-t venni.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itt az új Star Wars-sorozat első hosszú előzetese

Itt az új Star Wars-sorozat első hosszú előzetese

Fülke: Ha Pécsett nem nyer az ellenzék, akkor sehol sincs esélye

Fülke: Ha Pécsett nem nyer az ellenzék, akkor sehol sincs esélye

Már akkor kiszúrták őket a rendőrök, amikor csak tervezték egy autó feltörését, nem is jutottak messzire

Már akkor kiszúrták őket a rendőrök, amikor csak tervezték egy autó feltörését, nem is jutottak messzire

Rendőri felvezetéssel ment szülni egy nő Dunakeszin

Rendőri felvezetéssel ment szülni egy nő Dunakeszin

250 milliárd forinttal verték át az ukránokat

250 milliárd forinttal verték át az ukránokat

Hétvégén eldőlhet, meg lehet-e fékezni Trumpot

Hétvégén eldőlhet, meg lehet-e fékezni Trumpot