szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Firefoxnál megszokhattuk, hogy rengeteg hasznos kiegészítőt tölthetünk le hozzá.

A Firefoxnál megszokhattuk, hogy rengeteg hasznos kiegészítőt tölthetünk le hozzá. Ilyen a Drag & DropZones plug-in is, amelynek a segítségével számtalan funkciót érhetünk el játszi könnyedséggel, anélkül, hogy menükben bóklásznánk vagy billentyűkombinációkat magolnánk be. Ráadásul használható Windows, Linux és OS X alatt egyaránt.

Azonnal megjelenő zónákba dobálhatjuk a képeket és szövegeket

A módszer egyszerű: a fogd és vidd eljárást kell használnunk, vagyis ha például egy képet szeretnénk lementeni egy adott mappába, csak megfogjuk az egérrel és elkezdjük húzni, majd a megjelenő rácshálón ráhúzzuk a Kép mentése másként... zónára és ott elengedjük. Ebben a pillanatban megjelenik a Kép mentése másként... párbeszédablak, és mi oda mentjük a képet, ahová akarjuk. Ez persze részlegesen megoldható plug-in nélkül is - bár nem ilyen kényelmesen -, hiszen a Firefoxból bármikor „kiránthatunk” egy képet mondjuk az Asztalra, vagy egy Intéző ablakban megnyitott mappába. Ám a plug-ines megoldás nekünk kényelmesebbnek tűnik. Ez persze szubjektív, és emiatt nem is írtunk volna erről a kiegészítőről.

A zónákat mit állíthatjuk össze

A Drag & DropZones azonban ennél többet is tud. Ugyanis a rácsháló minden egyes zónájának mi magunk adhatunk funkciót. Ez lehet valamelyik kereső vagy online fordító szolgáltatás használata (például csak rádobjuk a kijelölt kifejezést az adott zónára, és máris kereshetjük kedvenc keresőmotorunkkal), de választhatunk számtalan más utasítás közül is (felvétel a könyvjelzők közé, hivatkozás küldése, beállítás háttérképként, nyomtatás, kép küldése stb.).
Összesen akár 64 ilyen zónát is létrehozhatunk, mindegyiknek más és más funkciót adva (természetesen a funkciókat is a fogd és dobd módszerrel rendelhetjük hozzá a zónákhoz, a modul Settings ablakában).

Mindent egybevetve a Drag & DropZones egy egészen érdekes és hasznos kezdeményezés, érdemes egy próbát tenni vele. Persze ha valakinek e funkciók elérésére már berögzült módszerei vannak, annak lehet, hogy nem segítség, de ha általában a menükkel bajlódunk, akkor sokat gyorsíthatunk a munkán ezzel az ügyes kiegészítővel.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!