szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A panorámakép-készítés korántsem olyan bonyolult feladat, mint ahogy azt...

A panorámakép-készítés korántsem olyan bonyolult feladat, mint ahogy azt első pillantásra hinnénk. Az azonban igaz, hogy egy profi panorámához gondos előkészületekre és egy jó szoftverre van szükség. Ha azonban nem nagyítóval fogjuk nézni az elkészült képen az illesztéseket, akkor közel tökéletes panorámaképet készíthetünk az iPhone-nal és az ingyenes PanoLab alkalmazással.
A program kezelése rendkívül egyszerű: egymás után rakhatunk képeket egy négyzethálós felületre. Ez a felület egy olyan gömb belsejének felel meg, aminek a középpontjából a felvételeket készítjük. Az egyes képeket az érintőképernyőn egy ujjunkkal mozgathatjuk a megfelelő pontra, két ujjunkkal pedig elforgathatjuk. A pontos illesztést a nagyítás bekapcsolása után tudjuk ellenőrizni és korrigálni.

Az ujjunkkal csúsztathatjuk helyére a képeket

A programban tetszőleges számú képet rakhatunk egymás mellé, és kiválaszthatjuk, hogy az átfedéseknél melyik felvétel kerüljön felülre.

Pontosan lehet illeszteni a részleteket

Annak sincs semmi akadálya, hogy a szokásostól eltérően nem vízszintes, hanem függőleges panorámát készítsünk.  

A végleges panoráma akár állókép is lehet

A felhasznált képeket közvetlenül a kameráról is kaphatjuk, de elővehetjük már korábban rögzített felvételeinket is. A gyakorlatban érdemesebb ezt a módszert választani, azaz egymás után, mindig egy kicsit elfordulva elkészíteni a fotókat, és utána ezekből összerakni a panorámaképet. Így jobban tudunk arra figyelni, hogy egyforma magasságból készüljenek a képek és megfelelő legyen az átfedés.

Elkészült a panorámakép

Ha már nem akarunk több képet hozzáadnia panorámához, akkor mielőtt elmentjük, kijelölhetjük, hogy mekkora képkivágást szeretnénk látni a végleges képen. Az elmentett kép az iPhone kamerájával készült képek mappájába kerül, ahonnan azután áttölthetjük a számítógépre vagy elküldhetjük elektronikus levélben.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Megéri iPhone-t venni?

Aki látott már iPhone-t működés közben, esetleg kézbe is fogta, azt könnyen...