szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Kényes terület ez, és talán rosszul látok benne én is ezt azt, miközben...

Kényes terület ez, és talán rosszul látok benne én is ezt azt, miközben igyekszem egyformán pozitívan hozzáállni mind a PC-khez, mind a Macintoshokhoz. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, és egyik oldal sem hibátlan. Ezúttal néhány Maces tévhitet szeretnék eloszlatni, s elmondani róluk a véleményemet. A végén pedig egy szavazási lehetőség és persze a kommentek állnak a rendelkezésére mindenkinek, hogy egyetértsen, vagy meggyőzzön róla, hogy tévedtem. Szálljanak vitába velem és egymással, hogy egyszer és mindenkorra tisztázzuk ezt a tíz kérdést!

1. Macre nincsenek programok
Ezt előszeretettel hangoztatják sokan, s én sohasem értettem. Macre ugyanis minden témakörben találunk minőségi szoftvert, nem is egyet, ráadásul rengeteg az ingyenes közöttük. A windowsos kínálatnak is csak töredékét használja az ember, hiszen annak a nagy része szemét. Egyébként sincs szükség egy gépen négy képnézegetőre és hat szövegszerkesztőre! Csak az Apple oldalán órákat barangolhatunk a kínálatot böngészve. 

Van választék szoftverekből

És akkor még a macupdate.com-ról vagy a download.com maces szekciójáról szót sem ejtettünk. Ráadásul rengeteg professzionális alkalmazás is megtalálható (például Adobe termékek). A két legnépszerűbb irodai csomag, a Microsoft Office és az OpenOffice.org is megvan (és van még több is). Akad hazai fejlesztésű számlázóprogram, és már az APEH is megtette az első lépéseket, hogy a bevalláshoz ne kelljen Windowst ragadni. :)

2. Macre nincsenek játékok
Ez így szintén nem igaz. Rengeteg jó minőségű shareware és freeware játék van, és sok nagy név is megjelent már Macre (World of Warcaft, Sims 2 stb.). Az azonban igaz, hogy jó pár népszerű játék késve jelenik meg erre a platformra, vagy például a készítők (lásd EA) nem mindig veszik a fáradtságot a natív Maces változat elkészítéséhez, csak egy Windows emulátort „építenek be” a játékba. 
Így azután sok EA játék erősebb hardvert követel Macen, mint Windowson. Megszállott játékosoknak tehát az OS X nem tökéletes választás, viszont a bootcamp segítségével feltehetünk egy natív Windowst a játékokhoz, bármelyik Inteles macre. De ez már a következő pont...

3. Macen nem futnak a windowsos programok
Természetesen az OS X nem futtat windowsos szoftvereket. Ám három módszer közül is választhatunk, ha valamiért mégis Windowsra vagy windowsos alkalmazásra van szükségünk, és Intel processzoros Mac előtt ülünk.

Windows használat OS X alatt, 3D (DirectX 9) támogatással

Az egyik a Boot Camp, amelynek a segítségével második operációs rendszerként telepíthető Windows a gépre. Előnye, hogy ez natív Windows, vagyis pont olyan, mintha bármely más PC-re tettük volna a redmondi rendszert, a hátránya, hogy újraindításra van szükség, a rendszerek közötti váltáshoz.
A másik kézenfekvő megoldás egy virtuális gép létrehozása az OS X-en belül. Ehhez használhatjuk mondjuk a VMWare vagy a Parallels szoftvereket. Segítségükkel szinte tökéletes tempóban futtathatunk komplett Windowst az OS X-en belül, 3D-s támogatással (még a régebbi windowsos játékokkal is simán tudunk így játszani).
A harmadik megoldás a Wine, illetve a Wine-ra épülő megoldások, mint például a Crossover for Mac. Ezek eredeti Windows telepítése nélkül, Windowst „szimulálva” képesek futtatni sok windowsos alkalmazást. Akit bővebben érdekelnek a lehetőségek, az korábbi cikkünkből mindent megtudhat a módszerek előnyeiről és hátrányairól.

4. A Mac drágább, mint a PC
Egy doboz szépen csomagolt, jó nevű Belga bonbon is drágább, mint a kínai piacon vásárolható táblás csokoládé. Viszont a márkás bonbon esetében biztosak lehetünk benne, hogy nem tejbevonóból készült, és ha megesszük, nemcsak az éhségünket csillapítja, hanem jóleső érzéssel tölt el. A piaci csokinál viszont nem feltétlenül azt találjuk a csomagolásban, mint amit ráírtak. Gyomorrontás lehet a vége, ami azután többletköltséggel jár: gyógyszerek és munkakiesés képében.

Szép, hatékony és helytakarékos.

Ne kövessük el azt a hibát, hogy egy iMac vagy egy MacBook vásárlásakor a legolcsóbb, összetákolt PC-khez és notebookokhoz hasonlítjuk azokat. Tessenek a márkás gépekkel összevetni az árakat, lehetőleg azokkal, amelyek ugyanazt a teljesítményt nyújtják (és vegyük figyelembe, hogy ez nem biztos, hogy azonos alkatrészeket is jelent: a Windowsnak a multitaszkhoz például jóval több lóerő szükséges, mint az OS X-nek).
Az persze vitathatatlan, hogy egy Apple gépnél a márkajelzést is megfizettetik, de ugyanezt megteszi a Dell is, sőt mindenki, aki “nevesített” gépeket árul. Cserébe úgy rakják össze azokat, hogy letesztelik, képesek-e az alkatrészek megfelelően "összedolgozni". És bár még így is becsúszhatnak hibák (lásd a MacBook Pro sorozat grafikai processzorának gondjait), az esélyünk arra, hogy megfelelő tempóban dolgozzunk, és ne legyenek kényszer munkaszünetek, egy márkás gép esetében – legyen az PC vagy Mac – mindig nagyobb. Ezen kívül ezekhez a gépekhez jogtiszta rendszert (a Mac esetében éppen az OS X az egyik legnagyobb vonzerő) és további szoftvereket is kapunk.

Az alma drága, de egészséges?

Saját példát hozok: én három éve ülök egyazon iMac előtt, és még mindig „visz mindent”. Futnak valakinek gond nélkül egy hároméves noname PC-n a legújabb szoftverek? Nem mindig a drágább a jobb, de én ennek a gépnek az árát már nyugodtan oszthatom hárommal...

5. Macre nincs vírus, nem fenyegetnek hackerek és trójaiak
Ez szinte naponta előkerül a PC kontra Mac vitákban. Van benne némi igazság, de azért nem teljesen így.  Valódi vírus ugyanis - egyelőre - valóban nincs Macre, vagy legalábbis OS X-re még nincs, a régi MacOS-re volt néhány. Azonban trójai, féreg és kémprogram akad pár, igaz, ezeket meg szinte keresni kell. Ritkák, mint a fehér holló, ráadásul a felhasználónak kell engedélyeznie a működésüket (jelszó megadásával, admin jogosultságokkal stb.). Mivel a Mac kis hazánkban is egyre népszerűbb, a dolog korántsem olyan veszélytelen, mint amilyennek beállítják, a kezdő felhasználó ugyanis veszélyforrásnak számít minden rendszeren. Ha valaki nem biztos benne, hogy képes önállóan megkülönböztetni egy kéretlenül települni akaró kártevőt a hétköznapi programoktól, annak ingyenes megoldásként az iAntivirus használatát javasoljuk. Diszkréten figyeli azt a kevéske kártevőt, ami eddig készült OS X-re. Komolyabb Maces antivírusra (például Norton vagy Sophos) csak azoknak érdemes beruházniuk, akik a windowsos vírusokat szeretnék nyakon csípni Macen (ezek ugyan nem ártanak semmit az OS X-nek, de legalább nem küldi őket tovább az ember a Windowsos ismerősöknek).

Ha nem bízunk a vírushiányban, azért van segítség

A hackereket illetően az OS X sem sebezhetetlen, bár minden bizonnyal kevesebben vannak ráállva a Macintosh feltörésre, mint ahányan a Windows ellen dolgoznak.
Azt viszont nyugodtan kijelenthetjük, hogy vírusirtó nélkül egy OS X előtt ülve sokkal nagyobb biztonságban vagyunk, mint akár egy vírusirtóval felszerelt windowsos gépnél. Az óvatosság azonban itt sem árt, és a rendszerhez kiadott biztonsági frissítéseket illik letölteni. Mert azért rések itt is akadnak a pajzson.

6. OS X alatt nincs szükség töredezettségmentesítésre és karbantartásra
Frászt! Az igaz, hogy az OS X menet közben igyekszik a fájlokat rendben tartani, és ebben sokkal hatékonyabb, mint mondjuk a FAT32-t vagy NTFS-t használó Windows, azonban hosszú távon egy Mac merevlemeze is töredezett lesz. 

Bár menet közben is igyekszik a rendszer, néha azért besegíthetünk

Ezen nincs mit csodálkozni, ha nagy fájlokkal dolgozunk, azokat a „csillagok együttállásától függően” néha szétdarabolva kell a lemezre írnia minden rendszernek. Szóval a töredezettségmentesítés – pár havonta – az OS X-nek sem árt. Erre használhatjuk mondjuk az iDefrag nevű szoftvert (sajnos ez nem ingyenes).
A karbantartás alól sem tudunk kibújni, de szó sincs arról, hogy emiatt meg kellene ismerkednünk a parancssorral. Hasonlóan a Windowshoz, itt is találunk több olyan alkalmazást, amely elvégzi a karbantartási munkákat, ha úgy érezzük, kicsit már lassul a rendszer. Kiváló választás erre az ingyenes Onyx, a segítségével kényelmesen, a grafikus felületről irányíthatjuk a “hadműveletet”.

7. A Macintosh használatához újra kell tanulnom mindent, ráadásul biztosan parancssoros
Ez óriási tévedés! Az OS X felülete rendkívül felhasználóbarát és még ízléses is. Egy-két apróságot kell csak megszoknunk (például az aktív alkalmazás menüje látszik mindig a képernyő tetején, más megközelítésű a fájlrendszer stb.), de ezeket pár nap alatt megszokja az ember, s kis gyakorlás után a rendszer használata egyértelművé válik, még egy kezdő felhasználó számára is. 

Ízléses és praktikus. Ráadásul jól bírja a nyúzást...

Ezt a parancssor dolgot pedig tessék elfelejteni OS X és Linux esetében egyaránt. Persze, ott van, lehet használni, de nincs rá többször szükség, mint ahányszor Windowsban előveszi az ember (mert bizony ott is van ilyen). A mai, korszerű operációs rendszerek, így az OS X is, szinte minden funkció elérését lehetővé teszik a grafikus felületen.

8. Macen nem videócseveghetek a windowsos nagymamával és nincs MSN sem
Dehogynem! Ha a nagymama Skype-ot használ, ez simán megoldható. Sőt, immár a Gmail-en belül is van cross-platform videócsevegés!
Az MSN Messengert használó windowsos ismerősök elérésére is van kismillió megoldás (többek között a Microsoft MSN Messenger 7 for Mac), viszont ott nincs lehetőség videós beszélgetésekre. Az aMSN azonban jó úton halad erre. Csak kicsit lassan.

9. A Mac sohasem fagy le
Ezt így nem merném kijelenteni. De hogy ritka jelenség, az biztos. Ha mégis előjön, az általában hardvergond (mint ahogy a Windows esetében előszeretettel emlegetett kék halálnak is legtöbbször ez az oka). Az már gyakrabban előfordulhat, hogy egy rosszul megírt alkalmazás magába omlik, de ilyenkor ki lehet lőni, és minden megy tovább, a rendszert ez általában nem viseli meg. A Windowst viszont az ilyen esetek érzékenyebben érintik. Maga a rendszer valóban ritkán fordul magába, ráadásul a multitaszk feladatok (több program párhuzamos futtatása és használata) esetében az OS X-nek hatalmas előnye van a Windows minden verziójával szemben (talán majd a Windows 7 felnő a feladathoz).

10. A Macesek istenként tiszteli Steve Jobsot, és gyűlölnek minden PC-s felhasználót
Nos, nem szeretnék elkeseríteni senkit, de hasonló elfogultság tapasztalható a windowsos és a linuxos oldalon is. Ez ugyanis emberi tulajdonság, amelyen nem mindenki képes felülemelkedni. Amit megkedvel az ember, azt hajlamos fenntartások nélkül védeni.
Jobs kétségtelenül karizmatikus figura, és erősen meghatározza az Apple irányvonalát (azt mindenki döntse el maga, hogy ez jó, vagy rossz dolog). De ugyanez elmondható Bill Gatesről vagy Steve Ballmelről is a túlvégen. Szóval ezen az alapon kár különbséget tenni.

A legtöbb Maces felhasználó nem feltétlenül a brandbe szeretett bele, inkább a kényelembe. Egy olyan számítógépbe, amelyet nem kell sem tuningolni, sem körbebástyázni, csak használni.
Maga az Apple mint cég, fikarcnyival sem jobb vagy rosszabb, mint a Microsoft. Igyekeznek sikereket elérni egy piacon, hol figyelembe véve a felhasználók igényeit, hol pedig magasról... elnézést, kiszaladt...
Az viszont biztos, hogy mindkét cégnél dolgoznak/dolgoztak olyan emberek, akik nagy hatással vannak/voltak a számítástechnikára és ezzel együtt hétköznapjainkra. Akár szimpatikusak, akár nem. Mindenki döntse el maga, hogy ezért tiszteli, vagy éppen gyűlöli őket. Az elfogultság viszont sohasem célravezető, egyik oldalon sem.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Két hét a Leoparddal

Miután a telepítési procedúra gond nélkül lezajlott és úgy tűnt...