szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az ötlet kitalálásához mindössze azt a tényt kellett ismerni, hogy az emberi...

Az ötlet kitalálásához mindössze azt a tényt kellett ismerni, hogy az emberi fül az életkor növekedésével egyre kevésbé hallja meg a magas hangokat. Az iskoláskorúak a 16-17 kHz-es hangokat is meghallják, így ha ilyen frekvenciájú csengőhangot vagy üzenetjelző hangot állítanak be, akkor a tanóra alatt is nyugodtan fogadhatnak SMS-t, a tanárok számára ez rejtve marad. A harmincéves korosztály általában már csak a 15 kHz-nél alacsonyabb frekvenciájú hangokat hallja. Persze ezeket az értékeket sok vizsgálat átlagából állapították meg, így azután lehetnek egyéni eltérések. Aki kíváncsi, hogy hallja-e az életkorának megfelelő hangokat, ezen az oldalon elvégezheti a tréfásan moszkító tesztnek nevezett vizsgálatot.  11 és 18 kHz között, 1 kHz-es lépésekben növekvő hangfájlokat lehet itt meghallgatni. A hangok öt másodpercig szólnak, és látni lehet, hol tart a lejátszás. Erre szükség is van, mert a magas hangoknál esetleg már csak innen értesülünk a lejátszásról. A teszthez érdemes jó hangkártyával ellátott számítógépet és jó minőségű fülhallgatót használni.

Melyik csengőhangot halljuk még meg?

Azok a fiatalok, akik ki szeretnék használni életkoruknak ezt az előnyét, a www.teenbuzz.org oldalról ingyenesen letölthetik a megfelelő frekvenciájú csengőhangot. 13 csengőhangot lehet itt meghallgatni, és pontosan ki lehet választani, melyik az a legmagasabb frekvencia, amit még hallaunk a mobilunkon. A két másodperces hangfájlokat mp3, wav, ogg és m4r formátumban lehet letölteni és a telefonra másolni.

A fiatalok magasabb hangra való fogékonyságát ellenük is lehet fordítani. Külföldön már kereskedelmi forgalomban is kapható olyan készülék, ami 16-18 kHz közötti hangot sugároz. A szerkezetet olyan helyekre szerelik fel, ahol rendszeresen össze szoktak gyűlni a hangoskodó fiatalok, zavarva az idősebbek nyugalmát. A sípoló magas hangot csak a 24-28 év alattiak hallják, és biztos hogy pár perc után távoznak a környékről.

A hangoskodó fiatalokat elriasztó készülék

A körülbelül 20 méter hatótávolságú, 900 euróba kerülő készülék teljesen ártalmatlan, csecsemők, felnőttek, háziállatok, madarak nem hallják a hangját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fegyveres betörők rabolták ki a Roma sztárját

Fegyveres betörők rabolták ki a Roma sztárját

Csúnyán végződött egy autós üldözés Kaliforniában: felüljáró alá ékelődött be egy Maserati

Csúnyán végződött egy autós üldözés Kaliforniában: felüljáró alá ékelődött be egy Maserati

Horror összegeket fizet a kormány a több ezer nem használt lélegeztetőgép tárolására

Horror összegeket fizet a kormány a több ezer nem használt lélegeztetőgép tárolására