szerző:
techline.hu

1. Google DocsEz talán a legismertebb online irodai csomag.

1. Google Docs
Ez talán a legismertebb online irodai csomag. Nem feltétlenül a Google Docs nyújtja a legtöbbet a kategóriájában, de vitathatatlanul ez a legkényelmesebb program. Találunk itt szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, prezentációs szoftvert, amelyeket telepítés nélkül, tetszőleges böngészőből érünk el, értelemszerűen csak akkor, ha van internet-kapcsolatunk.

Az online porgramcsomag előnye (és ha kicsit paranoiásak vagyunk, akkor a hátránya is), hogy a dokumentumainkat online tárolhatjuk egy messzi szerveren (természetesen lehetőség van a népszerű Office formátumok exportjára és importjára is). Minden dokumentum megosztható, mindegyiken dolgozhatnak együttesen is. Amúgy szinte minden pont úgy működik, mint az OpenOffice.org-ban vagy a Microsoft Office-ban. Kicsit persze kevesebb funkciót kapunk, de az általában használtak mind benne vannak, sőt még sablonokat is letölthetünk az online irodai alkalmazásokhoz.

2. Virus Total
Egy jó vírusirtó mindig jól jön, 32 pedig még annál is jobban. Persze egy gépre 32 különféle víruskergetőt feltelepíteni finoman szólva botorság, viszont a Virus Total oldalra bármikor feltölthetjük az ellenőrizni kívánt fájlokat (maximum 20 Mbájtos fájlméretig). 

A feltöltés végeztével a Virus Total végigkutatja a legnépszerűbb vírusirtókkal az adott állományt (a vírusadatbázist folyamatosan frissítik).

3. File Qube
A File Qube-on akár 2 Gbájtnyi adatot is tárolhatunk, a képektől kezdve a videókig mindent feltölthetünk privát vagy megosztott használatra. Kitűnő lehetőség, ha mondjuk átmenetileg szeretnénk valahova feltölteni egy nagyobb fájlt, amelyet később ismerőseink, barátaink letölthetnek. Egyszerre több fájlt is felölthetünk, és az állományok jelszóval védhetők. Letöltési linket és weboldalba ágyazható kódot minden fájlhoz kapunk. 

A rendszer alapszolgáltatásai ingyen használhatók (regisztráció után), viszont ha gyorsabb letöltési sebességre vágyunk, azért már fizetnünk kell.

4. Senduit
Ha hirtelen kell elküldenünk valakinek egy 100 Mbájtos fájlt, a Senduit lehet a megmentőnk. Két kattintással feltölthetünk ide fájlokat (egy fájl mérete maximum 100 Mbájt lehet, így ha nagyobb anyagot akarunk feltölteni, azt darabolnunk kell, mondjuk egy tömörítő programmal).

A feltöltött fájl megadott ideig (30 perctől egy hétig) érhető el a szerveren, a feltöltés után megkapjuk a letöltéshez szükséges linket, amelyet már kényelmesen beilleszthetünk egy elektronikus levélbe, hogy ne kelljen óriási csatolmányokkal szenvednünk.

5. iGoogle
Az iGoogle az egyik legjobb testre szabható startoldal. A különféle widgetekből (RSS hírolvasók, időjárás-előrejelzők, jegyzettömbök stb.) pillanatok alatt összeállíthatunk egy olyan startoldalt, amelyen azonnal elérhetők a számunkra fontos hírek, minialkalmazások.

Ha valaki például a legfrissebb Techline.hu hírekre kíváncsi minden alkalommal, amikor elindítja a böngészőjét, csak egy új feed modult kell felvennie, a www.techline.hu/rss.aspx linkkel. Természetesen nem csak egyetlen modul fér el egy oldalon, ráadásul fülek segítségével több oldalra is szelektálhatjuk a különféle widgeteket. Utóbbiakból a legjobbakat ide gyűjtöttük össze.

6. Audiko.net
Aki gyakran cserélgeti a csengőhangjait a mobilján, annak kész főnyeremény ez az oldal. Eleve óriási zenei adatbázisból válogathatunk, s tölthetjük le a dalokat szinte minden mobilnak megfelelő formátumokban, de ha saját kedvencünk dalát nem találnánk, akár fel is tölthetjük azt, és rögtön az oldalon „megvághatjuk”, hogy megfelelő csengőhang legyen belőle.

Az oldalról bővebben is olvashatnak korábbi cikkünkben.

7. Phoenix
A Phoenix jelenleg szerkesztőségünk kedvenc online képszerkesztője, pedig már kipróbáltunk néhányat, és volt egy nagyobb gyűjteményünk is belőlük

A Phoenix azonban szinte mindet „veri”. Rétegkezelés, maszkolás, effektek, klónozás stb. – zinte minden benne van, amit egy képszerkesztőtől elvárhatunk, ráadásul ingyen és telepítés nélkül. Bővebben is olvashatnak róla, korábbi cikkünkben.

8. Időkép.hu
Életünk egyik meghatározója, az időjárás. Nem is maradhat ki a válogatásból egy vérbeli időjárás-előrejelző szolgáltatás. 

Az Időkép a szerkesztőség – nem hivatalos – kedvence ebben a témában. Abszolút látványos radarképek, különféle térképek, önkéntes helyzetjelentések fotóval. légszennyezettségi térképek stb. Az ötlet és a kivitelezés egyaránt nagyszerű.

9. sxc.hu
Ha ingyenesen felhasználható fotókra van szükségünk, vagy egyszerűen csak egy háttérképet keresünk a számítógép Asztalára, az SXC.hu remek kiindulási pont. Rengeteg ingyen letölthető, nagy felbontású fotót találunk itt, minden témakörben. 

A képek licencéből kiderül, mire használhatjuk fel azokat díjmentesen (a legtöbbet akár kiadványokban is).
Az oldalon megvásárolható, professzionális képeket is találunk.

10. youtube.com
Lehet, hogy a YouTube-ot nem is nagyon kell bemutatni, hiszen rengetegen ismerik. Valójában nem a feltöltött videók minőségért szeretjük (ebből a szempontból van jobb alternatíva), de itt szinte minden témakörben találunk érdekes, jópofa vagy éppen hasznos videókat. 

És persze mi magunk is feltölthetünk rövidebb-hosszabbb filmeket, hogy megosszuk azokat a világgal, arról nem is beszélve, hogy ha nincs hatalmas tárhelyünk a weboldalunkhoz, az ide feltöltött anyagokat beilleszthetjük honlapunkba, miközben nem nálunk „foglalják a helyet”. Remek videomegosztó (és talán több is annál).

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meglepetés Hollandiában: Frans Timmermans pártja nyerhette az EP-választást

Meglepetés Hollandiában: Frans Timmermans pártja nyerhette az EP-választást

Megtalálták az utolsó ismert rabszolgaszállító hajó roncsait

Megtalálták az utolsó ismert rabszolgaszállító hajó roncsait

Barátság kőolajvezeték: szakértők szerint nagyobb a baj, mint gondolnák

Barátság kőolajvezeték: szakértők szerint nagyobb a baj, mint gondolnák

Theresa May könnyek között jelentette be lemondását

Theresa May könnyek között jelentette be lemondását

Árokba csúszott Borsodban a Google utcaképfotózó autója

Árokba csúszott Borsodban a Google utcaképfotózó autója

Meghalt az Oscar-díjas Mindenki producere, Udvardy Anna

Meghalt az Oscar-díjas Mindenki producere, Udvardy Anna