szerző:
techline.hu

Egy-egy informatikai vállalat, szolgáltatás vagy program nevét naponta használjuk...

Egy-egy informatikai vállalat, szolgáltatás vagy program nevét naponta használjuk, ám a legtöbb esetben nem tudjuk, honnan ered az elnevezés. Eszünkbe sem jut elgondolkodni, vajon miért éppen az a neve egy programnak, ami. Pedig mindegyiknek van egy kis története. Ebből adunk egy kis ízelítőt.

Apple
Azt, hogy ki volt az alapítója  ennek a cégnek bizonyára sokan tudják.  Azt, hogy mi volt a kedvenc gyümölcse, a legtöbben csak  találgatnák, és viccből az almára tippelnének. Nos, teljesen igazuk van. 

Az alapító Steve Jobs nem talált megfelelő nevet cégének. Kollégáit azzal fenyegette, hogy ha nem állnak elő valami elfogadható javaslattal, akkor „apple” lesz a név. Hiába telt el három hónap, senki sem tudott jobb elnevezést adni, így az ultimátumként megadott napon, este öt órakor megtörtén a keresztelő, és az alma azóta legendává vált.

CISCO
Egészen egyszerű a megoldás ebben az esetben is. A rövidítés San Francisco nevéből ered, és nem egy mozaikszó, mint azt sokan tévesen hiszik.

Compaq
Ez a mozaikszó két részből áll:  „Com", mint computer, és a "paq", ami egy kis egységre utal.

Corel
Ez az elnevezés az alapító nevéből (Dr. Michael Cowpland) származik. A cég teljes neve: COwpland REsearch Laboratory.

Google
Az ismert kereső neve egy viccből ered, ami a kereshető információk mennyiségére utalt. Eredetileg „Googol" volt a név, ami annak a számnak a neve, amelyikben az egyes után száz nulla áll.  

Az alapító stanford-diákok, Sergey Brin és Larry Page kutatásukat egy csendestársuknak ajánlották fel, aki a csekkre azt a nevet írta, hogy „Google".
 
Hotmail
Jack Smith ötlete volt, hogy mi lenne, ha lehetne levelezni a világhálón keresztül, a világ bármelyik részén is legyen a számítógép. Amikor Sabeer Bhatia elkészítette a levelező-rendszer üzleti tervét, minden nevet kipróbált, ami „mail” végződésű volt. Végül a hotmail névnél maradt, ami tartalmazza a weboldalak programozásához használt HTML nyelv betűit is. Eredetileg HoTMaiL-nek írták, megkülönböztetett nagybetűkkel.

Hewlett Packard
Az alapítók pénzfeldobással döntöttek arról, hogy Hewlett Packard vagy Packard Hewlett legyen, saját vezetéknevük alapján.

Intel
E cég alapítói is saját nevükre gondoltak a névadáskor. Bob Noyce és Gordon Moore nagy bánatára azonban a "Moore Noyce" név már foglalt volt. Mivel egy szállodalánc már ezt a nevet viselte, nekik kellett valami újat kitalálniuk. Végül mozaikszó mellett döntöttek, az INTegrated ELectronics elnevezésből.

Lotus (Notes)
Mitch Kapor  a lótuszülésről nevezte el a cégét. Kapor ugyanis eredetileg egy transzcendentális gyógymóddal foglalkozó iskola tanára volt.

Microsoft
Az alapító, Bill Gates ötlete alapján a MICROcomputer SOFTware nevekből állt össze mozaikszóként, eredetileg kötőjellel, amit azonban később elhagytak.


Motorola
Paul Galvin a névadó. A cég eredetileg autórádiókat gyártott. Akkoriban nagyon népszerű volt a Victrola nevű rádiótársaság. Ebből a névből indultak ki, hátha ők is népszerűek lesznek. Jól döntöttek.

Oracle
Larry Ellison és Bob Oats a CIA-nek dolgoztak egy olyan rendszer fejlesztésén, ami mindenre tudta volna a választ. A projekt titkos neve Oracle volt és a cél az volt, hogy könnyebben lehessen használni az SQL nyelvet. A fejlesztést leállították, de Ellison és Oats elhatározták, hogy mégis befejezik, és mindenki számára elérhetővé teszik munkájukat. Saját cégüknek is ezt a programnevet adták.

Sony
A latin sonus, azaz hang jelentésből kapta a cég a nevét. A sony szó eredete az amerikai szlengben a fiatalokra utal.

Sun
A céget négy stanfordi diák alapította. A név a Stanford University Network kifejezésből képzett mozaikszó. 

Andreas Bechtolsheim épített egy mikrokomputert, Vinod  Khosla felújította, Scott Bill McNealy ezek alapján megépített a nagy számítógépet, Bill Joy pedig kifejlesztette rá a UNIX alapú operációs rendszert.

Yahoo
A szó Jonathan Swift Gulliver utazásai című regényében szerepelt először. Olyan személyre utalt, aki minden szempontból visszataszító volt. Külsőleg és belsőleg is, a tetteti alapján is. Szóval, alig nevezhető emberinek. A cég alapítói, Jerry Yang és David Filo azért választották ezt a nevet, mert magukat is yahoo-knak tartották.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Aki feltalálta az egeret

Doug Engelbart már ezerszer elmondta az újságíróknak: sajnos már nem...

techline.hu Tech

IT-bukások: WAP

A WAP-ot (wireless application protocol) különösebben nem kell bemutatni – ez a protokoll a...

techline.hu Tech

A nyomtatók története

Ez az ősi vágy leküzdhetlen és a mai napig is genetikai kódolásunk...

techline.hu Tech

Így készült a Google logó

Az oly sokat mondó, ám egyszerű Google logó tervezője nem más, mint a brazíliai születésű Ruth Kedar. Bizony, a Google logót egy hölgy tervezte, ezzel is bizonyítva a gyakran emlegetett állítást, miszerint a gyengébb nem sokkal jobb ízléssel és szépérzékkel rendelkezik a férfiakénál.

techline.hu Tech

Commodore 64 történelem

1982 igazán különleges év volt: ekkor dobta piacra a Commodore cég a C64 típusjelû személyi számítógépet.

techline.hu Tech

A Linux történelme

Bármilyen hihetetlen, a Linux lassan tizennyolc éves lesz – és ez egy...

Sok dolgozó bukhatja a vasárnapi pótlékot a nyári szezonban

Sok dolgozó bukhatja a vasárnapi pótlékot a nyári szezonban

Oroszi Babett: Rólam azt hitték, magyar vagyok

Oroszi Babett: Rólam azt hitték, magyar vagyok

Az erős szél is összedöntheti a Notre-Dame-ot

Az erős szél is összedöntheti a Notre-Dame-ot

Feljelentették a Fideszt a villanyoszlopra helyezett plakátok miatt

Feljelentették a Fideszt a villanyoszlopra helyezett plakátok miatt

DiCaprio lángszóróval támadja a nácikat – itt az új Tarantino-film előzetese

DiCaprio lángszóróval támadja a nácikat – itt az új Tarantino-film előzetese

Lezárták az M3-as autópályát Hajdúnánásnál baleset miatt

Lezárták az M3-as autópályát Hajdúnánásnál baleset miatt