szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

De hogyan?

De hogyan? Persze megtehetjük, hogy valamilyen hangrögzítőben felvesszük az analóg eszközökről a zenéket, de ez hosszadalmas. Mi inkább valami mást ajánlunk.

Szerencsére mint mindenre, a régi felvételek digitalizására is van már célszoftver – nem kell tehát Cubase-ben vagy az ingyenes Kristal Aduióban  (neadjisten Windows hangrögzítőben) szenvednünk, sőt arra sincs szükség, hogy beszkenneljük bakelit lemezeinket. 
 
Első lépésben csatlakoztatnunk kell az „ősi” eszközt: ez utóbbi lehet kazettás lejátszó (sőt szalagos is), vagy lemezjátszó. A szoftver részletes útmutatásokkal szolgál a fiatalabb generáció számára, hogy pontosan mit és hova csatlakoztassunk (mi több, részletesen le van írva, hogy mi is az a bizonyos „jack dugó”). Tulajdonképpen az analóg eszköz fejhallgató kimenetét kell rákötnünk a hangkártya bemenetére – nem túl bonyolult! Ha mindezzel megvagyunk, máris jöhet a legjobb rész: a felvétel!

A szoftver az összes felvételt bedigitalizálja, majd megjelenít egy track-listát (akárcsak az MP3-lejátszók) – nekünk pedig ki kell választanunk, mely darabokat akarjuk menteni. (Ha akarjuk, akkor persze lehet akár mindet is). A számok közötti „szüneteket” magától érzékeli, így gyakorlatilag automatikusan darabolja fel az analóg műsort track-formátumba, ezzel semmi dolgunk sem lesz. 

Ha mégsem tetszik a feldarabolt végeredmény, akkor ebben a lépésben még lehetőségünk van szétvágni a darabokat (split), vagy összeilleszteni párat, ha valahol, valamit rosszul detektált volna a szoftver (combine). Itt elvileg történik egy automatikus hangminőség-javítás is – bevallom őszintén, a teszt során néhány zeneszám esetében ez egyértelműen hallatszott, de volt olyan eset is, hogy semmi sem történt. Maradjunk annyiban, hogy a felvétel a legtöbb esetben kicsivel jobb, mint az analóg eredeti, de még a legrosszabb esetben is ugyanolyan. Sajnos a zajszűrésre vagy komolyabb hangminőség-javításra nincsenek opciók, ami érthető is, ez nem hangmérnököknek készült szoftver, kifejezetten az otthoni felhasználókat célozza meg, aki három-négy klikkeléssel akarnak digitalizálni. Tipp: ha javítani akarunk a minőségen, azt később megtehetjük az ingyenes Kristal segítségével

Megvannak tehát a trackek, nincs más dolgunk, mint kimeneti formátumot választani: ez lehet CD vagy DVD, de lehet MP3 is, ha esetleg hordozható lejátszónk számára szántuk a szép régi dalokat. Sőt, későbbi editálás céljára WAV fájlokat is menthetünk.

Egyszerű és nagyszerű: a szoftver ingyen kipróbálható, de ha teljes verziót akarunk, akkor sem vészes: nagyjából kétezer forintnak megfelelő összegbe kerül, és Paypalon keresztül is megvehetjük. 
 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Voice Candy

A Voice Candy a felvett hangot nyolcféle módon képes eltorzítani, ami így elsőre...