szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Tejút - az a csillagrendszer, amelyhez a Föld is tartozik - gyorsabban forog, mint azt korábban hitték, ez 50 százalékkal növeli eddig feltételezett tömegét, és emiatt nagyobb az intergalaktikus összeütközés veszélye is - derül ki egy, az Egyesült Államokban hétfőn nyilvánosságra került tanulmányból.

Egy nemzetközi csillagászcsoport nagypontosságú méréseiből kiderült, hogy a Tejút forgási sebessége 161 000 km/óra, ezáltal tömege körülbelül akkora, mint a szomszédságában lévő Androméda galaxisé. "Mostantól fogva nem tekinthetünk többé a Tejútra úgy, mint az Androméda kistestvérére" - jelentette ki Mark Reid, az amerikai Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ csillagásza.

A nagyobb tömeg azt is jelenti, hogy a Tejútnak nagyobb a gravitációs ereje, és ez növeli a veszélyét az Andromédával, vagy más, a közelben lévő kisebb galaxissal való összeütközéseknek. Félelemre azonban nincs komoly ok, mert ez legkorábban 2-3 milliárd év múlva következhet be - hangsúlyozta Reid.

Naprendszerünk mintegy 28 ezer fényévnyire van a Tejút középpontjától. (Egy fényév: 9460 milliárd kilométer). Ott a legújabb megfigyelések és mérések 965 000 km/órás rotációs sebességet állapítottak meg, szemben a korábbi, 804 672 kilométer/órás becsléssel. A méréseket a tíz radioteleszkópból álló VLBA (Very Long Baseline Array) rendszerrel hajtották végre, amelynek egyes elemeit a Hawaiin, az amerikai keleti parti Új-Angliában és a karibi szigeteken szórták szét.

Mint Karl Menten, a német Max Planck Intézet kutatója elmondta, a VLBA-rendszer közvetlenül méri a távolságokat és pontosabban tudja megállapítani a Tejút mozgásait. Ezáltal kiküszöbölhetik a korábbi hagyományos módszerek hiányosságait, és az eredmények nem függenek olyan közvetett tényezőkre alapozott feltételezésektől, mint például a fényesség. Az így kapott eredmények néha az előző, közvetett eredmény dupláját hozzák ki és Menten szerint ezek révén felülvizsgálhatják a Tejút szerkezetéről és mozgásairól eddig szerzett ismereteket.

"Mivel mi a Tejút belsejében vagyunk, nehéz meghatározni a struktúráját, szemben más galaxisokkal, amelyeket kívülről szemlélhetünk. A Tejút esetében mérésekkel és térképek készítésével tudunk következtetni a szerkezetére" - tette hozzá a német tudós.

Az új mérések más meglepetéseket is tartogattak a kutatók számára. Mark Reid arról számolt be, hogy a Tejút spirálja feltehetően négy és nem két, gázból és porból álló "ággal" rendelkezik - olyan "veteményeskerttel", ahol csillagok születnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leleplezte új elektromos sportmodelljét a Mini

Leleplezte új elektromos sportmodelljét a Mini

Tállai: A kormány megvédi az embereket az önkormányzati adóemeléstől

Tállai: A kormány megvédi az embereket az önkormányzati adóemeléstől

Donald Tusk: A Fidesz nem illik közénk

Donald Tusk: A Fidesz nem illik közénk