szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az anaglif (anaglyph) felvételek készítése az egyik legegyszerűbb módszer, ha...

Az anaglif (anaglyph) felvételek készítése az egyik legegyszerűbb módszer, ha térbeli fotókkal akarjuk elkápráztatni ismerőseinket. A módszer lényege, hogy a fotót két különböző nézőpontból készítjük el, és azután a zöld, illetve a vörös árnyalataiban, a szükséges eltolással egymásra helyezzük őket. Az így kapott kép önmagában nem különösebben értékelhető, viszont a megfelelő anaglif szemüvegen - amelynek az egyik üvege jellegzetesen vörös, a másik pedig (általában) kék - keresztül nézve őket az az érzésünk támad, hogy valóban térbeli ábrát látunk. Erre fantasztikus példákat láthatunk a varak3D.hu oldalon, ahol hazai várakat szemlélhetünk meg 3D-ben egy anaglif szemüvegen keresztül (itt rendelhetünk magunknak ilyen szemüveget is, de amúgy papírból és színes műanyag fóliából akár házilag is készíthetünk ilyet). Akit pedig az eljárás pontos leírása érdekel, az itt talál egy minden részletre kiterjedő leírást magyarul.

Szükségünk lesz megfelelő szemüvegre

Bár az ilyen képek elkészítéséhez vannak célhardverek, azért házilag is viszonylag egyszerűen összehozhatunk ilyen felvételeket egy digitális fényképezőgéppel vagy akár egy jobb minőségben fotózó mobiltelefonnal.

Két képből rakjuk össze a végleges 3D-s fotót (csak szemüveggel látható)

Minden témáról két képnek kell készülnie, kicsit eltérő szögből (nézzünk ki egy adott pontot a kompozíción, amelyhez viszonyíthatunk). Érdemes több variációt készíteni, hogy később legyen miből válogatni a tökéletes hatás eléréséhez. Minél nagyobb távolságból fotózunk valamit, annál nagyobb elmozdulásra lesz szükség.

Remek ingyenes szoftver Windowsra

Ha a képek megvannak, jöhet az anaglif kép elkészítése. Ehhez remek ingyenes célszoftver Windowsra az Anaglyph Maker, Macen pedig a 3D Maker (ez Windowsra is elérhető és számos plusz funkcióval rendelkezik, de sajnos nem ingyenes).
Az Anaglyph Maker segítségével utólag is korrigálhatjuk az esetleges elcsúszásokat a tökéletes végeredmény érdekében.

Anaglif képek és videók az interneten
Aki a saját képek elkészültéig inkább mások által készített 3D felvételekben gyönyörködne, annak javasoljuk például a http://www.panomundo.com/anaglyphs oldalt, ahol különféle témakörökbe gyűjtve találunk rengeteg ilyen felvételt, de hasonlóan látványos képeket találunk itt és itt.

Akár iPhone-on is készíthetünk ilyen fotókat

Aki esetleg 3D-s videókra vágyik, az iTunes segítségével feliratkozhat 3D-s podcastokra is, mint például ez vagy ez. Így akár iPodon is nézhetünk térhatású filmet, persze a szemüveg ott is elengedhetetlen. És ha már az iPod szóba került, akár az iPhone segítségével is készíthetünk ilyen fotókat az alig egy dollárt kóstáló 3D Maker vagy a szintén egy dolláros 3DeeCamera programokkal (inkább ez utóbbit ajánljuk).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyszerre négyen és mindössze öt percig nézhetik Rockefeller Center karácsonyfáját

Egyszerre négyen és mindössze öt percig nézhetik Rockefeller Center karácsonyfáját

Videó: Harmincöt kiló marihuánával a kocsijában bukott le egy férfi Kőbányán

Videó: Harmincöt kiló marihuánával a kocsijában bukott le egy férfi Kőbányán

Újabb részleteket árult el Szájerről a brüsszeli parti szervezője

Újabb részleteket árult el Szájerről a brüsszeli parti szervezője