szerző:
techline.hu

Amikor az iMovie ‘08 megjelent, az valahogy visszalépésnek tűnt a korábbi verzióhoz...

Amikor az iMovie ‘08 megjelent, az valahogy visszalépésnek tűnt a korábbi verzióhoz képest. Eltűntek a látványos témák, alig voltak áttűnések és effektek. Egyedül az új szerkesztőfelület volt szimpatikus, de azért ott is akadtak problémák.
A most bejelentett iLife ‘09 csomag részeként azonban egy igencsak feltuningolt iMovie-t ismerhettünk meg.

Olyan, mint az előző, de sokkal többet tud

Pontosabb vágás és gyorsabb munka
Az új verzió felépítése megegyezik az előzőével, amit nem is bánunk, mert nekünk nagyon bejött a kissé egyedi szerkesztési megoldás. Viszont mostantól a Precision Editor eszköznek köszönhetően sokkal pontosabban tudunk vágni. A jelenetek egymáshoz igazítása egyszerűbb és gyorsabb lett. 

Precision Editor: pontosabban vághatunk

A fogd és dobd műveleteket is jobban kihasználja az iMovie ‘09, s ha egy adott jelenetet a pojektbe húzunk, választhatunk, hogy lecserélni kívánjuk-e a másikkal, beillesztenénk, vagy esetleg csak a hangjára van-e szükségünk. Rendkívül kényelmes és gyors így a munka.

Látványos effektek és témák
Az Apple a dinamikus témákat is visszahozta az új verzióval, igaz, nincs belőlük túl sok, de ami van, az ízléses. A Project Properties menüpontban választhatunk közülük, és még menet közben is cserélhetők (az aktuális sablonhoz tartozó átvezető effektek bekerülnek a „rendes effektek” közé).

Ismét dinamikus témák...

Szöveges effektből és átmenetből is többet kapunk, mint korábban, mindegyik nagyon ízléses és egyben látványos. Abszolút újítás az animált hátterek és térképek választéka, előbbi néha hasznos (mondjuk feliratok alá), utóbbival viszont egyértelműen feldobhatunk mondjuk egy nászútról vagy nyaralásról készült házi videót.

Több átmenet és több szöveges effekt

 Csak megadjuk a kiindulási és érkezési pontokat, majd többféle térkép és 3D-s földgömb közül választhatunk. Ha mégsem tetszene az eredeti választás, menet közben lecserélhetjük, a megadott helyek ilyenkor sem változnak, s természetesen az animációs sebességét is befolyásolhatjuk. Sőt, mivel immár videoeffektek is vannak a programban (szépia, rajzfilm, régi film stb.), ezeket a térképeken is alkalmazhatjuk.

Látványos szűrőket is alkalmazhatunk

Ha pedig már szóba kerültek a videoeffektek, úgy igazságos, hogy megemlítsük, az iMovie-ban az alap fényelési eljárások is alkalmazhatók (színek, kontraszt, szaturáció stb.).

Mint a profik
A program több olyan lehetőséggel is bővült, amelyek eddig csak a professzionális alkalmazásokban (például Final Cut vagy Premiere) voltak jelen. Az első, hogy immár lassíthatjuk vagy gyorsíthatjuk a jeleneteket, tetszés szerinti mértékben.

Földgömbön is megmutathatjuk, merre jártunk

Ami még ennél is érdekesebb: a képstabilizátor funkcióval utólag kiküszöbölhetjük a felvételen látható remegést, például ha nem tartottuk elég biztos kézzel a kamerát mozgás közben, vagy autóból filmeztünk. Ennek köszönhetően segédeszköz nélkül profi követő svenkeléseket készíthetünk, s később helyreállíthatjuk az esetleges bemozdulásokat. Mindez persze időigényes (a program kielemzi az összes képkockát és egymáshoz igazítja őket), illetve részben a szélek vágásával jár, hiszen rázkódást csak így lehet kiküszöbölni, de a végeredmény önmagáért beszél.

Kép a képben és greenbox

De van már beépített kép a képben effekt, egymásra helyezhetünk videósávokat (maximum kettőt) és még a greenbox lehetőséggel is élhetünk. A teljes képernyős visszajátszásnál pedig használhatjuk a cover flow effektet a jelenetek közti mozgáshoz.

Mindent egybevetve az új iMovie egy profi videovágó program árának töredékéért nyújt valóban professzionális videóvágási eszközöket (sőt, új Mac vásárlásakor ingyen kapjuk a géphez az iLife '09 csomagot is). Minket levett a lábunkról, olyannyira, hogy már azt is elnézzük neki, hogy azért a dinamikus sablonok meg sem közelítik az egykori iMovie 6 látványosságát. De a többi eszköznek köszönhetően gyakorlatilag így is mindent hoz, amit egy otthoni videószerkesztőtől elvár az ember. Aki munka közben is megnézné a szoftvert, annak javasoljuk az alábbi linken található videót.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Zéró villany: biturbó V8 az Aston Martin első divatterepjárójában

Zéró villany: biturbó V8 az Aston Martin első divatterepjárójában

Újszülöttet találtak a kecskeméti kórház inkubátorában

Újszülöttet találtak a kecskeméti kórház inkubátorában

Megválasztották Donald Tuskot az Európai Néppárt elnökének

Megválasztották Donald Tuskot az Európai Néppárt elnökének

Jobbikos laptól igazolt főszerkesztőt a momentumos polgármester

Jobbikos laptól igazolt főszerkesztőt a momentumos polgármester

Tömegkarambol az M7-es bevezetőjén

Tömegkarambol az M7-es bevezetőjén

Egerbe viszi edzeni úszóit Shane Tusup

Egerbe viszi edzeni úszóit Shane Tusup