szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A modern digitális fényképezőgépek, mobiltelefonok, PDA-k a fotók...

A modern digitális fényképezőgépek, mobiltelefonok, PDA-k a fotók készítésekor számtalan plusz információval egészítik ki a fotóinkat, amelyek rendkívül hasznosak, ha később vissza szeretnénk keresni, hogy például mikor, hol készült a fotó és milyen beállításokat használtunk. A fotózás szerelmeseinek a beállítások mentése szinte nélkülözhetetlen funkció, a geotag megszállottak talán már meg sem lennének a fotóhoz tartozó GPS adatok nélkül (ennek segítségével akár a Google Maps-en is pillanatok alatt megjeleníthető egy fotó, a készítés pontos helyén), a grafikusok számára is kiváló lehetőség, ha minden képszerkesztő program otthagyja a nyomát a fényképeken, így mindig tudják, milyen verzióban készültek a módosítások. Ezt a rengeteg adatot a fotók úgynevezett EXIF adatként tárolják, így kerülnek magába a képfájlba. A kép minőségét nem befolyásolják, így például arra is szokás használni őket, hogy egy fotó elforgatásakor az adott szoftver fizikailag nem forgatja el és tömöríti újra mondjuk a JPEG formátumú képet, hanem annak adatait egészíti ki az erre vonatkozó információkkal. Így legközelebb a kép már elforgatva jelenik meg minden olyan programban, amely képes kihasználni ezt a lehetőséget, viszont eredeti állapotban ott, ahol az adott program nem használja ezt a funkciót (a modern képnézegetők többségénél mindenesetre már megtaláljuk). Ezért van az, hogy amikor a képnézegetőben elforgatunk egy képet, majd elküldenénk az Outlookba, akkor az előbb még jó pozícióban álló kép a küldéskor „visszafordul”.

Csak kiválasztjuk a képeket

Mindent egybevetve, ez egy rendkívül hasznos funkció, egészen addig, amíg hirtelen felindulásból úgy szeretnénk közzétenni egy képet, hogy abból a látványon kívül senki, semmire ne jöjjön rá.

Az eredeti változatot is megtarthatjuk

A legtöbb képszerkesztő képes az EXIF adatok részleges módosítására, de sajnos nem mindenre, ráadásul a többség a végén mindenképpen beleírja az adatok közé legalább azt, hogy utoljára „ő” módosította a képet. Ha még ezt is szeretnénk elkerülne, pláne azt, hogy kiderüljön, hol és mikor készült a kép, vagy pont azt akarjuk megúszni, hogy bárkinek feltűnjön, hogy a képet már módosítottuk egy képszerkesztőben, könnyen megszabadulhatunk a feleslegesnek tartott információktól egy apró, ingyenes program, a Tag Remover segítségével. A program az EXIF adatokon kívül elboldogul a hasonló funkciót megvalósító, de különböző cégek által kifejlesztett GPS, XMP, IPTC, MakerNote tag stb. bejegyzésekkel is (sőt, akár ICC profilokat is törölhetünk vele).

Választhatunk, milyen adatokat törlünk

A program használata egyszerű: a telepítés után a Windowsban megszokott varázslóknak megfelelően végigvezet minket a képek adatainak törlésén.
Egyszerre több kép adatait is törölhetjük, s választhatunk, hogy felülírjuk-e az eredeti képet, vagy inkább másolatot készítünk róla, esetleg átnevezve kerüljön azonos mappába az eredetivel.

Ennyi...

Egyesével átírni nem tudunk vele adatokat, csak csoportosan törölni mindet. Ha csak néhány adat módosítására van szükségünk, akkor jobban járunk egy erre képes képszerkesztővel (például Photoshop vagy Lightroom).
A Tag Remover tehát akkor jó, ha valóban szabadulni akarunk minden EXIF (vagy IPTC stb.) adattól egy fotónál. Ekkor viszont tökéletes választás!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elutasíthatja az Európai Bíróság Magyarország keresetét a Sargentini-ügyben

Elutasíthatja az Európai Bíróság Magyarország keresetét a Sargentini-ügyben

394 lóerő és zöld rendszám: Magyarországon az új hibrid 5-ös BMW

394 lóerő és zöld rendszám: Magyarországon az új hibrid 5-ös BMW

Kiszállhat az Uber, repülő taxit már nem fognak fejleszteni

Kiszállhat az Uber, repülő taxit már nem fognak fejleszteni