szerző:
MTI

Magyarország továbbra is fenn kívánja tartani a géntechnológiával módosított növények köztermesztésbe vonására vonatkozó moratóriumot - fogalmazta meg állásfoglalásában az Országgyűlés környezetvédelmi és mezőgazdasági bizottsága keddi együttes ülésén.

A két bizottság tagjai egyhangúlag, vita nélkül fogadták el  a két testület vezetői által korábban egyeztetett állásfoglalást, amely a magyar GMO-mentesség és a MON 810-es génmódosított kukoricafajta-csoportra vonatkozó magyar moratórium fenntartását tartja szükségesnek.

Az Országgyűlés mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottságának állásfoglalása emlékeztet arra, hogy Magyarország 2005. elején környezet- és természetvédelmi indokok alapján a közösségi jognak megfelelő védzáradéki eljárás keretében megtiltotta az Európai Unióban köztermesztésre engedélyezett, géntechnológiával módosított (GM MON 810-es) kukoricavonalból származó beltenyésztett fajtacsoport vetőmagjának magyarországi előállítását, felhasználását, forgalomba hozatalát és magyar területre történő behozatalát.

Ezt követően ötpárti egyetértés alakult géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatos egyes kérdésekről, és az ezeket érintő magyar stratégiáról szóló országgyűlési határozatról, amely iránymutató módon egyértelműen az ország GMO-mentes státusának fenntartása mellett foglalt állást, meghatározva a kormány ez irányú tevékenységét is.

Az állásfoglalás a továbbiakban utal arra is, hogy a szóban forgó magyar vélemény ellenére az Európai Bizottság 2006-ban kezdeményezte a magyar tilalom feloldását, de az unió környezetvédelmi minisztereinek tanácsa 2007. elején a magyar moratórium fenntarthatóságáról döntött. Az Európai Bizottság ez év elején újrakezdeményezte a magyar tilalom feloldását, és ezt a kezdeményezést a Környezetvédelmi Miniszterek Tanácsa március 2-i, hétfői ülésén tárgyalja meg.

Annak érdekében, hogy a kormányt megerősítse a GMO moratórium fenntartása érdekében végzett tevékenységében és irányt mutasson a jövőben megteendő lépésekkel kapcsolatban, az Országgyűlés mezőgazdasági, valamint környezetvédelmi bizottsága közös állásfoglalást tett közzé, amely többek között jelzi, hogy a testületek a mindenkori magyar kormány tevékenységére nézve irányadónak tartják azt az országgyűlési határozatot, amely Magyarország GMO-mentességét deklarálta. A bizottságok állásfoglalása  egyúttal a annak a reménynek is hangot ad, hogy az Európai Bizottság elismeri Magyarország szuverén jogát arra, hogy eldöntse saját területén engedélyezi, vagy betiltja-e a génmódosított fajták vetőmagjainak forgalmazását és termesztését.

A bizottságok felhívják a figyelmet az Európai Unió szabályozásában meglévő súlyos anomáliára, amely szerint a jellemzően nem kukoricatermelő tagországok álláspontja arra kényszerítheti az unió meghatározó kukoricatermesztő országait - köztük Magyarországot  -, hogy egyértelműen kinyilvánított szándékával ellentétesen kénytelenek legyenek a GM fajtacsoportok termesztését területükön engedélyezni.

Az állásfoglalásból ugyanakkor kimaradt az a pont, hogy a bizottságok kezdeményezzék egy országgyűlési határozat meghozatalát annak nyomatékosítására, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett a GMO-mentes státusának fenntartása mellett.

Ez utóbbi pontot azért hagyták ki az állásfoglalásból, mert az uniós környezetvédelmi miniszterek ugyanaznap döntenek a magyar moratórium fenntartásáról, mint amikor az Országgyűlés ülése is zajlik. 

Az állásfoglalást eljuttatják a környezetvédelmi tárca vezetőjének és felkérik, hogy az unió környezetvédelmi minisztereinek hétfői ülésén személyes befolyását is latba vetve juttassa el a magyar országgyűlési bizottságok állásfoglalását a minisztereknek, és tegyen meg mindent, hogy a szóban forgó ügy az ország számára kedvező megoldást nyerjen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Az egerekre hat a génmódosított kukorica, az emberekre nem

A genetikailag módosított kukorica fogyasztása hatással lehet az egerek szaporodására, közölték tanulmányukban osztrák kutatók, elutasítják azonban a környezetvédők figyelmeztetését, miszerint emberre is veszélyes lehet.

Bari Máriusz Tech

Életeket menthetnek a génmódosított állatok

Napjainkban az élettudományi kutatások egyik nélkülözhetetlen módszere a genetikailag módosított élőlények vizsgálata. Számos szakember egyre nagyobb lehetőséget lát arra, hogy ezt a technológiát az orvostudományban is hasznosítsák, hangzott el az ELTE Sajtóklub júniusi előadásán.

MTI Itthon

Sólyom a génmódosított kukorica-moratórium mellett

Sólyom László köztársasági elnök levélben fordult több európai államfőhöz a génmódosított kukorica magyarországi termelésére és forgalomba hozatalára vonatkozó moratórium fenntartása érdekében - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapjára csütörtökön feltett közleményben.

MTI Tech

Szelektíven ölnek a génmódosított növények

A genetikailag módosított (GMO) növények, amelyek a Bacillus thuringiensis toxinjának (Bt) segítségével pusztítják el kártevőiket, nem tesznek kárt ezek természetes ellenségeiben - derül ki egy amerikai kutatásból.

Illegális gyorsulási versenyzőket kapcsoltak le a rendőrök

Illegális gyorsulási versenyzőket kapcsoltak le a rendőrök

Több mint 330 gyerek lett rosszul egy hajdúsámsoni iskolában

Több mint 330 gyerek lett rosszul egy hajdúsámsoni iskolában

Többezres leépítésre készül a BMW

Többezres leépítésre készül a BMW

Butázós nyilatkozata miatt beidézte az MLSZ a budaörsi fociedzőt

Butázós nyilatkozata miatt beidézte az MLSZ a budaörsi fociedzőt

Gázrobbanás történt a Kőbányai úti piacon

Gázrobbanás történt a Kőbányai úti piacon

Nézze csak, milyen újfajta, érdekes reklámok jönnek a Facebookra

Nézze csak, milyen újfajta, érdekes reklámok jönnek a Facebookra