szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy egeret és más, eddig ismeretlen fajokat fedeztek fel a kutatók a perui Andokban.

Az akodon nemzetségbe tartozó egérke kizárólag 2800 méter feletti magasságban fordul elő, és még 4700 méter magasan is megtalálták a Fehér-Kordillerákban - tudósít a Der Standard című osztrák lap online kiadása.

A felfedezések 2005 és 2008 között, Ancash tartomány magashegységi erdeiben, Limától mintegy négyszáz kilométerrel északra történtek.

A többi faj egy, az aggófüvek (Senecio) nemzetségébe tartozó növény valamint két rovarfaj. Az újonnan felfedezett állatok állítólag nagy szerepet töltenek be a magashegységek különösen érzékeny ökoszisztémáinak stabilitásának megőrzésében - ezért a kutatók védetté is kívánják nyilváníttatni őket.

A parányi rágcsáló például arról gondoskodik, hogy bizonyos rovarfajok ne szaporodjanak túl, továbbá nagy részt vállal a különböző magok terjesztésében is.

A Senecio sanmarcosensis elnevezésű aggófű a Magas-Andok hegyi lápjainak részét képezi. A növényt csupán három helyen találták meg, minden alkalommal 4500 méter felett, így szélsőségesen ritkának számít. Ezért indokolt esetében a veszélyeztetett besorolás, és a túllegeltetés, égetéses erdőirtás és bányászat előli védelem. Májustól júniusig virágzik. A hegyi lápok fontos víztározók és megszűrik a mélyebben fekvő területek ivóvizét.

A két bogár az Eriopis canrash és a Cycloneda andresii tudományos nevet kapta. Többek közt levéltetvekkel és atkákkal táplálkoznak, így akadályozván meg azok tömeges elszaporodását, megóvva ezzel a hegyi parasztokat a betakarítási veszteségektől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Már több mint 1 millió fajt tart nyilván a tudomány

A világ élőlényeinek adatbázisában szereplő fajok száma elérte az egymillió kilencezret - jelentették be Washingtonban a fajok integrált rendszerének, a The Integrated Taxonomic Information System-Species nevű projektnek a készítői.

hvg.hu Tech

Új faj a láthatáron – halakra vadászik a szigeti farkas

Öt éve figyeli egy amerikai kutató azt a farkasfajt, amelyik Alaszka déli részétől a Vancouver-szigetig található meg. Az állatok kiválóan alkalmazkodtak a vízi életmódhoz, a szakértő szerint a legújabb tengeri emlősnek is tekinthetjük őket.

MTI Tech

Új fajokat hoz létre a környezetszennyezés?

A környezet szennyezése és a természet változása kedvező hatással is járhat az állatvilágban, és például új fajok kialakulásához vezethet, de ezek a hatások eltörpülnek a károk mellett - mondta Diethard Tautz, a Német Zoológiai Társaság (DZG) elnöke a hétvégén Münsterben megkezdődött zoológiai kongresszus kapcsán.

Bari Máriusz Tech

Gyorsabban fejlődik az emberi faj, mint valaha

Sokkal gyorsabb az emberi evolúció tempója az eddig feltételezettnél. A mai emberek genetikailag jobban különböznek ötezer évvel ezelőtti társaiktól, mint azok a 30 ezer évvel ezelőtt eltűnt neandervölgyiektől, mondta a Reutersnek John Hawks, a wisconsini egyetem antropológusa.

MTI Tech

Kihaltnak hitt fajok kerültek elő

Kihaltnak hitt hat állat és egy növény gazdagítja a tudomány jelenlegi állása szerint a természet ismert világát. Ezeknek az "élő kövületeknek" a természeti értéke felbecsülhetetlen. Élőhelyüket a kutatók titokban tartják, nehogy az ember tönkretegye, amit a környezet megőrzött.

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

Traffipaxozni szinte bárhol lehet, ezt igazolja ez a videó

Traffipaxozni szinte bárhol lehet, ezt igazolja ez a videó

Ukrajnának is adna a külügy a felesleges lélegeztetőgépekből

Ukrajnának is adna a külügy a felesleges lélegeztetőgépekből