szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ráadásul ezek egy része ingyen várja, hogy használatba vegyünk.

Ráadásul ezek egy része ingyen várja, hogy használatba vegyünk. Ezúttal öt (plusz egy) olyan alkalmazás mutatunkbe, amelyek bármikor jól jöhetnek akár a kezdő, akár a profi digitális fotósoknak.

JPEGSnoop
A JPEGSnoop segítségével szinte mindent megtudhatunk egy JPEG képfájlról. Láthatjuk a rajta elvégzett módosításokat, a tömörítést, sőt, ha sérült a fájl, annak az okára is fényt deríthetünk. Nemcsak a szokásos EXIF vagy IPTC adatokhoz férünk hozzá, hanem számos extra információhoz.

Részlegesen még arra is lehet használni, hogy megtudjuk, az adott kép még az eredeti digitális fotó, vagy valaki már esetleg szerkesztett rajta ezt-azt. Így egy lépéssel közelebb vihet minket ahhoz is, hogy egy képről megállapítsuk, hogy fake fotó avagy sem.

Visipics
A Visipics az egyik legjobb kép-összehasonlító alkalmazás a kategóriájában. A segítségével pillanatok alatt felkutathatjuk a gépünkön található egyforma fotókat. Korábban már szerepelt nálunk, akkor is elmondtuk, hogy nehéz átverni. Ha elforgatunk, átméretezünk, átnevezünk, más formátumba mentünk egy képet, attól még a VisiPics rá fog találni. 

Sőt, még akkor is észreveszi a hasonlóságot, ha egy fotó apró részletét retusáljuk (például egy madárrajt kurtítunk meg egy-két madárral).
Ez rendkívül nagy segítség, ha a fotóinkat különféle változatokban és formátumokban tároljuk, és hajlamosak vagyunk felhalmozni a korábbi változatokat a gépen.

RIOT
Ahhoz, hogy képeket konvertáljunk és optimalizáljunk, nem kell feltétlenül a Photoshophoz nyúlnunk. A RIOT például kifejezetten kezes kis program, amelyben pontosan láthatjuk, hogy a képek az adott tömörítés vagy a kívánt formátumba konvertálás után miként fognak majd kinézni. 

Így még a konvertálás előtt meggyőződhetünk arról, hogy a kiválasztott formátum (JPEG, GIF vagy PNG) és tömörítési mód/érték használatával még élvezhető marad-e a képminőség. A RIOT az IrfanView-hoz használható plug-inként is letölthető a készítő oldaláról.

XnView Shell Extension
Ha már a képek módosításánál tartunk, gyakran előfordul, hogy nem egy, hanem több képen szeretnénk elvégezni ugyanazt a módosítást. Például szeretnénk 20-30 képet átméretezni, konvertálni, forgatni (akár úgy is, hogy fizikailag nem tesszük ezt meg, pusztán az erre vonatkozó EXIF adatokat módosítjuk). Vagy mondjuk szeretnénk kényelmesen módosítani fotóink IPTC adatit.

Ehhez sem kell hatalmas képszerkesztőket betöltenünk. Elegendő, ha telepítjük gépünkre az XnView Shell Extension alkalmazást, amely a fentiek mindegyikét megoldja, ráadásul egyetlen kattintással. A program beépül a Windows helyi menüjébe, így a képek kijelölése után egy jobb kattintással elérjük minden funkcióját. Kényelmesen használható és hatékony megoldás. Aki többet szeretne megtudni róla, elolvashatja korábbi cikkünket, ahol részletesen bemutattuk az elérhető funkciókat.

Seam Carving GUI
Az imént szóba került a képek átméretezése, amelynek van egy különleges módja is. Ez pedig a tartalomfüggő méretezés. Az eljárás lényege, hogy egy kép átméretezésekor annak lényegi részei nem, vagy csak minimális részben torzítódnak. A módszert immár a Photoshop CS4-be is beépítették, de ha kizárólag erre a funkcióra van szükségünk, nem kell feltétlenül százezreket költenünk. 

A Seam Carving GUI ingyen elérhető a legnépszerűbb platformokra (Windows, Linux, OS X), és éppen az említett funkciót valósítja meg, méghozzá abszolút profin. Csak kijelöljük a méretezés során megőrizendő részleteket, megadjuk a kép új méretét, majd egy kattintással később már végeztünk is.  Íme néhány példa videón arra, hogy mikor érdemes használni ezt az eljárást.

Exif Tag Remover
A végére egy aprócska programot hagytunk, amely elsősorban akkor jöhet jól, ha képeink metaadatait szeretnénk tökéletesen törölni, hogy azok alapján semmit ne lehessen megtudni a fotó eredetéről, beállításairól. 

Az Exif Tag Remover erre a feladatra vitathatatlanul profi megoldás, akár több kép EXIF, IPTC, XMP, GPS, ICC Profiles stb. adatait is likvidálhatjuk, egyetlen lépésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
14 napos üzemidővel jön a Honor új okoseszköze, a Honor Band 6

14 napos üzemidővel jön a Honor új okoseszköze, a Honor Band 6

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél

Kásler: Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el

Kásler: Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el