szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A „Downadup” vagy „Conficker” néven ismert számítógépféreg 2008. novembere óta számítógépek millióit fertőzte meg, és 2009. április 1-jei frissülését követően további gondokat okozhat. Mivel nem világos, hogy a várható támadás a vírusírók áprilisi tréfája, vagy általános biztonsági problémává fog válni, mindenkinek ajánlatos ellenőriznie és frissítenie számítógépe védelmi rendszerét.

A Conficker  hatására a fertőzött számítógépek már eddig is terjesztettek levélszemetet, adathalászatra és e-mailes csalásokra használták őket, és személyes információkat - például felhasználóneveket, jelszavakat és társadalombiztosítási számokat - loptak vele.

A Downadup veszély a Microsoft Windows egyik hibáját (MS08-067) használja ki arra, hogy rejtve telepítse és futtassa magát. A féreg önmagát megosztott hálózatok megosztott könyvtáraiba másolva, illetve USB-eszközök, például memóriák megfertőzésével próbál meg terjedni.

A vírusirtó cégek szakértői folyamatosan figyelik a helyzetet, elemzik a veszélyt és annak lehetséges hatásait. A legveszélyeztetettebbek a Windows XP-t vagy Windows Vistát használók, és a Microsoft önműködően érkező frissítéseinek fogadására be nem állított, valamint a nem naprakész védelmi szoftvert használó számítógépek.

Ha úgy gondolja, hogy számítógépe fertőzött, és nincs olyan védelmi szoftvere, amelyik megállítja ezt a veszélyt, ingyenesen letöltheti a javítást elvégző programot. Utána gondoskodjon arról, hogy operációs rendszere megkapja a legfrissebb hibajavításokat a Windows Update-re való belépéssel és azok letöltésével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Ingyenes védelem az USB-n át fertőző vírusok ellen

A számítógépes vírusok egyik válfaja – például a hírhedt Conficker – az USB-s eszközök csatlakoztatásakor aktiválódik, s az adathordozó csatlakoztatásakor fertőzi meg az összes gépet, amelyre rádugják. Mostantól azonban ez a probléma kiküszöbölhető egy ingyenes szoftver telepítésével.

hvg.hu Tech

Új vírust találtak: bármilyen PC-n megül, a format se végez vele

Új vírust mutattak be a CanSecWest hackerkonferencián, ami könnyedén megbirkózik bármilyen rendszerfrissítéssel és egy format sem képes eltávolítani a gépről. Ami még ijesztőbb: a módszer ugyanúgy működik Windows-alapú gépen, mint az OpenBSD-s rendszereken, sőt, a VMwave Playert futtató gépeken is, írja a Wired.

Tállai: 1,6 millió család és félmillió cég kérte a törlesztési moratóriumot

Tállai: 1,6 millió család és félmillió cég kérte a törlesztési moratóriumot

Rendőr hajtott autóval a tüntetők közé az Egyesült Államokban

Rendőr hajtott autóval a tüntetők közé az Egyesült Államokban

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr