szerző:
MTI

Együttműködésre és segítőkészségre ösztönözhetik a gyerekeket az erőszakmentes videojátékok - állapították meg az Iowai Egyetem pszichológusai.

Ugyanezek az amerikai szakemberek nemrég azt az eredményt hozták ki az erőszakos játékokról, hogy az ilyen szoftverektől agresszíven viselkednek a gyermekek.

Most a békés játékokkal kapcsolatos új kutatásukban azt figyelték meg, hogy az előző eredmények ellenkezője is igaz: bizonyos erőszakmentes játékok arra taníthatják a fiatalokat, hogy segítsék társaikat - olvashatjuk a Physorg.com nevű tudományos internetes magazin oldalain.

A tanulmányban az ötödik osztálytól kezdődően több demográfiai célcsoportot megvizsgáltak, amelyek szociális típusú játékszoftverekkel töltötték idejüket több mint négy hónapon keresztül. A vizsgálatot amerikai, szingapúri és japán gyermekekkel végezték el. A kutatások végeredménye az lett, hogy a közösségi kapcsolatok terén sokkal segítőkészebbé váltak a tanulók, illetve jobban együttműködtek társaikkal.

A tanulmányt publikáló kutatók szerint ezek az erőszakmentes játékok tökéletes taneszköznek minősülnek, így pozitívan értékelték őket, szemben az agressziót kiváltó erőszakos játékokkal.

A kutatók az általuk "pro-szociálisnak" minősített játékok között nevezték meg a Nintendó Wii-re megjelent Super Mario Sunshine és a Chibi Robo nevű játékokat. Érdekes, hogy kelléktárukban az egyik leghíresebb "pro-szociálisnak" tartott városépítő és menedzselő Sim City, vagy a valós életet szimuláló The Sims nem szerepeltek.

"A videojátékok nem eredendően rosszak vagy jók. Vannak jó és rossz tulajdonságaik, illetve jó és rossz hatásaik" - vonták le a következtetést az amerikai szakemberek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több mint negyven tűzijátéknézőt ütött el egy vonat Indiában

Több mint negyven tűzijátéknézőt ütött el egy vonat Indiában

Beperelte az eBay az Amazont, mert ellopta az eladóit

Beperelte az eBay az Amazont, mert ellopta az eladóit

Hatvani bűz: tiltakoznak a lakosok, de még mindig nincs felelős

Hatvani bűz: tiltakoznak a lakosok, de még mindig nincs felelős

"Brutális változások jönnek, de fel tudjuk-e készíteni erre az embereket?"

"Brutális változások jönnek, de fel tudjuk-e készíteni erre az embereket?"

Veronai buszbaleset: időhúzásra játszhat a sofőr

Veronai buszbaleset: időhúzásra játszhat a sofőr

Fejszével ütötte agyon a feleségére támadó medvét a román férfi

Fejszével ütötte agyon a feleségére támadó medvét a román férfi