szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A pálcika-figurás animációk elég népszerűek, gondoljunk csak a...

A pálcika-figurás animációk elég népszerűek, gondoljunk csak a világhírű "menő manó" c. rajzfilmsorozatra (eredeti címe "La Linea", azaz  "A Vonal"...) Pálcikaember-rajzfilm készítéséhez használhatjuk az „elavult” analóg módszert is: fogjunk egy jegyzetfüzetet (ne a Windows-verziót, hanem egy igazi, papírból készített jegyzettömböt), majd rajzoljunk egy pálcikaembert az utolsó lapra, majd a következőre ugyanazt, csak kicsit emelje meg mondjuk a lábát.. és így tovább. Előbb utóbb meglesz a „táncoló” pálcikaemberünk, csak pörgessük végig a lapokat, és máris mozog. 


Ez nehéz és körülményes – egy igazi kockafej a pálcikaember-animációt is szoftverrel készíti: pontosan erre való, az ingyenes, Pivot nevű szoftver! 
Még telepítenünk sem kell, csak csomagoljuk ki, indítsuk el, és máris kezdődhet a pálcikaember-őrület! A kezelőfelület igen egyszerű: a szerkesztőfelületen tudjuk pálcikaemberünket különböző pózokba helyezni.

Majd klikkelünk a „next frame” (következő képkocka) gombon, és máris mozgathatjuk a figura valamelyik testrészét. (Ilyenkor halványan látjuk az előző képkockát is, ez segít a pontos mozgatásban). Majd megint a next frame gomb, újabb apró modosítás és így tovább. Ha ügyesek voltunk, akkor végül egy mókás és látványos animációt kapunk, lásd videó: 


Persze ez elsőre nem fog menni, némi gyakorlás szükséges hozzá! Az emberke tesrészeit a piros mozgató gombokkal tudjuk mozgatni, tekerni - de ez persze nem igazi csontváz-animáció, szóval ne várjunk inverz kinematikát … cserébe viszont képtelen pózokba is tehetjük a pálcikaembert, például tekerni is tudjuk, nem csoda hogy a pivot „táncolós” filmecskék olyan népszerűek a Youtube-on. További figurákat (ha esetleg unjuk az alapból beépített pálcikaembert) és háttereket is tölthetünk le a fejlesztők honlapjáról, szintén ingyen. 

Az emberke mozgatásán és a frame-ek létrehozásán felül a szoftver igazán egyszerű: a play/stop gombokkal megnézhetjük alkotásunkat, és módosíthatunk, ahol szükséges – az aktuális képkockát a felső sávon választhatjuk ki. Tetszés szerinti hátteret is betölthetünk: BMP, JPG vagy GIF formátumú képeket tudunk használni. Az elkészült animációt a Pivot saját formátumában (Piv), GIF anim formában, vagy képkockánként BMP formátumban tudjuk menteni. Később bármilyen videoszerkesztőben meg tudjuk vágni, tehetünk alá zenét stb. Kellemes pálcikaember-mozgatást! Ha pedig komolyabban bele akarunk mélyedni a pálcika-animáció világába, részletes tutorialokat találunk ezen az oldalon. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

Nagyon bejött az Apple-nek az elmúlt időszak

Nagyon bejött az Apple-nek az elmúlt időszak

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét