szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A trendek arra utalnak, hogy az elsősorban az interneten zajló fekete szoftverkereskedelem az utóbbi években a feketegazdaság és a pénzmosás egyik „húzóágazatává” vált. Számos erre utaló jel fedezhető fel a múlt héten felderített esetben is, amikor 250 terabájtnyi adatot tartalmazó szervereket foglalt le a rendőrség Budapesten.

„Fennáll annak a veszélye, hogy a feketegazdaság előnyt szerez a pénzügyi és gazdasági válságból – mondta Georg Herrnleben, a BSA Közép- és kelet-európai valamint közel-keleti és afrikai régióigazgatója.   A gazdasági recesszió arra csábíthatja a vállalkozókat és vásárlókat, hogy szerzői jog nélküli hamis termékeket és szoftvereket szerezzenek be. 

Tíz százalékkal csökkent a hazai internetes adatforgalom
A múlt heti razzián 43 szervert foglaltak le, összesen 250 terabyte adattal. Ez világméretben is jelentős fogás volt. Részletek>>
A növekvő feketegazdaságtól pedig Magyarország gazdasága még jobban szenvedne.  A BSA szerint „ezért is van különös jelentősége  a bűnüldöző szervezeteknek, melyek az illegális és adóelkerülő tevékenységek felderítésével hozzájárulnak a válság kezeléséhez”.

Éves szinten az illegálisan terjesztők mintegy 100 milliárd forintnyi kárt okoznak a gazdaságnak az elmaradt adóbevételek és a legális munkahelyek után fizetett járulékok elmaradása következtében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

The Pirate Bay: rosszul áll a szerzői jogvédők szénája?

Nem tudták még sarokbaszorítani a világ legnagyobb torrentoldalát a jelenleg is zajló stockholmi perben. A tárgyalás második napján elejtették a vádak felét, a harmadik napon pedig elhangzott: lehet, hogy valaki meglopta a torrentoldal adminisztrátorát, valamint lehet, hogy a King Kong nevű felhasználó tényleg a kambodzsai dzsungelekből tölti le magának kedvenc tévésorozatait, írja a TorrentFreak.

hvg.hu Tech

Újratárgyalhatják a Pirate Bay ügyét, összeférhetetlen a bíró

Újratárgyaláshoz folyamodhat a The Pirate Bay-t (TPB) képviselő egyik ügyvéd, mivel a svéd fájlcserélő oldalt elítélő bíró, Thomas Norström tagja a svéd szerzői jogi lobbinak, számolt be az esetről a svéd rádió, majd ezt követően számos hírportál is.

Újabb 159 milliárd forintot osztott szét a kormány, papíron a gazdaság védelmére

Újabb 159 milliárd forintot osztott szét a kormány, papíron a gazdaság védelmére

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan