szerző:
MTI

A kis- és középvállalkozások (kkv) 82 százaléka nem vagy csak a tervezettnél kisebb informatikai (IT) beruházásra készül 2009-ben - állapítja meg az IDG lapkiadó és a D-Link megbízásából készített felmérés.

A kutatás kimutatta azt is, hogy a magyar kis- és középvállalatok 64 százaléka nem tervez 2009-ben IT beruházást, fejlesztést. A negatív beruházási hangulat fő oka a gazdasági válság okozta bevételcsökkenés, illetve az általános költségcsökkentés.

A felmérésből az is kiderül, hogy a kkv-k nem nyitottak helyettesítő megoldásokra, és nem ismerik az EU-s pályázati lehetőségeket, vagy úgy gondolják, nem létezik számukra pályázati kiírás.

A kutatás 100 kis- és középvállalat IT beruházási terveit vizsgálta március második felében, s kimutatta, hogy a vállalkozások közel fele még a tervezett beruházásokat is visszavonta vagy elhalasztotta. Pozitív kivételt csak az azonnali költségcsökkentést hozó megoldások jelentenek.

A válság okozta beruházás-visszavonás régiónként változó, leginkább Nyugat-Magyarországot érinti, míg a közép-magyarországi és a 200-nál több PC-vel rendelkező kkv-knál szinte változatlanok az IT beruházási tervek.

A visszavont és halasztott beruházások esetén a megkérdezett vállalatok 54 százaléka általános költségcsökkentésre hivatkozott, míg a gazdasági helyzet okozta bevételcsökkenés 41 százalékuknál szerepel okként.

A megkérdezettek 85 százaléka nem keres kedvezőbb költségű helyettesítő megoldást, tehát nagy részük nem nyitott az alternatív megoldások irányában.

Az EU-s források bevonása és alkalmazása a kutatás alapján csupán 38 százalékuknál lehetséges, mivel 15 százalékuk egyáltalán nem ismeri, vagy nem járatos azokban, 47 százalékuk pedig úgy gondolja, nem létezik számára megfelelő EU-s pályázati kiírás.

Bár a beruházási halasztások és visszavonások okai között csupán a cégek 5 százaléka hivatkozott a finanszírozási lehetőségek hiányára, mégis, a megkérdezett kis- és középvállalatok 64 százaléka úgy tartja, megváltoztatná beruházási terveit, ha segítségnyújtást kapna a finanszírozáshoz.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Tech

Közel 200 milliós informatikai fejlesztés Kalocsán

A Synergon Informatika Nyrt. egy 196 millió forintos hálózati beruházás révén csaknem 1500 előfizető számára tette lehetővé a világhálóhoz való csatlakozást Kalocsán, illetve ezen túlmenően mintegy 2500-an használhatják a rendszer egyéb szolgáltatásait.

Vállalkozás

Válság az informatikai piacon: kicsik a legnagyobb vesztesek

A magyar informatikai piac szerkezete nem ideális: magas a hardware és alacsony a szolgáltatás aránya – egyebek mellett ez derült ki az Informatikai Vállalkozások Szövetségének felméréséből. A válság hatására jövőre jelentős visszaesés várható a piacon, s ezt valószínűleg a kkv-ék viselik majd a legrosszabbul.

hvg.hu Karrier

IT Factory: bárkiből lehet informatikus?

A magasan képzett informatikusok hiányából fakadó munkaerő-piaci probléma enyhítésére a NetAcademia Oktatóközpont november elején ezer informatikai szakember képzésébe kezd, az IT Factory keretében.

Körömvágó ollóval rabolt, egy óra sem kellett az elfogásához

Körömvágó ollóval rabolt, egy óra sem kellett az elfogásához

20-25 év múlva már nem lesz annyi víz Angliában, mint amennyire szükség lenne

20-25 év múlva már nem lesz annyi víz Angliában, mint amennyire szükség lenne

A devizahiteles Lovasné ügye az Erste ellen nem áll jól az Európai Bíróságon

A devizahiteles Lovasné ügye az Erste ellen nem áll jól az Európai Bíróságon

Könnyen lehallgathatók lesznek a mobilok? Három nagy hibát is találtak az 5G-ben

Könnyen lehallgathatók lesznek a mobilok? Három nagy hibát is találtak az 5G-ben

Tiramisu, ibolya, pillecukor – ezt nyalják a bécsiek

Tiramisu, ibolya, pillecukor – ezt nyalják a bécsiek

Már nem Asztanának hívják Kazahsztán fővárosát

Már nem Asztanának hívják Kazahsztán fővárosát