szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Spirit marsjáró április 8-án készített felvételén sokan egy űrlény fejét vélték felfedezni. Az Urbanlegends.hu legendavadász oldal szerint már többször is előfordult, hogy a vörös bolygó sziklái megtréfálták az internetezőket.

Az április 23-án a marsjáró weblapján publikált kép bal oldalán, középtájban látható a “fej”. Nem ez az első eset, hogy Mars-felvétel ilyen hatást váltott ki hiszékeny emberekből – írja az urbanlegends.hu. Mint arra Beck Mihály akadémikus Parajelenségek és paratudományok című könyvében rámutat, a Mars felszínéről készült felvételeket régóta nagy figyelemmel kísérik az emberek.

Az egyik leghíresebb felvétel a NASA által 1976-ban felbocsátott Viking 1 űrhajó által készített felvétel. Az alakzat kétségkívül emlékeztet egy emberi arcra, amiből egyesek arra következtettek, hogy a marslakók vagy 500 000 évvel ezelőtt készítették. A későbbi, nagyobb felbontású felvételek már kevésbé hasonlítanak arcra, de a hasonlóság semmi alapot nem ad messzemenő következtetések levonására.

A Viking-1 felvételén látható "arc" csak optikai csalódás volt
© NASA

Ha kíváncsi a marsjáró felvételével kapcsolatos rejtélyre, a linkre kattintva elolvashatja a teljes cikket az urbanlegends.hu oldalon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A leghitelesebbnek tűnő UFO észlelések – videóval

A mindenhol kéznél lévő digitális kép- és videófelvevő eszközök elterjedésének köszönhetően elszaporodtak az azonosítatlan repülő tárgyak és lények észleléseit rögzítő felvételek. Nézegessen videón megörökített UFO-észleléseket!

Bari Máriusz Világ

Fény derült a texasi UFO-rejtély titkára

Bombaként robbant az amerikai hírcsatornákon, hogy a texasi Stephenville kisváros felett ufók jelentek meg január 8-án, miközben az amerikai légierő szerint semmilyen légigyakorlat nem zajlott azidőtájt.

MTI Tech

Extrém életformák a Marson?

Extrém életformák lehetőségét vetik fel a Marson magyar kutatók eredményei, akik a vörös bolygó felszínéről készített felvételeken a sarkvidékek dűnéin folyékony vízrétegre emlékeztető alakzatokat azonosítottak.

MTI Tech

Majdnem elveszett hat évnyi titkos UFO-jelentés

A nyilvánosság elé tárta a brit hadügyminisztérium a korábbi ufójelentések titkait. A három éven át tartó munka eredményét bárki megtekintheti a Nemzeti Archívum honlapján - olvasható a BBC weboldalán.

hvg.hu Tech

A Holdon gyakorolnak a Mars-programra a NASA űrhajósai

Kedden láthatták először az érdeklődők a washingtoni National Mallban annak az űrhajónak a prototípusát, ami 2020-ban viszi majd az űrhajósokat a Holdra, 2030-tól kezdve pedig valószínűvé válik a marsra szállás is.

MTI Tech

Szimulált Mars-utazás kezdődött Moszkvában

Mars-utazásra indult a moszkvai Orvosbiológiai Intézet kertjében hat fiatalember: moszkvai idő szerint kedden 13:45-kor bezárult mögöttük az ott felépített űrhajó-makett ajtaja, s 105 napig ki sem nyílik, hacsak a kísérleti alanyok valamelyike nem akarja megszakítani az "utazást".

hvg.hu Tech

Az amerikai UFO-akták megnyitását követelik

Egy korábbi pilótákból és kormányhivatalnokokból álló csoport felszólította az Egyesült Államok kormányát, hogy újítsa fel a nyomozást az állítólagos UFO-észlelésekkel kapcsolatban.