szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Kompozíció! Fény-árnyék hatás! Szaturáció!

Kompozíció! Fény-árnyék hatás! Szaturáció! Maszkok és „brussok”, valamint „ugyan már ez csak egy filter!” avagy „fluid-maszkkal könnyű!” felkiáltások repdestek a levegőben, nézték is a kollégák, hogy milyen nyelven beszélhetünk… 

Szegény zsűrinek már az előző Photoshop játékaink során is nehéz dolga volt, most azonban belenyúltunk a darázsfészekbe: a fantasy téma mágnesként vonzotta fantasztikusan tehetséges és kreatív olvasóinkat. 
Több mint kétszázötven pályamű érkezett, a kezelhetőség és a szabályok betartása érdekében ezt kénytelenek voltunk százharmincöt darabra csökkenteni – a zsűrinek azonban ettől csak még nehezebb dolga lett, hiszen végül több mint százharminc igazán remek, fantáziadús kép közül kellett választani. Lássuk, hogyan született meg a döntés, és persze nem álljuk meg, hogy ne tegyünk be kedvenc képeinkből párat, mielőtt nyertest hirdetünk.

Mit pontozott a zsűri? Először a kompozíciót…

Fantasy képről lévén szó, az első és legfontosabb szempont nem a technikai megvalósítás, hanem az egész kép „hatása”, és a kép elemeinek elhelyezése, azaz a kompozíció volt. Van-e központi motívum, és ha igen, jó helyen van-e? Esetleg túl sok a technikai trükk és effektus, de kevés az eredetiség? Vajon mennyi ebből a saját munka, és mennyi a „gugli”? Van-e a képnek „története”, egyedisége, vagy csak egymásra dobált fantasy-elemekről van szó? Sőt a képek címét is néztük, már ha volt nekik…

… aztán persze a trükköket is.

A kompozíciók és alapötletek átvizsgálása után persze alaposan meg kellett néznünk a megvalósítást. Hogyan, és mennyi általunk adott képet használt fel az alkotó? Szerencsére több „Photoshop-expert” is volt a zsűriben, így nekik arra is rálátásuk volt, hogy mennyi a látványos elemekből az egyszerű filter, illetve mi az, ami tényleg úgynevezett „kézimunka”. 

És végül a nyersanyagok.

Az általunk adott (szándékosan nehéz) alapanyagokon kívül olvasóink mellékelték a felhasznált egyéb alapanyagokat is. Ezeket átböngészve képet kaphattunk arról, hogyan is született egy-egy tűzokádó sárkány, illetve hogy most a vízesés eredetileg is a kastély alatt volt-e, avagy sem. Ezek a szempontok is komolyan befolyásolták a végső pontszámokat.

És végül a nyertes kép:

Persephone, Homérosz óta az alvilág királynője, Hádész felesége. A görög mitológiában minden istennők közül leginkább Persephoné, az alvilág királynője volt „felettébb tiszta”. A későbbi korban (különösen az orfikusoknál és misztikusoknál) a mindenható anyatermészet istenségeinek egyike, aki mindent létrehoz és megsemmisít.

Koncz László „Persephone” című alkotásán (valószínűsítjük, hogy) maga az istennő, illetve férje, Hádész található, egy kis családi vita előtt-alatt, erről árulkodik az alvilág istenének Persephonét megragadó karja, ami nem mellékesen lángokból lett kidolgozva. Egy lángnyelvekből álló földöntúli démon (reméljük Hádész nem sértődik meg, hogy egyszerűen „ledémonozzuk”) és egy földöntúli szépség vívódása remek fantasy-kép alap, Lászlónak ráadásul mindezt sikerült egy nagyon szép, központosított keretbe raknia (boltív). Érdemes megfigyelni, hogy bár a kép központi figurája Persephone, illetve az érte nyúló Hádész, László mégis sok időt fordított a fantasztikus fantasy-háttér kidolgozására – az ehhez felhasznált nyersanyagok jól láthatóak: egy egyszerű kastély, egy vízesés, illetve néhány egyéb tájkép használatával készültek (összesen tíz darab nyersfotót használt az alkotó).

A zsűrinek különösen tetszett, hogy Persephone egy kis festett árnyékkal „térbe lett helyezve” (jobb oldalon a lábánál), így egyáltalán nem „lóg ki a képből” (ami sok Photoshop-montázs esetében alapvető hiba szokott lenni). Nem is beszélve Hádész arcának fantasztikus kidolgozásáról (ami egy netről szedett zombi képből és pár lángnyelvből lett összemixelve). 

Minden Kedves olvasónak köszönjük a nevezést és a ránk fordított időt, sok-sok fantasztikus képpel lettünk gazdagabbak (megint kiderült, hogy mi magyarok, igenis Photoshop-királyok vagyunk!). További Photoshop játékaink már ötletelés alatt vannak, szóval ne csüggedjen a vállalkozó kedv, lesz itt még nyeremény bőven! Lászlónak pedig gratulálunk a Photoshop CS4-hez! 
Ráadásul kedvenc tíz képünket készítő olvasóinkat apró ajándékokkal jutalmazzuk, őket külön e-mailben értesítjük. Az összes bejutott nevező képe megtalálható ebben a galériában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kicsi, de nagyon erős: 475 lóerős lett a Volkswagen T-Roc R

Kicsi, de nagyon erős: 475 lóerős lett a Volkswagen T-Roc R

Újabb vállalkozást indítottak a telexesek

Újabb vállalkozást indítottak a telexesek

Szinte minden kiderült a legújabb Skoda Fabiáról

Szinte minden kiderült a legújabb Skoda Fabiáról