szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába láthatjuk a világ részletes térképét a Google Mapsen, illetve egyre több városról készített panoráma-felvételeket a Street View-ban, számos katonai, kormányzati vagy kutatási létesítményt kitakartak. A Focus cikke alapján ezeket tekintjük át: miket nem láthatunk a műholdas felvételeken?


Értelemszerűen nem nézhetjük meg tüzetesen a Fehér Házat vagy a Capitoliumot (a linkekre kattintva láthatunk ugyan ezekről felülnézeti képet, de biztonsági okokból korábbi felvételeket helyeztek el a Google Maps munkatársai), a Haditengerészeti Obszervatóriumról pedig a szokásosnál is gyengébb minőségű kép került a térképre. Hollandia különösen élen jár a fehér foltok számában: kitakarandó helynek minősítették többek között az egyik hivatalos királyi rezidenciaként ismert Huis Ten Bosch palotát, a Soesterberg légibázist valamint Leeuwarden városát, ahol nem csupán a holland légierő bázisa található, hanem a NATO több katonai központja is. Ezek mellett több katonai központ és légibázis is törlés áldozatául esett: ilyen a Kamp van Zeist, a német Ramstein vagy az amerikai légierő megfigyelő radarrendszerével felszerelt PAVE PAWS is. Ugyanúgy érintett az az iraki Shatt-Al-Arab hotel is, amiről kiderült: az ezt megtámadó terroristák a Google Earth műholdfelvételeit használták támadásuk megtervezéséhez.

Kutatási témájának köszönhetően számos egyetem és laboratórium is "elmosódott": nem látható az amerikai nemzetbiztonsági problémákat orvosoló fejlesztéseken dolgozó MIT Lincoln Laboratórium, a General Electric kutatókomplexuma, a nukleáris tengeralattjárókon dolgozó Knolls kutatólaboratórium, az európai űrügynökségnek és több űrfejlesztésen dolgozó laboratóriumnak helyet adó Noordwijk Aan Zee, valamint elmosta a Google legénysége a Manhattanville-i főiskola diákotthonját is - feltételezhetően azért, mivel közel van a PepsiCo Inc., illetve a MasterCard főhadiszállásához. Mindezek mellett számos nukleáris létesítmény is érintett: a Niagara-vízesés köré kiépített infrastruktúra legalább annyira titkos, mint  a UMass Lowell nukleáris kísérleti reaktor vagy a McGuire és Perry nukleáris telepek is.

Biztonsági vagy személyiségi jogi okokra hivatkozva Sydney belső területei sem teljesen elérhetőek, de ilyenek még Szingapúr, Szudán, India bizonyos területei is. 2008 májusában még az EU adatvédelmi ügynöksége is felszólalt a 360 fokos panorámaképekből összerakott szolgáltatás, a Street View ellen, attól tartva, hogy annak európai bevezetése számos privacy-problémát vetne fel. Mindettől függetlenül a városok bejárását lehetővé tevő szolgáltatás már működik Franciaországban, Olaszországban, Németországban, valamint Spanyolországban is, s az alapozó munkát végző, kamerákkal felszerelt Google-autók jelenleg Budapestet, Prágát és Varsót térképezik fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Nyugodj békében, drága Mari!” – kollégák, barátok, politikusok búcsúznak Törőcsik Maritól

„Nyugodj békében, drága Mari!” – kollégák, barátok, politikusok búcsúznak Törőcsik Maritól

NNK: Kötelező felboncolni, aki az oltást követő egy hónapon belül meghalt

NNK: Kötelező felboncolni, aki az oltást követő egy hónapon belül meghalt

Egyéves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban

Egyéves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban