szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hurrikánszezon közeledtével egyre több érintett helyen aggódnak, hogy a viharok akár teljesen elpusztíthatják és magukkal sodorhatják a gazdasági válság miatt gazdátlanul álló ingatlanokat.

A Philadelphia Inquirer szerint a hurrikánok által egyik leginkább érintett területen – a floridai Lehigh Acres-ben komoly veszélyforrást jelenthetnek azok a házak, amelyeket a hitelválság miatt elkoboztak korábbi lakóiktól. Ezek az épületek jelenleg üresen, de legalábbis elhagyatva állnak, ezért senki sem lesz, aki bedeszkázza az ablakaikat, leszögelje a garázskapukat és egyéb módon biztosítsa, hogy a házak ellenállnak a hurrikánok esetleges pusztításának.

A környéken lakók attól tartanak, hogy az így elhagyott házak egy része megsemmisülhet, emellett komoly károkat okozhatnak a környéken szétrepülő épületdarabok. A szakemberek szerint ezeknek a házaknak – és a környéken álló ingatlanoknak – tovább csökkenhet az értéke.

Az Ike hurrikán pusztítása után. Florida hasonló sorsa juthat?
© US Army

„Két választási lehetősége van a környéken élőknek” – magyarázta Julie Rochman, a tampai Institute for Business and Home Safety nevű szervezet elnöke. „Felvállalják a költségeket, hogy biztonságossá tegyék a gazdátlan épületeket, vagy ölbe tett kézzel nézhetik, hogy a házak elpusztulnak és a környéken az ingatlanoknak tovább csökken az értéke.

Az Associated Press gazdasági stressz-indexe (3000 amerikai megyében a fizetésképtelenné vált hiteltulajdonosok, a csődbe jutó cégek és a munkanélküliségi ráta alapján összeállított havi elemzés) megerősítette, hogy a hurrikánok által „látogatott” környékek lehetnek a válság legnagyobb vesztesei.

Márciusban egyébként több mint 280 000 házat foglaltak le a bankok Floridában, és Alabama, Georgia, Louisiana, Mississippi, Észak-, és Dél-Karolina, Texas és Virginia államok partvidékein.

A floridai Lee megye, ahol Lehigh Acres is található, az Egyesült Államok leginkább hurrikán-veszélyes területe. Sok helyen a zálogjogokat birtokló bankok, ingatlanügynökök, vagy épp a lelkiismeretes szomszédok biztosítják a házakat, azonban nincsenek olyan törvények, amelyek megkövetelnék, hogy hurrikán esetén meg kell tenni bizonyos biztonsági intézkedéseket. A készenléti biztonsági szolgálat floridai részlege szerint nem szentelnek különösebb figyelmet az üresen álló otthonoknak.

„Ez nem egy olyan tényező, amivel különösebben foglalkoznánk” – nyilatkozta a Philadelphia Inquirernek John Cherry, az ügynökség sajtókapcsolati igazgatója. „Az elsődleges prioritásunk az élet védelme.

Ha szükséges, nem az üresen álló épületek biztosításával, hanem a gyors evaukálással foglalkoznak majd a biztonsági szolgálatok munkatársai. Sokan azonban attól tartanak, hogy a védtelen házak komoly veszélyforrást jelenthetnek, ráadásul a vihar pusztítása után tovább ronthatják az amúgy sem fényes ingatlanpiaci helyzetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Ike hurrikán: a civil újságírók lepipálták a hivatásosokat

Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy egyes rendkívüli eseményekre gyorsabban, rugalmasabban képes reagálni a civil (közösségi, állampolgári) média, mint a napi rutinra optimalizált hivatásosok. A hvg.hu médiabloggere a szemtanú-riportokról.

hvg.hu Világ

Hurrikánszezon: öt tipp a túléléshez

A hurrikánszezon június elejétől november végéig tart, s legfőképpen a Karib-térséget, Közép-Amerikát, Mexikót, valamint az Egyesült Államok keleti partját érinti.

MTI/hvg.hu Tech

A nap képe: az Ike hurrikán az űrből

A 4-es erősségű vihar eddig kilenc ember halálát okozta. Ennek ellenére a texasi Houston, a negyedik legnagyobb amerikai város vezetése úgy döntött, hogy nem telepítik ki a lakosságot, ehelyett bevárják az Ike hurrikánt.

Kamala Harris lesz Joe Biden alelnökjelöltje

Kamala Harris lesz Joe Biden alelnökjelöltje

Történelmet írt a Barátok közt

Történelmet írt a Barátok közt

Újabb 30 napra felfüggesztették a gödi polgármestert

Újabb 30 napra felfüggesztették a gödi polgármestert