szerző:
hvg.hu

A hurrikánszezon közeledtével egyre több érintett helyen aggódnak, hogy a viharok akár teljesen elpusztíthatják és magukkal sodorhatják a gazdasági válság miatt gazdátlanul álló ingatlanokat.

A Philadelphia Inquirer szerint a hurrikánok által egyik leginkább érintett területen – a floridai Lehigh Acres-ben komoly veszélyforrást jelenthetnek azok a házak, amelyeket a hitelválság miatt elkoboztak korábbi lakóiktól. Ezek az épületek jelenleg üresen, de legalábbis elhagyatva állnak, ezért senki sem lesz, aki bedeszkázza az ablakaikat, leszögelje a garázskapukat és egyéb módon biztosítsa, hogy a házak ellenállnak a hurrikánok esetleges pusztításának.

A környéken lakók attól tartanak, hogy az így elhagyott házak egy része megsemmisülhet, emellett komoly károkat okozhatnak a környéken szétrepülő épületdarabok. A szakemberek szerint ezeknek a házaknak – és a környéken álló ingatlanoknak – tovább csökkenhet az értéke.

Az Ike hurrikán pusztítása után. Florida hasonló sorsa juthat?
© US Army

„Két választási lehetősége van a környéken élőknek” – magyarázta Julie Rochman, a tampai Institute for Business and Home Safety nevű szervezet elnöke. „Felvállalják a költségeket, hogy biztonságossá tegyék a gazdátlan épületeket, vagy ölbe tett kézzel nézhetik, hogy a házak elpusztulnak és a környéken az ingatlanoknak tovább csökken az értéke.

Az Associated Press gazdasági stressz-indexe (3000 amerikai megyében a fizetésképtelenné vált hiteltulajdonosok, a csődbe jutó cégek és a munkanélküliségi ráta alapján összeállított havi elemzés) megerősítette, hogy a hurrikánok által „látogatott” környékek lehetnek a válság legnagyobb vesztesei.

Márciusban egyébként több mint 280 000 házat foglaltak le a bankok Floridában, és Alabama, Georgia, Louisiana, Mississippi, Észak-, és Dél-Karolina, Texas és Virginia államok partvidékein.

A floridai Lee megye, ahol Lehigh Acres is található, az Egyesült Államok leginkább hurrikán-veszélyes területe. Sok helyen a zálogjogokat birtokló bankok, ingatlanügynökök, vagy épp a lelkiismeretes szomszédok biztosítják a házakat, azonban nincsenek olyan törvények, amelyek megkövetelnék, hogy hurrikán esetén meg kell tenni bizonyos biztonsági intézkedéseket. A készenléti biztonsági szolgálat floridai részlege szerint nem szentelnek különösebb figyelmet az üresen álló otthonoknak.

„Ez nem egy olyan tényező, amivel különösebben foglalkoznánk” – nyilatkozta a Philadelphia Inquirernek John Cherry, az ügynökség sajtókapcsolati igazgatója. „Az elsődleges prioritásunk az élet védelme.

Ha szükséges, nem az üresen álló épületek biztosításával, hanem a gyors evaukálással foglalkoznak majd a biztonsági szolgálatok munkatársai. Sokan azonban attól tartanak, hogy a védtelen házak komoly veszélyforrást jelenthetnek, ráadásul a vihar pusztítása után tovább ronthatják az amúgy sem fényes ingatlanpiaci helyzetet.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Tech

Ike hurrikán: a civil újságírók lepipálták a hivatásosokat

Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy egyes rendkívüli eseményekre gyorsabban, rugalmasabban képes reagálni a civil (közösségi, állampolgári) média, mint a napi rutinra optimalizált hivatásosok. A hvg.hu médiabloggere a szemtanú-riportokról.

hvg.hu Világ

Hurrikánszezon: öt tipp a túléléshez

A hurrikánszezon június elejétől november végéig tart, s legfőképpen a Karib-térséget, Közép-Amerikát, Mexikót, valamint az Egyesült Államok keleti partját érinti.

MTI/hvg.hu Tech

A nap képe: az Ike hurrikán az űrből

A 4-es erősségű vihar eddig kilenc ember halálát okozta. Ennek ellenére a texasi Houston, a negyedik legnagyobb amerikai város vezetése úgy döntött, hogy nem telepítik ki a lakosságot, ehelyett bevárják az Ike hurrikánt.

A Fradi értékesebb, mint a Real Madrid - legalábbis a legutóbbi ügyletük alapján

A Fradi értékesebb, mint a Real Madrid - legalábbis a legutóbbi ügyletük alapján

A kormány milliárdokat költ kertekre

A kormány milliárdokat költ kertekre

Készüljön: ma este lehet, hogy nem fog tudni fizetni a neten és a városban sem

Készüljön: ma este lehet, hogy nem fog tudni fizetni a neten és a városban sem

A TV2 Ázsiába küldi Demcsák Zsuzsát

A TV2 Ázsiába küldi Demcsák Zsuzsát

Orbán idehaza máris sunyi brüsszeli bürokratákról beszél

Orbán idehaza máris sunyi brüsszeli bürokratákról beszél

Hatástalanították a budafoki bombát

Hatástalanították a budafoki bombát