szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Müncheni élelmiszerkémikusok rájöttek, hogy az ember a nyelv mely érzékelőivel észleli, és hogyan dolgozza fel a sör keserű ízét.

A müncheni Műszaki Egyetem Thomas Hofmann vezette kutatócsoportja annak járt utána, hogyan bontakozik ki a különböző sörök keserű íze erre specializálódott szervünkön - olvasható a Die Welt című német lap online változatában az erről szóló dpa-hír.

Tizenöt, komlóból és sörből származó kémiai vegyületet vizsgáltak meg tüzetesen, és három olyan receptorra (érzékelőre) leltek, amelyek a nyelven tapasztalt keserű ízérzetet jelentik az agynak. Az ember összesen 25, keserű ízre érzékeny receptora közül csupán e három reagált a komló keserű ízére a laboratóriumi kísérletek során.

Valamennyire semlegesíti a keserű ízt a szervezetünk
© Andersen Dávid

További eredmény, hogy a kísérlethez felkért gyakorlott italkóstolók nyelve kevésbé érzékenyen reagált a keserű ízanyagokra, mint a kémcsőben lévő érzékelősejtek. Az ivás során a keserű ízanyagok egy része vélhetően felszívódik a száj nyálkahártyáján, valamint a nyálban lévő fehérjék semlegesítik őket - magyarázzák a kutatók. Így a szájban csökken a keserű ízanyagok tényleges koncentrációja, s talán enélkül nem is ízlene sör.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Vétek György Gasztro

Milyen koktélok készülhetnek sörrel?

Ha nyár, akkor koktél. Ha koktél, akkor eszünkbe juthatnak a 20. század Amerikájának első évtizedei, amikor a szesztilalom évei alatt megszülettek az első kevert italok. De azt kevesen tudják, hogy sörrel már akkor is készültek koktélok, amikor az még ki sem volt találva.

Vétek György Gasztro

Nyaljunk sört!

Pár évvel ezelőtt még csak eszement divathóbortnak tűnt, mára azonban valóság lett. Lehet, hogy a sörfagylalt lesz 2009 nyári slágere?

Kovács Gábor Gasztro

A sörivók zarándokhelyén jártunk

Frankföldet a sörivók zarándokhelyének is tekinthetjük. Itt, Bajorország északi részén olyan sűrűn találhatók a sörfőzdék, mint sehol másutt a világon. A sörtúrák álomvárosa Bamberg.

Vétek György Gasztro

A világ legdrágább sörei

Nincs az a borkedvelő, aki csillogó szemmel, lelkesedve ne tudná hosszan fejtegetni, miért kerülhet egy palack borritkaság akár pár százezer forintba is. De az, hogy egy üveg sör húszezernél is többet kóstáljon, mégpedig bolti áron, bizony még újgazdagéknál is kiveri a biztosítékot.

Vétek György Gasztro

A tejesember söre

Bő ötven évvel ezelőtt a belga sörfőzők szinte észre sem vették, de majdnem megfeledkeztek a több évszázados múltra visszatekintő búzasörükről. Szerencsére azonban jött egy tejesember, aki figyelmeztette őket.