szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aggodalommal tölti el a tengerbiológusokat, hogy egyre nagyobb területeket hódít meg magának a kaliforniai partok mentén egy behatoló kelet-ázsiai algafaj ellenszegülve minden igyekezetnek, mely eltávolítását célozza.

Májusban találkoztak először a kutatók a San Franciscó-i öbölben az invazív Undaria pinnatifida nevű tengeri hínárral, mely a hajótestek vízben lévő részét borította be.

A vakame néven is ismert ehető algát - melyet a japánok a mizo leveshez használnak - a Los Angeles-i kikötőben fedezték fel először 2000-ben. Azóta egyre több helyen bukkan fel a partvidéken a hínár, amely akár 2,5 centimétert növekszik naponta, és sűrűn behálózza a víz alatti részeket.

Pár nappal ezelőtt négy búvár eltávolított a San Franciscó-i öbölben álló hajókról annyi hínárt, amennyit tudott, ám a kutatók szerint havonta kell ellenőrizni a behatoló faj térnyerését.

A terjedő alga miatt azért aggódnak a tengerbiológusok, mert felboríthatja a kialakult ökoszisztémát, kiszoríthatja az őshonos fajokat. A vakame spórák millióit szórja szét, melyeket a tengeri áramlatok elszállítanak egészen nagy távolságokba is.

Bár ez az algafaj Japán, Kína, Korea partjainál őshonos, találtak már belőle a kutatók a mediterrán térségben, az Atlanti-óceán európai partjainál, Új-Zélandon és Argentínában is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

Új rákgyógyszer mérgező algából

Egy nemzetközi tudóscsoport tagjai nemrég egy potenciális új rákgyógyszert fedeztek fel, amelyet a Csendes óceán déli részén élő mérgező kék-zöld algából vontak ki. A somocystinamide A (ScA) elnevezésű szerről és a jövőbeni kutatási tervekről a Proceedings of the National Academy of Science című szaklap számolt be.

Bari Máriusz Tech

Intelligens képmanipulációs algoritmust állítottak elő

A Carnegie Mellon Egyetem két kutatója olyan képmanipulációs megoldáson dolgozik, amellyel egy kép hiányzó vagy kivágott részleteit lehet helyettesíteni. A módszer mögött egy milliónyi képet tartalmazó adatbázis rejlik, így a képet nemcsak grafikailag, hanem szemantikailag is tökéletessé lehet varázsolni.