szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Japán két legnagyobb mobilszolgáltatója is forgalomkorlátozást vezetett be, a felhasználók ugyanis jelentősen terhelik a 3G hálózatot. A japán internet az éjféli órákban kritikusan lelassul, az iparági szereplők véleménye szerint mindez a pornótöltés miatt van - írja a Japan Times.


A Japan Times értesülései szerint nem csupán az NTT DoCoMo és a KDDI korlátozta le legaktívabb felhasználóit, hanem a szigetország harmadik legnagyobb mobilszolgáltatója, a SoftBank is hasonló lépésekre kényszerül. A japán hálózat ugyanis az éjféli órákban jobb esetben lelassul, rosszabb pillanatokban pedig akadozik, ekkor kezdenek el a felhasználók tölteni mobiljaikra.

A japán személyiségi jogi törvénykezések miatt az internet- és mobilszolgáltatók nem látják azt, hogy felhasználóik mit töltenek, a KDDI szóvivője viszont valószínűsíti, hogy a forgalom nagy részét a filmek, azon belül is a pornó teszi ki. A Juniper felmérései szerint a japán mobilinternet-használat háromszor nagyobb az amerikainál, a helyi szolgáltatók pedig egyre növekvő piaci lehetőségeket látnak a mobilos adatszolgáltatásokban, azon belül is főként a felnőtt tartalmakban.

Az ország két legnagyobb felnőtt tartalmakkal foglalkozó cége, a Hokuto és a Soft on Demand szerint a mobilos felhasználóknak köszönhető a jelentős bevételnövekedés. A Soft on Demand igazgatója, Hirotaka Ishimori szerint a japán pornóipar éves bevétele 100 milliárd jen körül mozog, míg saját cége körülbelül havi 15 millió jenes bevételt mondhat magáénak. A Teikoku Data Bank Ltd. felmérései szerint a SoD a 2008 márciusában lezárt pénzügyi évet 14.7 milliárd jenes bevétellel zárta, a Hokuto körülbelül kétszer ennyivel. Tim Smith, a Sairis Group KK 3G-szolgáltató cég szakértője szerint a legnagyobb japán pornóoldalaknak napi ezer új előfizetője is akadhat, akik egyenként akár tízezer jent is fizethetnek belépéskor. Hiába számít pénzügyileg kedvező iparágnak a zeneeladás, a Japan Times értesülései szerint nem csupán a pornóban, hanem a társkereső, illetve a jövendőmondó oldalakban is nagyobb összegek mozognak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!