szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jó termés érdekében áldozták fel a lányokat az Andokban - állítja egy amerikai kutató, aki 33 perui múmiát vizsgált meg.

A múmiákra Chotuna Huacában, Chiclayótól észak-keletre bukkantak 2007-ben. Haagen Klaus, a Utahi Egyetem professzora azóta "vallatja" őket, igyekezvén kideríteni titkaikat - olvasható a World News Australia hírei között.

"Többségükkel egy nagyon éles eszközzel, feltehetően réz- vagy bronzkéssel végeztek, átvágva a torkukat" - magyarázta a professzor, aki szerint az emberi áldozatokra azért volt szükség, hogy biztosítsák az esőt és a megfelelő mezőgazdasági hozamokat.

Ami különlegessé teszi a leleteket, az az, hogy az áldozatok döntő többsége, harmincháromból harminc a szebbik nem képviselőiből került ki. "Igen szokatlan, hogy egy nagy csoport nőt áldozzanak fel. Első ízben találkozunk ilyesmivel" - mondta Klaus.

Az áldozatok többsége igen fiatal, 15 év alatti, a múmiák némelyike pedig olyan gyereké, aki még a kilencedik életévét sem töltötte be. Klaus szerint az andesi társadalmakban a gyermekeket nem tartották emberi lényeknek, születéskor a vad, megzabolázhatatlan hegyi szellemekhez hasonlították őket.

A múmiák igen jó állapotban maradtak fenn, sokuk megőrizte hajzatát és fogazatát, bőséges vizsgálati anyaggal ellátva a kutatókat. Sikerült DNS-t is kinyerni belőlük, aminek köszönhetően kideríthető életkoruk, betegségeik, étrendjük és a múmiák közötti esetleges rokonsági kapcsolatok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő

28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő

Eddig csak Szájer került célkeresztbe a partizók közül

Eddig csak Szájer került célkeresztbe a partizók közül

Beintettek a georgiai republikánusok Trumpnak

Beintettek a georgiai republikánusok Trumpnak