szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A folyadékkristályos képernyőkből kinyerhető egy olyan vegyület, aminek segítségével megindulhat a regenerációs gyógyszeripar. A megoldás nem csupán orvosi, hanem környezetvédelmi szempontból is jelentős - írja a Popular Science.


Hiába égetik vagy temetik el a megunt vagy meghibásodott LCD-képernyőket, orvosi szempontból igen hasznos vegyület nyerhető ki belőlük - írja a Green Chemistry szaklapban a York Egyetem kutatócsoportja. James Clark professzor, a tanulmány egyik társszerzője szerint körülbelül 2,5 milliárd folyadékkristályos képernyőről beszélhetünk, amelyek elértek életciklusuk végéhez - mégsem haszontalanok.

A képernyőkből ugyanis kinyerhető egy olyan polivinil-alkohol (PVA) nevű vegyület, aminek nagy hasznát láthatná a regenerációs gyógyszeripar. A hvg.hu már korábban is írt azokról az orvosi kísérletekről, amelyek során emberi szerveket próbáltak regenerálni, a PVA pedig ebben segíthet. A regenerációs módszer egyik alkotóeleme az az emberi szervezet számára veszélytelen, adott idő alatt lebomló "váz", amelyre "felnövesztik" az adott szöveteket, szövetcsoportokat. A polivinil-alkoholból e vázakat lehet létrehozni, az emberi szervezet pedig nem gyakorol rá immunválaszt. A PVA mindezek miatt olyan lebomló, "időzített" pirulák készítésénél is hasznosítható, amelyekkel a hatóanyagokat a szervezet bizonyos pontjára kell elszállítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

Foghúzás helyett fogíny-regeneráció

A fogínygyulladás egyik súlyos következménye, hogy a fogat támasztó szövet károsodása miatt a fog meglazul, majd kiesik. Agnes Berendsen, holland kutató kifejlesztett egy lehetséges megoldást erre a problémára.

BBC Tech

A selyem segítségével regenerálhatók a sérült idegek

A selyem segíthet a sérült idegek kijavításában – állítják brit tudósok. Bemutatták hogyan képesek a neuronok egy speciális pókselyemhez hasonló anyagú szálon nőni. Reményeik szerint így új sejteket növeszthetnek az elhaltak helyére, akár a gerincvelőben is.

MTI Tech

Megfejtették a regeneráció titkát

Egy különös mexikói szalamandrafaj, az axolotl (Ambystoma mexicanum) tanulmányozásával német és amerikai kutatók megállapították, miként képes a szövetregenerációra, lábai visszanövesztésére. A tanulmányt a brit Nature tudományos magazin szerdán megjelent számában tették közzé.

hvg.hu Tech

Pillantás a jövőbe - hogyan fogunk élni a század derekán?

Egy amerikai egyetem és az egyik nagy IT-multi együttműködésbe kezdett, amelynek első lépéseként öt tudós vázolta fel, hogy a technológia fejlődése milyen irányba tereli majd az életünket a század közepéig. Jön a mindenki számára elérhető tiszta víz és energia, a regeneráció és a személyre szabott orvoslás.