szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Atlanti-óceán áramlatainak lassulása várhatóan kevésbé gyorsan következik be, mint korábban gondolták a Science című folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint.

Eddig több tudós attól tartott, hogy az Atlanti-óceán áramlatainak változása gyorsabban következik be, és gyorsíthatja a globális felmelegedést.

Az óceáni áramlatokat korábban már lelassította - néha ráadásul igen gyorsan -, hogy a gleccserek olvadása miatt nagy mennyiségű édesvíz került a tengerekbe - emlékeztet a tanulmány.

A mostani tapasztalatok szerint a jég a vártnál lassabban olvad, így az ökoszisztémáknak több idejük van alkalmazkodni az új éghajlati feltételekhez - fejtette ki Peter Clark, az Oregoni Állami Egyetem professzora, a tanulmány egyik társszerzője.

"Az adataink azt mutatják, hogy az áramlatok egyre lassulnak, és az évszázad végéig 30 százalékkal veszíthetnek az erejükből" - tette hozzá.

"Ez kétségkívül elég kíméletlen folyamat, amelynek komoly éghajlatváltozási hatásai lehetnek. Az áramlatok azonban nem szűnnek meg néhány évtizeden belül, mint ahogyan néhányan gondolták".

A kutatók a legutóbbi jégkorszak légköri és óceáni viszonyait, valamint a Földön 14500 éve bekövetkezett legutóbbi nagy felmelegedés okozta változásokat szimulálták számítógép segítségével.


Észak-Amerika gleccsereinek olvadása akkor leállította atlanti áramlatokat, felmelegítette Grönlandot és felolvasztotta az északi-sarki jégtakarót. "Ez történt a múltban. Most csak az a kérdés, hogy (...) mindez ugyanígy ismétlődik-e meg a jövőben is" - tette fel a kérdést Zhengyu Liu, a Winsconsin-Madison Egyetem klímaszakértője.

A tudósok által kidolgozott számítógépes program eddig az elmúlt 21 ezer év egyharmadában az óceánokban bekövetkezett változásokat szimulálta, a tanulmány következő szakaszában a jelen állapotokat rekonstruálják, majd a következő húsz év változásait modellezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Olvadó jéghegyek a felmelegedés ellen?

Az olvadó jéghegyekből kiváló apró vasrészecskék csökkenthetik az üvegházhatástól növekvő hőmérsékletet - állapították meg a leedsi egyetem kutatói.

hvg.hu Tech

Gyorsul a globális felmelegedés, szakad a jéghíd

415 négyzetkilométeres szakasz vált le az Antarktisz nyugati részén fekvő Wilking-jéghídról, írja a BBC. Az eseményt figyelemmel kísérő brit kutatók szerint mindez várható volt, ugyanakkor sajnálatosan egyértelművé teszi a globális felmelegedést.

MTI Tech

A savasodó óceánok gyorsíthatják a globális felmelegedést

Egyre savasabbak lesznek az óceánok a növekvő széndioxid-koncentráció hatására, ami gátolja a tengeri állatok meszes héjának képződését. Ez azonban tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést, hiszen ezek az állatok fontos szerepet játszanak a széndioxid megkötésében - állítja friss tudományos eredményekre hivatkozva William Howard, a Tasmániai Egyetem professzora.

MTI Tech

Egyre veszélyesebbé válik New York időjárása a felmelegedés miatt

Az átlagosnál csaknem kétszer gyorsabban emelheti meg a globális felmelegedés a tengerszintet az Egyesült Államok északkeleti partjai mentén, emiatt New Yorkot hurrikánok és viharok veszélyeztetik majd - közölték amerikai kutatók vasárnap a Nature Geoscience című szaklapban.

hvg.hu Tech

A globális felmelegedés miatt kell elköltöztetni egy egész várost

Egy alaszkai kisváros 340 lakója az elsők között lehet, akiknek a klímaváltozás miatt kell hátrahagyniuk otthonukat. Az éves középhőmérséklet emelkedése miatt a partot borító jég elolvad, akárcsak az állandóan fagyott talaj (permafroszt), amelyen a városka elterül.