szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kígyóistent imádtak egykoron az Arab-félszigeten - a vaskori kultusz régészeti bizonyítékairól francia régészek a jövő héten a British Múzeumban rendezett konferencián számolnak be.

A kígyót a vaskorban a tudás és a prosperitás jelképének tartották - olvasható a The National angol nyelvű, Egyesült Arab Emírségek-beli újság honlapján (http://www.thenational.ae).

Az El-Bátinában 2000 és 2004 között végzett ásatások során egy olyan gyülekezési helyet tártak fel, ahol 2500-3100 évvel ezelőtt a hívők egy kígyóisten előtt hódoltak.

Anne Benoist francia régész, aki a korábbi feltárásokat irányította, a közelben most egy másik hasonló kultikus helyet talált. A leletek között kígyószimbólumokkal díszített tömjénégetők és más tárgyak kerültek elő.

A régész szerint a kígyó által szimbolizált istenség azonos lehet azzal, amelyet az Arab-félsziget más részein imádtak. Hasonló vallási helyeket találtak ugyanis korábban az Egyesült Arab Emírségek más részein, valamint Ománban, Jemenben, Bahreinben és Irán déli részén. Az azonos jellegű kultikus helyek a térségben a szakemberek szerint kiterjedt vaskori kulturális és kereskedelmi kapcsolatokra utalnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarország is belekeveredett Szerbia és Montenegró legújabb párbajába

Magyarország is belekeveredett Szerbia és Montenegró legújabb párbajába

Akik mindenkinél jobban élvezik a hidegfrontot: Lillafüred híres pisztrángjai nyomában

Akik mindenkinél jobban élvezik a hidegfrontot: Lillafüred híres pisztrángjai nyomában

Kiszállhat az Uber, repülő taxit már nem fognak fejleszteni

Kiszállhat az Uber, repülő taxit már nem fognak fejleszteni