szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A felhőket alkotó parányi vízcseppek egyesülésével keletkező esőcseppek a levegővel érintkezve esés közben egyenként deformálódnak és szétrobbannak - ezt francia tudósok fedezték fel, akinek a tanulmánya a Nature Physics című szakfolyóirat legfrissebb számában jelent meg.

"Az eddigi elmélet szerint a felhőkből kiváló vízcseppek a szomszédos cseppekkel egyesülnek és így alakul ki a méretük" - fejtette ki Emmanuel Villermaux, az Aix-Marseille Egyetem kutatója, a tanulmány egyik társszerzője. "Az egyesülési folyamat felelős az esőnek a felhőben való kialakulásáért, de kimutattuk, hogy nem ezzel magyarázható a talajba csapódó esőcsepp állapota" - tette hozzá.

Zuhanás közben a cseppek laposodni kezdenek, palacsintaformát öltenek, a végükön zsákszerű képződménnyel, majd számos, különböző nagyságú parányi cseppre esnek szét - tapasztalta Villermaux és Benjamin Bossa, a Franciaországi Egyetemi Intézet (IUF) munkatársa, egy arra alkalmas kamerával megörökítve a néhány ezredmásodpercig tartó atomizálódási folyamatot. A talajhoz érve a legkisebb cseppekből van a legtöbb, és a legnagyobbakból a legkevesebb.

A vízcseppek méretének különbözőségét már 1904-ben megfigyelték a tudósok, de a megfigyeléshez szükséges eszközök híján megmagyarázni nem tudták.

Néhány ezredmásodpercig tartó robbanás
© sxc.hu

A víz, illetve általában a folyadékok elaprózódásának nagy technológiai jelentősége van. "Ha ismerjük a cseppek méretének eloszlását, ez fontos lehet például a földek műtrágyázásánál. A mostani szórófejeknél elég egy kis szél, és a műtrágya fele máris a szomszéd mezőn köt ki" - tette hozzá Villermaux.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Nagy víztisztító teszt: egészségesek-e a tisztított vizek?

Bár a vezetékes víz az egész országban iható, a fertőtlenítésére használt klór mellékíze és a vízminőség-romlástól való félelmek miatt nemcsak az ásványvíz-fogyasztás nőtt jelentősen, de egyre többen vásárolnak otthonukba víztisztítót. Mennyit javítanak a víz minőségén e berendezések? Milyen veszélyei lehetnek az ezekkel kezelt víz fogyasztásának? A hvg.hu felkérésére az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) nyolc különböző típusú víztisztító- berendezéssel kezelt vizet vizsgált és hasonlított össze az ugyanabban a háztartásban folyó csapvízzel. Tapasztalatok, tanulságok és forgalmazói reakciók.

MTI Tech

Édesített talajvíz - egyelőre még nem jelent veszélyt

A kalóriaszegény termékekből származó édesítőszerek bejutnak az ivóvízbe - állapította meg a svájci Agroscope Changins-Wädenswil (ACW) kutatóintézet, amely a svájci talajvízből származó minták kétharmadában megtalálta az aceszulfám nevű édesítőszert.