szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy "rakásnyi" apró, "zöldborsó-galaxist" fedeztek fel amatőr csillagászok - reményeik szerint ezek révén a professzionális asztronómusok jobban megérthetik, hogy miként alakultak ki a csillagok a világegyetem fejlődésének korai szakaszában.

A "zöldborsó-galaxisok" tízszer gyorsabban hoznak létre csillagokat, mint a Tejútrendszer, az a galaxis, amelynek a Nap is tagja, annak ellenére, hogy tízszer kisebbek, s százszor kevesebb a tömegük. Ezek az apró galaxisok 1,5 milliárd és 5 milliárd fényév közötti távolságra vannak - olvasható a space.com csillagászati hírportál hírei között.
   
"Ezek a legaktívabb csillagképző galaxisok közé tartoznak, amelyeket valaha felfedeztünk" - hangsúlyozta Carolin Cardamone, a felfedezést taglaló tanulmány vezető szerzője. A cikk a brit Királyi Csillagászati Társaság havi kiadványában, a Monthly Notices következő számában lát napvilágot.
   
A felfedezés a Galaxy Zoo (Galaktikus Állatkert) projekt keretében született, amikor felkérték az internetezőket, hogy segítsék osztályozni a galaxisokat egy létrehozandó online képadatbázis számára. 
   
A lehetséges felfedezésről a hírek akkor keltek szárnyra, amikor a magukat Borsótestületnek (Peas Corps) és Borsóbrigádnak (Peas Brigade) nevező önkéntesek egy csoportja internetes polémiát kezdett a fura, fényes zöld űrobjektumról. 
   
Az önkénteseket, akik közül sokan semmiféle csillagászati előképzettséggel nem rendelkeztek, megkérték, hogy küldjék el a felvételeket elemzésre a laboratóriumba. A kutatók a galaxisok által kibocsátott fényt azzal a céllal elemezték, hogy megállapítsák: a belsejükben születő csillag a fejlődés mely szakaszán van. 
   
"Egy ember nem lenne képes ekkora feladat elvégzésére, még ha sikerülne is valakinek átnézni ezt a tízezer felvételt, mindössze néhány zöldborsóra bukkantunk volna csupán, nem ismerve fel, hogy ezek a galaxisok egyedülálló csoportját alkotják" - magyarázta Carolin Cardamone. Az online képadatbankban található egymillió galaxis között csupán 250 "zöldborsót" fedeztek fel a kutatók.
   
"Ezek a galaxisok teljesen átlagosak voltak a világegyetem fejlődésének korai szakaszában. Napjainkban azonban nemigen találkozunk ilyen aktív galaxisokkal" - hangsúlyozta Kevin Schawinski, a Galaktikus Állatkert társalapítója, aki szerint a "zöldborsó-galaxisok" megismerése elárulhat valamit arról, hogyan alakultak ki a csillagok a világegyetem korai szakaszában, s hogyan fejlődtek a galaxisok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Decemberben korábban érkezik a nyugdíj

Decemberben korábban érkezik a nyugdíj

Tényleg megjött a tél: Nagykanizsán már havazik

Tényleg megjött a tél: Nagykanizsán már havazik

Új irodalmi díjat alapít a Mastercard

Új irodalmi díjat alapít a Mastercard