szerző:
techline.hu

A nyár sok dologra jó, és igyekszünk is művelni mindet, amikor csak sikerül.

A nyár sok dologra jó, és igyekszünk is művelni mindet, amikor csak sikerül. Nyaralás, bulizás, és persze játékok – hiszen mi végre a szabadidő! Játékból annyi van, mint égen a csillag, a világ játékosainak igen nagy hányada azonban a WOW világában múlatja szabadidejét. (Kivéve aki már leszokott róla, de az az ő baja…) A több mint tizenegymillió aktív játékossal rendelkező Warcraft népszerűsége (egyebek mellett) a Blizzard nagyon okos technikai húzásának is köszönhető: a játék kezelőfelülete a rajongók által írt apró modulokkal (hivatalosan add-on) a végletekig átalakítható. Nincs két egyforma Warcraft – lássuk, hogy a Techline WOW-rajongó szerkesztői (kivéve amelyik már leszokott… khmm) szerint melyek a nélkülözhetetlen, „must have” kiegészítők ehhez a remek játékhoz!

Mielőtt nekilátunk „agyonkonfigurálni” a játékot, nem árt egy kis segítség.

Curse kliens - jelentős segítség a kiegészítők telepítéséhez és rendszerezéséhez

A Curse Client névre hallgató kis szoftver ingyenes (igaz, egy gyors regisztráció kell hozzá), és az összes kiegészítőnket automatikusan letölthetjük, frissíthetjük, rendszerezhetjük a segítségével – megéri használni! Így megússzuk a kitömörít/bemásol/szerencsétlenkedik folyamatot, és egy kattintással a játékba kerülnek az add-onjaink. Letölthető innen. 

Bayi’s Extended Questlog
A lassan már több mint három éve fejlesztgetett kiegészítő, a WOW egyik alapvető hiányosságát javítja: az eredetileg beépített questlog (azaz küldetésnapló) ugyanis nagyon kicsi és borzasztó éttekinthetetlen. Tekintve, hogy a játékban összesen több mint ötezer küldetés (quest) kapott helyett, érthető, hogy a napló meglehetősen fontos eleme a Warcraftnak, elég sokat fogjuk játék közben bámulni.

Szerencsére az eredeti, icipici logót lecserélhetjük az „Extended” verzióra, amely jelenleg Bayi’s néven fut, és letölthető itt.  Két panel, bal oldalon a küldetések, jobb oldalon a leírás és a jutalmak – áttekinthető és kényelmes, szinte érthetetlen, hogy miért nem eleve ilyet épített a játékba az amúgy igen alapos Blizzard.

Titan Panel
Szinte minden WOW-játékos ismeri és használja: annyira népszerű, hogy saját kiegészítői vannak (igen, a kiegészítő kiegészítői, haha). Az apró modul lényege, hogy a képernyő felső (vagy alsó, vagy mindkettő) részére egy információs mezőt rakhatunk, tele mindenfélével, amire csak szükségünk lehet: koordináták, muníció, pénz, táskák nyitogatása, felszerelésünk állapota, hangerő, internet-kapcsolatunk sebessége, óra, MP3-lejátszó, iTunes vezérlés és még ezer más dolog. A legjobb, hogy az egész csak egy „csík”, így nagyon kevés helyet foglal a játéktérből, mégis rengeteg minden elfér rajta. A legutóbbi verzió letölthető innen.

Quest Helper
Meglepő, hogy barátaink két hét után máris level 80 karakterekkel szaladgálnak? Hogy soha nem tévednek el? Hogy mindig, mindent tudnak? Nos, nem ők az okosak, hanem a QuestHelper nevű apró kis kiegészítő. Telepítése után egy apró nyilacska mutatja a képernyőn, hogy éppen melyik a legközelebbi küldetés, hová érdemes menni, és persze azt is leírja, mit kell csinálni.

Sőt, a térképen is elhelyez ikonokat, így mindig tudjuk, hová-kihez és miért kell mennünk. Jelentősen meggyorsítja az ún. „szintezést”, ráadásul megkímél minket attól, hogy századszorra is el kelljen olvasnunk az „ölj meg tíz malacot csak mert…” kezdetű unalmas küldetés teljes szövegét, csak hogy kibogarásszuk belőle, hogy merre tovább. Letölthető itt.

AtlasLoot
A WOW világa a „drop”-ra, vagy „loot”-ra, azaz a zsákmányra épül. Melyik legyőzött ellenfél mikor mit fog „dobni”, vajon azt a kardot/páncélt/akármit amire éppen olyan nagyon vágyunk? Vajon hány százalék az esélye, hogy a kétórás csata után végre „kiesik” belőle a hőn áhított darab? És egyáltalán, mire van esély, milyen zsákmányt szerezhetünk egy-egy adott helyen? Nos, alapesetben ezekről fogalmunk sincsen, szerencsére itt van az AtlasLoot nevű kiegészítő, ami nem más, mint egy óriási adatbázis, benne az összes elérhető „zsákmány” nevével, képével, adataival és persze fellelhetőségével (gondosan megadva, hány százalék esélyünk van rá, hogy kiesik).

Sok időt spórolhatunk meg a használatával, hiszen így belőhetjük, mikor kit érdemes agyoncsapni, hogy a hőn áhított felszereléshez jussunk. Ez mégis csak jobb, mint vaktában vagdalkozni, és reménykedni, hogy szerzünk valami használhatót. Letöltés. 

Cartographer
A WOW világa hatalmas – szükségünk lesz egy jól használható térképre. Sajnos a beépített térkép nem a legjobb, például nem tudunk mozogni, ha nyitva van, nem méretezhető, ráadásul az dungeon-ok (instance) térképeit sem látjuk. Nem is beszélve a koordinátákról, illetve a térképre beírható jegyzetekről és egyéb hasznos dolgokról. Mindezen extrákat a Cartographer már tudja, érdemes tehát letölteni.

Auctioneer
Pénzre, akárcsak a való világban, a Warcraft-ban is szükségünk lesz (nem is kevésre!). A küldetéseken, zsákmányoláson felül, a legjobb és legnépszerűbb pénzkereseti forma a játékban az aukció. Adunk/veszünk az aukciós házban – ez azonban nem könnyű műfaj, tisztában kell lenni az árakkal, igényekkel stb. Ha komolyabb mennyiségű pénzt akarunk keresni, akkor szükségünk lesz egy kis segítségre: az Auctioneer nevű kiegészítő az eredeti, „fapados” aukciós ház funkcióit alaposan felturbózza, statisztikákkal, ajánlatokkal, összehasonlító funkciókkal és minden egyébbel, ami csak a kereslet-kínálat kemény világában a segítségére lehet a bátor kalandozónak.

Ha nem akarunk „csórók” lenni a játékban, akkor mindenképpen érdemes letölteni. 

Bagnon
A WOW világában táskákban (bag) tároljuk a cuccainkat. Ezzel nincsen semmi gond, egy idő után azonban már nem egy táskánk van, hanem több (nálunk, bankban stb.) így a dolog elég átláthatatlan lesz. Ezzel a kis kiegészítővel az összes rendelkezésünkre álló táskából egy „nagy” hátizsák lesz, így nem kell őket külön-külön nyitogatnunk és becsuknunk. Letöltés.

Deadly Boss Mods
Előbb-utóbb minden Warcraft játékos elér arra a szinte, hogy főhősökkel és szörnyekkel (boss) harcol. Ez így is van rendjén, ők dobják a legjobb cuccokat, ezek a harcok adják a játék sava-borsát. Ezek a nagyfiúk (nagylányok, sárkányok stb.) azonban igen erősek, ráadásul trükkösek is! Hogy melyikük milyen gonosz trükkre készül éppen, és mikor, azt kétféleképpen deríthetjük ki. Vagy sokat harcolunk velük, meghalunk pár száz alkalommal, és végül megismerjük trükkjeiket, vagy feltesszük ezt a kis kiegészítőt.

A Deadly Boss minden boss tulajdonságát és trükkjét ismeri, és figyelmeztet is minket, hogy mikor-melyik következik, jócskán megkönnyítve ezzel a harcot saját magunk és csapattársaink számára is.  Letöltés.

Recount
Egy igazi harcos szereti tudni, mekkora kárt okoz – szaknyelven szólva: mekkora sebzést visz be jelenlegi felszerelésével és tudásával. A megszerzett adatok segíthetnek a felszerelés jobb összeállításában és képességeink legjobb kihasználásban. Alapesetben nem sok adatot közöl erről a játék: szerencsére itt a Recount nevű kiegészítő, statisztikáival, grafikonjaival és elemzéseivel a legkomolyabb Excel és PowerPoint elemzéseket is pironkodásra készteti. Ha hasznos és ügyes tagjai kívánunk lenni csapatunknak a kemény harcok során, akkor nem árt figyelemmel kísérni, milyen hatékonyak is vagyunk valójában. Letöltés.

Omen
Csak profi játékosoknak hasznos, nekik viszont kötelező. Raidelni (raid, azaz tíz vagy huszonöt játékos közösen csap agyon egy nagy ellenfelet) nem is lehet ennek a kiegészítőnek a használata nélkül. Hogy mit tud? Mutatja, hogy mennyi aggrót termelünk, és figyelmeztet, hogy mikor „húzunk aggrót”, azaz magyarra fordítva, mikor játszunk olyan bénán, hogy halálra ítéljük a csapatot.

Ennek elkerülése érdekében még időben hangjelzéssel is figyelmeztet, megelőzve ezzel tíz vagy több társunk elhalálozását. Hiába, a csapatmunka roppant fontos, olyannyira, hogy még kiegészítő is kell hozzá

Kellemes nyári játszadozást mindenkinek, és ne felejtsünk el azért kimenni a szabadba is!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Győri értelmiségiek Borkai távozását követelik

Győri értelmiségiek Borkai távozását követelik

39 holttestet találtak egy kamionban Angliában

39 holttestet találtak egy kamionban Angliában

Hamarosan ellenőrzés nélkül léphetünk át Horvátországba

Hamarosan ellenőrzés nélkül léphetünk át Horvátországba

Üres irattartókat talált Baranyi Krisztina a ferencvárosi hivatalban – fotó

Üres irattartókat talált Baranyi Krisztina a ferencvárosi hivatalban – fotó

Két autó karambolozott Zuglóban

Két autó karambolozott Zuglóban

Milyen processzor van a gépében? Nem fogad el bármit a Windows 10 novemberi frissítése

Milyen processzor van a gépében? Nem fogad el bármit a Windows 10 novemberi frissítése