szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ritka buddhista műkincseket - melyeket még az 1930-as években ástak el a Góbi-sivatagban -sikerült megtalálnia egy osztrák-mongol régészeti expedíciónak.

A relikviák - szobrok, festmények, kéziratok, valamint személyes használati tárgyak - egy híres XIX. századi buddhista tanítómester, Danzan Ravdzsaa tulajdonát képezték - olvasható a BBC hírei között.

A műkincseket, összesen 64 ládát egy Tugyev nevű szerzetes ásta el az 1930-as években, amikor a mongol népi forradalom győzelme után nem sokkal a kolostorok többségét kirabolták és lerombolták. A relikviák rejtekhelyét a szerzetes csupán unokájának árulta el, aki az 1990-es években kiásta a ládák némelyikét, s Danzan Ravdzsaa Múzeumot alapított az Ulánbátortól 400 kilométerre délre lévő Szajnsadban.

Az osztrák-mongol expedíció most két további ládát talált, amelyek az ásatásokat irányító Michael Eisenriegler szerint színültig tele vannak a legcsodálatosabb buddhista műkincsekkel.

"Ez a lelet óriási értéket képvisel a mongol kultúra szempontjából, hiszen a buddhizmust gyakorlatilag kiirtották a kommunista rendszer alatt" - Michael Eisenriegler.

A most felfedezett buddhista relikviákat a Danzan Ravdzsaa Múzeumban állítják ki. A régészek feltételezése szerint a Góbi-sivatag homokja még legalább húsz további ládát rejt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Babiloni kincsek Irakban, Nagy Sándor egy afganisztáni márványlapon

Négyezer, többségében a babiloni időkből származó ókori műtárgyat tártak fel iraki régészek - a leletek között királyi pecsétek, talizmánok, valamint a legkorábbi írásjelekkel, sumér ékírással borított agyagtáblák is vannak. Afganisztánban pedig az ősi Baktria területén bukkantak régészeti feltárások során egy feltehetően Nagy Sándort ábrázoló feliratos márványlapon.

MTI Tech

Sosem látott kincseket találtak Herculaneumban

Herculaneum újra fénykorát éli: a régészek hároméves munkával olyan sosem látott kincseket varázsoltak elő a láva alá temetett ókori város feltárása során, amelyek a remények szerint jelentősen fellendítik majd a látogatók számát.

MTI Tech

A Dunakanyarban egy 480 éve elsüllyedt kincseshajót találtak

Szenzációs felfedezésként egy 480 éve hullámsírban megbújó dunai hajó maradványait jelezték a műszerek a Dunakanyarban, az egyedülálló lelet további feltárásához most szponzorokat keresnek - közölte a kutatást irányító búvár-régész.

Influenza vs. koronavírus: nehéz összehasonlítani a számokat

Influenza vs. koronavírus: nehéz összehasonlítani a számokat

Most sem változott a jegybanki alapkamat

Most sem változott a jegybanki alapkamat

Magyarország is kap ajándékba koronavírus-vakcinát Izraeltől

Magyarország is kap ajándékba koronavírus-vakcinát Izraeltől