szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy német fejlesztésű szenzor segítségével könnyen, gyorsan és megbízhatóan lehet ellenőrizni különböző élelmiszerek frissességét. Az érzékelő elejét veheti, hogy a piacon állva találgatni kelljen, a kiszemelt gyümölcs alkalmas-e már a fogyasztásra.

A Physorg tudományos weboldal értesülései szerint a Fraunhofer Intézet freiburgi részlegének kutatói hozták létre a fémoxid szenzorokat, amelyek a különböző illékony anyagok jelenlétét érzékelve képesek megállapítani, hogy például egy ananász mikor érte el a megfelelő érettségi szintet, amikor az áruházak polcaira, vagy a piacokra kerülhet. A szenzor a különböző termékek által kibocsátott gázokat vizsgálja.

„Különböző technológiai megoldásokat egyesítettünk a fémoxid szenzorokban, olyanokat például, amelyek automatikusan lezárják egy autó szellőzőrendszerét, amikor keresztülhajtunk egy alagúton” – magyarázta Mark Bücking, a freiburgi intézet vezetője. „A szenzoron átáramló gázok 3-400 Celsius-fokon elégnek, az elektronok cseréje pedig megváltoztatja a vezetőképességet, ennek segítségével állapítja meg az érzékelő az adott termények, vagy akár hús állapotát.”

Mielőtt a gáz eléri az érzékelőfelületet, polimerkamrán megy keresztül, ahol bizonyos összetevőket kiszűrnek belőle. A rendszernek már létezik működő prototípusa, amely a fejlesztők szerint ígéretesen vizsgázott laboratóriumi körülmények között. A továbbiakban a kutatócsoport optimalizálni akarja a rendszert, amelyet alkalmassá tennének különböző területeken való felhasználásra. A fejlesztés vezetője szerint az eszköz néhány ezer dolláros áron kerülhet kereskedelmi forgalomba.

A Fraunhofer Intézet munkatársai azt is vizsgálják, hogy a szenzor alkalmas lehet-e például a sertéshús vizsgálatára. A disznók ugyanis bizonyos illatanyagokat bocsátanak ki, amikor ivaréretté válnak – ennek elkerülése érdekében kasztrálják a malacokat már egészen fiatal korukban. A szenzor használatával ennek elejét lehetne venni, az érzékelő ugyanis már akár az ólban képes lenne megállapítani, milyen állapotban vannak az állatok.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Tech

Robbanóanyag-szenzor élesztőből

Amerikai kutatók sütőélesztő sejtjeit olyan hatékony bioszenzorrá építették át, amely a szó szoros értelmében képes "kiszagolni" a robbanószert.

MTI Plázs

Sebgyógyulást érzékelő szenzort fejlesztettek ki

Kevesebb szenvedés jut osztályrészül a műtéten átesett, balesetes, vagy nehezen gyógyuló fekélytől szenvedő embereknek, ha az orvosoknak nem kell minduntalan cserélniük a kötést, ellenőrizendő a sebgyógyulást - vélték a szenzort kifejlesztő skót orvosi műszertechnikai intézet munkatársai.