szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ritka aranypénzekre bukkantak bolgár régészek az ország déli részén, Dimitrovgrad közelében - az érmék II. (Bolgárverő) Baszileiosz (958-1025) bizánci császárt ábrázolják.

Krasszimir Leshtakov ásatásvezető régész szerint a két pénzérme szokatlanul súlyos, egyenként 4 grammot nyom. A szakértők szerint a pénzérmékért akár több százezer dollárt is fizetnének a feketepiacon - olvasható a Novinite című angol nyelvű bolgár hírportálon.

A pénzérme egyik oldalán II. Baszileiosz látható a fiával, a másikon Jézus Krisztus. A régész szerint az aranypénzek valószínűleg sohasem kerültek forgalomba, valamilyen jeles esemény alkalmából verették őket korlátozott számban a XI. század elején.

II. Baszileioszt 963-ban öccsével, VIII. Konsztantinosszal emelték társcsászárrá, de a tényleges hatalmat 985 után szerezte meg. A bolgár cárság megsemmisítésével (1002-18) uralmát az egész Balkánra kiterjesztette, átmenetileg bekebelezte Örményországot és Georgiát Grúziát (1021-1023), ezzel a birodalom határait Azerbajdzsánig terjesztette ki. A szaracénokkal szemben a velencei dózséval szövetkezve megszilárdította a bizánci uralmat Dél-Itáliában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Négy tonna aranypénz az 1744-ben elsüllyedt hajóroncsban?

Négy tonnányi aranypénzt rejthet a Victory (Győzelem) nevű brit hadihajó roncsa, amely 1744 óta hever a La Manche-csatorna fenekén - állítják azok amerikai kincskeresők, akik tavaly májusban bukkantak a hajó maradványaira.

Gombapincében termesztett kannabiszt

Gombapincében termesztett kannabiszt

Garázsépítésre, klímára, vagy napkollektorra is költhető az otthonfelújítási támogatás

Garázsépítésre, klímára, vagy napkollektorra is költhető az otthonfelújítási támogatás

A szemetet is kicsavarná a kormány az önkormányzatok kezéből, Karácsony szerint a kormány a vereségtől tartva privatizál

A szemetet is kicsavarná a kormány az önkormányzatok kezéből, Karácsony szerint a kormány a vereségtől tartva privatizál