szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA egyik műholdja által Csernobilról készített, nagyfelbontású képen jól látható a reaktor környéke, illetve a 12 kilométer hosszúságú mesterséges tó. A Google térképén azonban még a közeli város azóta szimbólummá vált sárga óriáskereke is megfigyelhető.

A NASA felvételét az Earth Observing-1 nevű műhold Advanced Land Imager nevű rendszere készítette. A képen durván 4 négyzetkilométeres terület látható. A nagyfelbontású képet a NASA Earth Observatory weboldalán tekinthetik meg. 

Érdekesség, hogy a Google Maps térkép-adatbázisának jóval részletesebb felvételei vannak a csernobili atomerőműről, illetve a mindössze 4 kilométerrel arrébb fekvő Pripjaty városáról, ahol tisztán kivehető a panelházak között zöldellő elvadult növényzet, illetve a városka egyik terén álló sárga óriáskerék is.

A teljes képet a fotóra kattintva tekintheti meg
© NASA

A négyes reaktor mindkét képen az L-alakú mesterséges csatorna bal oldali végétől északra látható, egy kifutópályára emlékeztető betoncsík mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Vadvilág és sugárzás a kiürített csernobili zónában

Az emberi életre továbbra is alkalmatlan csernobili "tiltott" zóna - az 1986. április 26-án felrobbant atomreaktor körül kialakított 30 kilométer sugarú térség - most természetvédelmi terület, ahol hemzsegnek a farkasok, jávorszarvasok, bölények, vadkanok és medvék.

Világ

Szilveszter Csernobilban és last minute Irakba

Sugárszennyezett gyalog galopp, szevasztopoli repesztgyűjtögetés és cunami áldozatok háttérképnek – a katasztrófaturizmus nem újkeletű dolog. Most épp a tűzvész sújtotta Kalifornia lehet a tragédiákra éhes utazók úticélja. De hova utazhatnak még?

hvg.hu Tech

Legendák a csernobili katasztrófával kapcsolatban

Több tízezer ember betegedett meg a balesetet követően, a fertőzött zónát pedig bizarr mutánsok lakják. A tragédia következményeit sokszor túlzóan tüntetik fel. Lássuk, melyek a leginkább kiszínezett mítoszok Csernobilt illetően.

hvg.hu Tech

Sugárzás táplálja a Csernobilban felfedezett gombafajt

Robotok gyűjtötték be az erősen sugárzó csernobili reaktor faláról azt a különös, fekete gombát, amely látszólag nem zavartatja magát a radioaktivitás miatt. A tudósok szerint a hasonló fajok egy nap hatékony táplálékforrást jelenthetnek az űrhajósok számára.

hvg.hu Tech

A csernobili tragédia segíthet az űrmezőgazdaságnak

Tovább fejlődik az élet Csernobil környékén, a világ legnagyobb nukleáris katasztrófája pedig még abban is segíthet nekünk, hogy az elkövetkező évtizedekben biztosan termeszthessünk növényeket más bolygók felszínén - sugallja a New Scientist.

Plázs

Csernobil: egészségügyi következmények, bibliai jóslatok és biznisz

Huszonhárom évvel ezelőtt, április 26-án egy ezer méter magas lángoszlop miatt korábban virradt Csernobilban. Az ukrán kisváros neve azóta fogalommá vált, megtanítva a világot, hogy van mitől félni. Az addig soha nem tapasztalt sugárterhelés egészségügyi, illetve kulturális hatásait vettük számba.

Autók is égtek a lezárásellenes holland tüntetéseken

Autók is égtek a lezárásellenes holland tüntetéseken

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene

Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene