szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik ilyen a Sony Vaio sorozata, amely a divat és a megbízhatóság...

Az egyik ilyen a Sony Vaio sorozata, amely a divat és a megbízhatóság szinonimájává vált az évek során. Mindenki elégedetten bólogat, ha szóba kerül, legfeljebb a többség rögtön utána fejcsóválva mondja, hogy ehhez a kategóriához sajnos nincs elég pénz a zsebében. Most egy pár napos teszttel utána jártunk, egészen pontosan mennyi is az annyi, és mit kapunk érte cserébe. Egy Vaio VGN-CS21S/R modellt vettünk szemügyre.

Bivaly, divatos ruhában
Első ránézésre a Vaio ezen verziójáról nekünk kifejezetten egy japán geek ugrott be, amint ül a gyorsétteremben és előtte ott villog a dizájnos készülék számtalan LED-je. Világít a hangerőszabályzó „csík", a médialejátszó gombok, a WLAN és Bluetooth bekapcsolt állapotát jelző LED, a merevlemez, a töltést és a bekapcsolt állapotot jelző kis fényforrások. És ha ez még nem lenne elég, a gép elejének alsó részén egy óriási, színes világító „lámpát" is találunk, amely különböző funkciók (például töltés, kikapcsolás stb.) aktiválásakor ragyogja be a környéket. Bár ezek alapján a gép túlságosan csili-villinek is tűnhetne, a Sony tervezőinek sikerült mindezt egy olyan formás és divatos házban elrendezniük, hogy nemtől függetlenül a szerkesztőség minden tagja első ránézésre szerelembe esett a géppel.

Nálunk éppen egy meggypiros változat landolt tesztre, de a hölgyek választhatnak rózsaszínű modellt és van fehér és fekete változat is. A gép műanyag háza egyszerre hivalkodó és elegáns, tényleg mindenki megtalálja benne azt a részletet, amire szüksége van ahhoz, hogy boldogan üljön le elé.
A Vaio a belsejét tekintve sem adhat okot panaszra, 4 GB RAM, 2,4 GHz-es Core 2 Duo (T6400) processzor és egy GeForce 9300M GS 256 MB-os videovezérlő gondoskodik arról, hogy teljes legyen az összkomfort. Ilyen adottságokkal akár multimédiára, akár játékra is kiválóan használható (mi nyúztuk a Red Alert 3-mal és az iClone 3-mal is, ezeket zokszó nélkül vitte).
A 320 GB-os (Seagate, 5400 RMP-es) merevlemez hétköznapi használatra bőségesen elegendő háttértárat biztosít, van WIFI, Bluetooth, LAN csatlakozás, sőt még beépített modem is, így a faxolással sincs gond. Három USB 2.0 csatlakozó, egy VGA kimenet és FireWire port is található rajta. Még beépített kártyaolvasókat is kapunk a Sony saját MemoryStick formátumához és SD kártyákhoz egyaránt.

A billentyűzet a már megszokott, egymástól távol elhelyezkedő gombokat alkalmazó megoldást követi. Bevallottan ez a kedvencünk, így ezzel minket viszonylag könnyű meggyőzni (a MacBookok és MacBook Pro-k billentyűzete is hasonló, nehéz megmondani, melyik a kényelmesebb).
A Touch pad egészen kényelmesen kezelhető, gyorsan reagál mindenre, bár elég könnyen előidézhetünk vele véletlenszerű dupla kattintást, illetve a görgetés is elég nehézkes.
A gépen egy Windows Vista Home Premium található, amely önmagához képest remekül teljesít, bár néha azért még ezen a gépen is képes megakadni. Az viszont érezhető, hogy ugyanez a gép egy Windows 7-tel (bár egyelőre csak az RC alapján) akár hosszú távú befektetésnek is megtenné.
Mielőtt megfeledkeznénk róla, van beépített webkamera is (Motion Eye), kiváló képminőséggel, és ha kell, mozgóképet is rögzíthetünk vele, 1280x1024-es felbontásban (maximum 30 képkocka/másodperc). Beépített mikrofon is van, de csatlakoztathatunk külsőt is, ahogy a beépített hangszórókat is „felválhatjuk" külsőkkel.

A wireless funkciókat külön gombbal szabályozhatjuk, a használatuk pedig rém egyszerű, mivel kapunk egy külön a kis alkalmazást, amely ha kell, állandóan szem előtt „lebeg" az Asztalon (szintén elérjük belőle a modemet és a LAN beállításokat is).

Saját multimédia menü gondoskodik a kényelemről

A hangerőszabályzó és a multimédia gombok a billentyűzet felett kaptak helyet. Használat közben (nem annyira nyomni, inkább „simogatni" kell őket a megfelelő irányba) a sci-fi filmeket idéző módon világítanak. Az AV Mode gombot megérintve egyetlen mozdulattal elérjük a gép saját multimédia alkalmazásait. Zenelejátszás, DVD-lejátszás, fotók nézegetése, videók vágása stb. érhető el így kényelmesen, néhány gombnyomással.
Még fotót is készíthetünk magunkról, a Capture gomb megnyomásával, a Motion Eye kamera segítségével. Ehhez az ArcSoft WebCam szoftverét használhatjuk, amely remekül testre szabható és segít a képek megosztásában is. Ráadásul jár még a géphez az ArcSoft Magic-i Visual Effects is, amely a webkamera képének nagyításától, az arc és mosoly felismerésen keresztül a különböző látványos (az arckövetést is kihasználó) effektekig mindennel igyekszik színesebbé tenné a webkamera használatát, gyakorlatilag minden alkalmazással együttműködve (például Skype-pal is).

Szoftverözön
Ha már úgyis elkezdtük boncolgatni a gépet szoftver oldalról, érdemes gyorsan összefoglalni, mi mindent kapunk még a pénzünkért. Nos, a családi fotókat nem mással, mint az Adobe Photoshop Elementsszel szerkeszthetjük. Készíthetünk menüvel ellátott DVD-t, slideshow-t, látványos videókat, és persze kihasználhatjuk a program nagyszerű képretusáló eszköztárát, amely szinte megszólalásig megegyezik a „rendes" Photoshopéval (a különbségekről korábbi cikkünkben olvashatnak).

Az Adobe Photoshop Elements is jár a géphez

Az irodai felhasználást a Microsoft Works 9-es verziójával igyekszik lefedni a Sony, az Office 2009-ből próbaverziót kapunk. Mindazonáltal a Works nagyszerű csomag, érdemes megismernie annak is, aki korábban nem találkozott vele.
Minthogy a gépben van DVD-RW (DVD-RAM) meghajtó is, ehhez szükségünk van egy jól használható szoftverre is. Ilyet is kapunk, a Roxio Easy Media Creator 10-et. Mindent tud, amire szükségünk lehet ezen a téren.

Slideshow készítése fotóinkból

A DVD-k lejátszásában segít a WinDVD 8, a fotóink menedzselésében pedig egy nagyszerű, talán még a Picasa-t is „megfektető" szoftver, a Picture Motion Browser. Az utóbbiban naptárszerűen elrendezve csoportosíthatjuk fotóinkat, van benne arcfelismerő funkció (például rákereshetünk a nagyit ábrázoló képekre) és egy-két alap retusáló eszköz is, bár ilyenekkel a Photoshop Elements programot jobban ellátták. Sőt, videoslideshow-t rögtön több alkalmazással is készíthetünk, ahogy menüvel ellátott DVD-t is. A választékra nem lehet panasz!

Fotóinkat kényelmesen rendszerezhetjük

Mindez árban is elég tetemes hozzáadott érték (bár hazánkban ez nem feltétlenül kritérium egyelőre), ráadásul mindezeket előre telepítve kapjuk a gépen (mellesleg számos Google szoftvert is, amelyeket így szintén nem kell letöltögetni és telepíteni).
A Me&My Vaio alkalmazásban egyébként kategóriákra bontva találunk megoldást mindent tennivalóra. Ez alapján a Sonynak sikerült szoftveresen lefednie egy multimédia iránt fogékony felhasználó szinte minden szükségletét. A biztonságról a McAffe csomagja gondoskodik (tűzfal, vírusirtó stb.).

Extra effekteket használhatunk a webkamerához

A gép tényleg nagyon gördülékenyen működik, irodai munkára, internetezésre, multimédiára, játékra egyaránt tudjuk javasolni (utóbbira persze sosem elegendő semmi, ha a maximumon akarunk játszani, de a Red Alert 3 esetünkben tökéletes minőségben futott, ha nem is „fullra állítva").

Szinte minden feladatra kapunk szoftvert, előre telepítve

Minőségét, használatát és működését tekintve a Vaio ezen modellje teljesen meggyőzött minket. A hozzáadott szoftvereket és a hardvereszközöket tekintve az ára is rendben van ár-érték arányban, persze olcsónak nem mondható.
Egyedül a súlya tetemes: 2,6 kg, amiben lehet „némi szerepe" a 4400 mAh-os Li-ion akkunak is. Mindenesetre így maximum az autóval járó hölgyek tudják kényelmesen hurcolni, mert gyalog azért „húzós". A gép a tesztek során alig melegedett, igaz, cserébe halkan, de rendszeresen fel-fel búgott a ventillátor.
A 310 ezer forint körüli ár ennyi extrával, egy ilyen kivitelű gépért véleményünk szerint jó befektetés, bár így a gazdasági válság idején ez merész kijelentés bármire. Ettől függetlenül, ha valaki egy megbízható és stílusos windowsos notebookra vágyik, ebben a modellben garantáltan nem fog csalódni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az idősebbek több hazait esznek

Az idősebbek több hazait esznek

Jövő héten ismét összeül a parlament

Jövő héten ismét összeül a parlament

Letöltendőt kért az ügyész Gáspár Győzőre

Letöltendőt kért az ügyész Gáspár Győzőre