szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Nem csoda, hogy minden zenekiadó  megpróbál betörni a piacra – az internetes...

Nem csoda, hogy minden zenekiadó  megpróbál betörni a piacra – az internetes zene- és albumértékesítés ugyanis a világ egyik legnagyobb üzlete lehetne, ha megfelelően használnák a cégek, és persze a felhasználók is. Hogy miért lopjuk a zenéket, annak persze ezer oka van, ezzel már részletesen foglalkoztunk itt.

Egy azonban biztos, ha nem lesz változás a digitális terjesztésben és formátumokban, akkor bizony örökre megmarad a „letöltöttem MP3-ban és kész” megközelítés. Az Apple mint a digitális zene-forgalmazás úttörője (és gyakorlatilag az egyetlen cég, aki jelentősen profitál is belőle) már dolgozik egy digitális zenei album formátumon („Coctail” kódnéven), viszont jóval az Apple találmányának megjelenése előtt, novemberben érkezik a világ új zenei album formátuma. A bakelit lemez és a CD-lemez után nemsokára itt a CMX!

A novemberben érkező CMX formátum lényege, hogy az eddig főleg CD-n (esetleg DVD-n) forgalmazott, sőt egyenesen ezekre a hordozókra „kitalált” zenei albumokat immár teljesen digitális formában forgalmazzák, és a zenéken kívül egyéb extrákat is tartalmaznak. Egy CMX csomag (vagy CMX album) inkább hasonlít egy kis ajándékcsomagra, mint egy hagyományos zenei albumra. 

Az új formátumban megvásárolt album, a zeneszámokon és a borítón kívül tartalmaz csengőhangokat, dalszövegeket, fotó albumokat és egyéb extrákat. Ráadásul egy CMX album megnyitása után egy interaktív felületet kapunk, amolyan kezdőlapot, ahol kedvünkre navigálhatunk az extrák között – és persze hallgathatjuk a számokat is. 

Az új formátum terjesztésében elkötelezte magát a Sony, a Warner, az EMI és a Universal is. Sok kérdés azonban még nyitott a CMX-szel kapcsolatban: a speciális formátum miatt egyelőre úgy tűnik, hogy a CMX albumokat nem fogja lejátszani néhány MP3 lejátszó (hiszen tulajdonképpen nem MP3 formátumról van szó), ráadásul nem is írhatjuk ki CD-re kedvenc számainkat, ha mondjuk a kocsiban akarjuk hallgatni. Sőt, mivel az Apple nem támogatja a CMX formátumot (eleinte tetszett nekik az ötlet, de később nem igazán tudtak megegyezni a nagy kiadókkal) a CMX nem lesz kompatibilis az iPod-okkal és az iPhone-okkal sem. Ennek kapcsán azonban jogosan merül fel a kérdés a felhasználó részéről: akkor mégis, hol és hogyan fogom hallgatni?

Nos meglátjuk, a kiadók a tervek szerint a U2 legújabb albumával akarják majd bevezetni a CMX-et, és eleinte főleg az Amazonon és saját online zeneboltjaikban (mivel az iTunes-be nem kerülhetnek be) fogják értékesíteni.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!