szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Nemsokára érkezik a Windows7 – tudástárunk szorgos...

Nemsokára érkezik a Windows7 – tudástárunk szorgos „tippírói” remegő virtuális tollakkal várják a pillanatot, amikor százával kezdthetik gyártani a jobbnál-jobb Windows 7 tippeket (belefáradtak a több mint ezer XP trükkbe). A Windows 7 nagyon jó kis rendszer lett, így valószínűleg elég sokan fogjuk használni. Lássunk egy apró ízelítőt, tíz olyan jellemző (főleg kényelmi funkció), ami a Win7-ben benne van, de sem az XP, sem a Vista nem volt képes rá.

1. Ugrólista 
A „jumplist” lényege: egy kattintással láthatjuk, hogy egy-egy adott alkalmazás milyen fájlokhoz/dokumentumokhoz/képekhez/zenéhez fért hozzá legutóbb, illetve fér hozzá gyakran. Az ugrólista segítségével akkor is megnyithatjuk ezeket a fájlokat, ha nem is fut az az alkalmazás, ami használni szokta őket. Így például egy gyakran Photoshopba töltött képet, a Photoshop „jumplist”-jéből egy kattintással megnyithatunk (anélkül, hogy a Photoshopot elindítanánk), vagy belekukkanthatunk a lejátszólistába, amit a Winamp használt (a Winamp elindítása nélkül), és így tovább. Nagyon hasznos kis funkció.

2. Ijedős ablakok 
Volt már, hogy egyszerre 3-4 notepad futott, mellette egy-két CMD ablakkal, és persze két Irfanview és két PowerPoint? Ennyi ablakkal dolgozni már rémálom, és mivel az Exposé egyelőre csak Macintosh-on működik (pedig ilyenkor az a legjobb), nincs más hátra, mint a Tálcára rakosgatni az alkalmazásokat. Vagy huzigálni a kismillió ablakot, és keresgetni köztük azt, amelyikre éppen szükség van. Szerencsére a Win7-ben megoldották ezt a gondot: igaz nem Exposé, hanem egy másik ötletes megoldás. Csak ragadjuk meg a „fontos” ablak fejlécét, és egy kis rángatással (shake) ijesszük el a többi alkalmazást a környékről. Egyszerű és célravezető.

3. Ragadós ablakok 
Csak fogjunk meg egy ablakot (alkalmazást), és húzzuk a képernyő bal vagy jobb szélére: máris aktiváltuk a „snap to screen” opciót, azaz az ablak automatikusan beméretezi magát, és „odaragad” a munkaasztalhoz. Ha meguntuk, csak húzzuk az ablakot a képernyő tetejére, és ismét dinamikusan méretezhető/mozgatható lesz. 

4. Futó alkalmazások előnézet 
Bár a Vistában már van egy kis előnézeti képe a tálcán futó alkalmazásoknak, a Windows 7 esetében már be is zárhatjuk őket a Preview ablakből, sőt teljes képernyős bepillantást is kérhetünk (taszkváltás nélkül). Ráadásul a Win+T billentyűvel egyszerűen mozgathatjuk is ezt az előnézeti képsort, mi több, akár teljesen testre szabhatjuk az előnézeti képet méretét stb.

5. XP-mód 
Vége az „XP-n megy, Vistán nem” problémáknak – csak töltsük le az ingyenes XP-mode alkalmazást a Microsofttól (ez tulajdonképpen egy virtuális gép, XP-vel), és máris minden XP alkalmazásunk garantáltan futni fog. 

6.Hibafelvevő 
A „Problem Steps Recorder”  nevű alkalmazás a hibakeresésben és a supportban segít. Ha valami lefagy, vagy nem úgy működik, ahogy kellene, akkor a szokásos három oldalas „dxdiag” fájlok, vagy éppen az értelmezhetetlen crash reportok helyet, ezentúl csak „vegyük fel” lépésről lépésre, hogy mi történt. A felvett lépéseket nagyszerűen kezelhető HTML formátumban továbbíthatjuk a fórumos szakiknak, az MS-supportnak vagy a Techline-nak, további okoskodás céljából. 

7. Nagyító 
Talán feleslegesnek hangzik, de aki használt már Macintosht, az tudja hogy nem az. A Mac-en ugyanis, ha nyomva tartjuk a Ctrl-t és mozgatjuk az egérgörgőt, akkor az OSX automatikusan kinagyítja a képernyőt (ha kell, egészen addig, amíg egy pixel akkora lesz, mint a fejünk). Minden alkalmazástól függetlenül, és persze minden alkalmazásban. Egy hasonló került most be a Win7-be is, a gyengébben látók kedvéért: egyrészt egy, a Mac-hez hasonló nagyítási lehetőség (igaz, itt a nagyító követi kurzort és nem a képernyő, de a hatás hasonló). A Vista és az XP is tartalmazott ugyan egy nagyító eszközt (ugyancsak a gyengén látók miatt), de az csak egy külön alkalmazás volt, és a használhatósága sem volt igazán jó.

8. Zene előnézet  
Igaz, a „nézet” jelen esetben képzavar, de a music preview akkor is ezt jelenti: zene előnézet (tulajdonképpen belehallgatás).A Win7-ben, ha csak „bele akarunk hallgatni” egy MP3-ba, nem indul el rögtön a médialejátszó, ellenben kapunk egy kis preview ablakot, ahol csak a legszükségesebbek vannak: Play, Stop, az Album borítója kicsiben, némi infó a zenéről, illetve egy gomb, a teljes értékű lejátszó elindításához. Mivel ilyen kicsi, gyakorlatilag fénysebességgel töltődik be, nagyon hasznos kényelmi funkció. 

9. Beépített ISO-író

Hogy az XP vagy éppen a Vista beépített CD/DVD író funkciója milyen, azt inkább nem minősítjük. Nem véletlen, hogy mindenki az ingyenes alternatívákat használja ISO (CD/DVD-kép) fájlok írásához. A Win7 már felismeri a DVD-képfájlokat, így ha egy ISO-ra kattintunk, egy ablakot kapunk, ahol máris felírhatjuk egy lemezre a képfájlt, egyetlen kattintással. Egyszerű, gyors.

 10. Kényelmes duplamonitor-támogatás
Csak nyomjuk meg a WIN+P-t, és máris kapunk egy egyszerű vizuális menüt, ahol pillanatok alatt választhatunk, mit is szeretnénk. Duplikálni akarjuk monitorunk képét a csatlakoztatott kivetítőre is? WIN+P, és készen is van. Catlakoztatunk még egy monitort, és „dupla” munkaasztalt akarunk? WIN+P és készen is van. Nincs többé videokártya-meghajtó-panel babrálás!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Rácz Sándor István 56-os szabadságharcos

Meghalt Rácz Sándor István 56-os szabadságharcos

Újra összeállnak a Vészhelyzet sztárjai

Újra összeállnak a Vészhelyzet sztárjai

Felfüggesztette a bíróság a lengyel vidéki sajtó felvásárlásáról szóló döntést

Felfüggesztette a bíróság a lengyel vidéki sajtó felvásárlásáról szóló döntést