szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A televízió jelenlegi formájában haldoklik  – ezt tudjuk.

A televízió jelenlegi formájában haldoklik  – ezt tudjuk. Megszűnni azonban nem fog, csak átalakul. Jön a digitális tévé, fontos szerepet kap az interaktivitás, és persze a reklámok, hirdetések is új eszközöket és felületeket találnak maguknak (miközben a jelenlegi, nem interaktív, őskorinak számító TV-reklámozási mód lassan kihal). Az új utak keresésének egyik népszerű változatát azok a különböző szoftverek jelentik, amelyek az online TV-adásokat gyűjtik egybe. 

Az Ahusoft ilyen alkalmazása jelenleg azaz egyik legígéretesebb. A szoftver több mint 2000 online tévécsatornát, és több mint ötezer rádiót tartalmaz – ígéri a honlap. Nos lássuk, mennyi igaz ebből. Az ingyenes változat letölthető innen, a mérete apró, mindössze három Mbájt. Installálás után kiderül, hogy a reklám nem túlzó: a Super TV-ben valóban több ezer csatorna található, persze hacsak nem beszélünk a világ összes nyelvén, akkor ezeknek csak a töredékét fogjuk tudni élvezni. Ugorjuk hát át az afganisztáni és a vietnami tévéken, és nézzük, ami minket konkrétan érdekel, azaz a magyar/angol/német nyelvű adásokat. 

A szoftver kezelése borzasztóan egyszerű: egy hatalmas listát kapunk, amelyet ország vagy stílus (genre) szerint szűrhetünk. A jobb oldalon hungary-t választva az országlistából, majd az „apply filter” gombot megnyomva máris láthatjuk a magyar nyelvű kínálatot. Természetesen RTL Klub és Tv2 nem lesz (ismervén reagálási sebességüket, még kb. 15 év, mire rájönnek, hogy „jééé, ez az internet, hogy elterjedt…"), ellenben van Duna TV, M1, M2 és persze rengeteg apró, tematikus vagy éppen városi csatorna. 

Ha a stílus szűrőt használjuk, a helyzet egy kicsit jobb: igaz, a magyar nyelv itt már kiesik, de egy zenei csatorna esetében ez nem akkor gond. Komédia, hírek, időjárás, zene, dokumentum kategóriák közül választhatunk, a kínálat elég bőséges. Nem számoltam össze, de nincs okom kétségbe vonni, hogy valóban megvan a 2000+ csatorna a szoftverben.

Kedvenc csatornáinkat egyszerűen könyvjelzőkbe tehetjük (jobb klikk a csatorna nevén, és „add to favourites”). A rádiók minden tekintetben ugyanúgy működnek, mint a TV-adások (csak éppen videó ablak nélkül), de azért online rádiózásra még mindig jobb az iTunes vagy a Winamp.

A Super Internet TV tehát valóban szuper, hiszen ingyenes (van ugyan premium verzió, ami már fizetős, de az ingyenes is bőven megteszi), a kezelése pofonegyszerű, és a kínálat is elég nagy. Egy próbát mindenképpen megér. Letöltés.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Mindent játszó lejátszó!

Bár kedveljük az AppleTV-t, idehaza meglehetősen nehézkes alapanyagokkal ellátni, mivel az...