szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A kezdeti gyengélkedés után a QuickOffice iPhone-os változatából is...

A kezdeti gyengélkedés után a QuickOffice iPhone-os változatából is elkészült egy olyan verzió, amely már megbízhatóan működik és támogatja az iPhone OS 3.x által nyújtott másolás-kivágás-beillesztés funkciókat. A QuickOffice neve persze bizonyára nem csak az iPhone felhasználóknak ismerős. E csomag hosszú ideje jelen van több mobil platformon is (PalmOS, Windows Mobile, Symbian stb.), s mindegyiken egyike a legjobb mobil irodai megoldásoknak. A legnagyobb konkurens talán a Dataviz-féle Documents to Go, ám ők - e cikk születésekor - még mindig nem rukkoltak elő szerkesztésre is alkalmas táblázatkezelővel iPhone-ra.
A QuickOffice for iPhone viszont egyszerre kínál megoldást a dokumentumok és táblázatok szinkronizálására az asztali gép és a telefon között, illetve lehetőséget ad ezek létrehozására és szerkesztésére magán az iPhone-on is.
Korábban PalmOS-en és Windows Mobile-on is használtam a program megfelelő változatait, de igazán kényelmesen azt hiszem akkor dolgoztam vele először, amikor kipróbáltam az iPhone-os verziót. Ez persze szubjektív dolog, de kétségtelen, hogy a “ceruza” nélküliség, és a többujjas nagyítás, kicsinyítés (amely ráadásul gördülékenyen megy, nem óriási lépésekben), rendkívül kellemessé teszi a munkát.

Képek, dokumentumok, táblázatok

A szövegszerkesztőben azért nem szívesen írnék végig egy több oldalas dokumentumot ékezetes karakterekkel, de ha a kényszer rávisz, ez sem lehetetlen. Persze ha nem kellenek ékezetek, akkor villámgyorsan lehet benne írni a telefon saját virtuális billentyűzetével.
Táblázatok áttekintéséhez teljesen természetesen használja az ember a kétujjas nagyítást és kicsinyítést, ha gyorsan akar váltani a nagyobb terület átlátása és egy adott cella szerkesztése között.

Formázási lehetőségek a Quicksheetben

A program kellemesen gyorsnak mondható egy iPhone 3G-n, nagyobb dokumentumok megnyitása és mentése esetén kicsit többet kell várnunk, de a szerkesztés folyamatos.
A szövegek formázására a szövegszerkesztőben és a táblázatkezelőben is megtalálunk mindent, amire szükségünk lehet. Válthatunk fontot, betűméretet, van fékörvér és dőlt stílus, variálhatjuk a betűk és a szöveg háttérnek (táblázatoknál a cella háttérnek) színét.

A sorok és oszlopok beszúrása is egyszerű

A szövegszerkesztőben természetesen van felsorolás, bekezdések és kiemelési lehetőség. Ha a megnyitott dokumentum tartalmaz táblázatokat, azokat is láthatjuk, de a telefonon létrehozott dokumentumba egyelőre nincs lehetőség táblázatok (vagy éppen képek) beillesztésére.

Szöveg igazítása egy cellán belül

A táblázatkezelőben a cellaformázási lehetőségek (keretezés, igazítások, formátum meghatározása) és persze a függvények beillesztésének lehetősége jelenti a fő különbséget. Utóbbiaknál éppúgy kapunk segítséget a függvény megfelelő használatához, mint mondjuk az Excelben. Itt a grafikonok megjelenítésének és készítésének lehetőségét hiányoltam csak.
A munkalapokat természetesen kedvünk szerint váltogathatjuk a táblázaton belül.

A keretezés sem bonyolult...

A szövegszerkesztőben és a táblázatkezelőben egyaránt kereshetünk, és van közvetlen Visszavonás (Undo) gomb is, bár ehhez igénybe vehetjük az iPhone OS 3 által kívánt “rázós” megoldást is. Ahogy említettük a másolás-kivágás-beillesztés is teljes mértékben támogatott a QuickOffice aktuális változatában és természetesen lehet fekvő módban is szerkeszteni mindent.

Formátumok és szinkronizálás
A telefonra telepített szoftverrel DOC, DOCX, XLS, XLSX és TXT formátumokat szerkeszthetünk, s ezekbe menthetünk, de megnyitni tudunk még képfájlokat (JPG, SVG, TIFF, GIF, PNG stb,), vagy PDF, HTML, MHT dokumentumokat, PowerPoint prezentációkat is. 
Külön szinkronizációs szoftvert nem kapunk hozzá, az asztali gépről - wifi kapcsolaton keresztül - tetszőleges böngészőben elérhetjük a telefonon, QuickOffice-ban tárolt anyagainkat. 

Tetszőleges böngészőben elérhetjük a telefon tartalmát

Ennek előnye, hogy rendszerfüggetlen, így egy Windowsos, Linuxos vagy OS X-es gép esetében egyaránt tudunk le- és feltölteni anyagokat. Hátránya, hogy ezen felül semmit nem tudunk csinálni vele, se rendszerezni a dolgainkat, se egyszerre menteni több fájlt. Viszont van lehetőség hálózati meghajtóként elérni az iPhone-on a QuickOffice tartalmát (Windowson és OS X-en egyaránt), így részben pótolhatjuk a kliens hiányát (OS X alatt például elegendő a telefon által adott címet a Finder Go / Connect to Server menüpontjában beírni).

Beállítási lehetőségek

A kész anyagokat akár e-mailben is elküldhetjük, közvetlenül az iPhone-ról, ilyenkor egy levélhez több fájlt is csatolhatunk.

Küldés e-mailben

Mindent egybevetve a QuickOffice iPhone-os verziója az egyik legjobban használható mobil irodai csomag most a piacon, amelyhez jelenleg 10 dollárért juthatunk hozzá (elvileg ez átmeneti, a teljes ár eredetileg 20 dollár volt). Néhány apróságot azért én hiányoltam belőle (bluetooth-on keresztüli nyomtatás, kényelmesen használható asztali kliens, képek és táblázatok beillesztése dokumentumba, grafikonok készítése stb.), de akinek szüksége van egy zsebben hordható irodai csomagra, valószínűleg nem bánja meg, ha ezt választja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Emlékszik a Flappy Birdre? Becsempészték az Apple gépeire

Emlékszik a Flappy Birdre? Becsempészték az Apple gépeire

Mennyi hatalmunk van az életben?

Mennyi hatalmunk van az életben?

Soron kívül oltatta be magát, megbüntették a volt perui elnököt

Soron kívül oltatta be magát, megbüntették a volt perui elnököt