szerző:
MTI

Mesterséges látórendszer prototípusát mutatták be az amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói.

Az általuk kifejlesztett rendszer elemei egy szemüvegre szerelt kamera és egy chip, amely a beteg szervezetében kerül beültetésre. A parányi szerkezet hivatott a sérült ideghártya helyettesítésére és az információ továbbítására a látóidegnek. A megvakult ember így - legalábbis részben - visszanyerhetné a látását. 

A látáskorlátozottaknak készült implantátumokkal ellentétben a MIT találmánya a véglegesen megvakult embereknek készül. A rendszer mindazonáltal nem képes teljes mértékben helyreállítani a látást. A szembe beültetendő chip prototípusait tíz hónapon át sikeresen tesztelték sertéseken - közölték a kutatók a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint.

A mesterséges látórendszer lényege, hogy megkerüli a kór által elpusztított ideghártyasejteket, és a chip segítségével közvetlenül a látóideget stimulálja. A szemüvegen rögzített kamera felveszi környezetét, majd egy vezeték nélküli kapcsolattal továbbítja az információt a chipnek. A chip a látóideghez csatlakoztatott elektródákat vezérli, a látóideg pedig közvetíti az elektromos jeleket az agynak, amely azokból képet alkot. Az áramellátás is vezeték nélkül történik, a szemüvegben elhelyezett tekercsek segítségével.

John Wyatt, az MIT elektrotechnikusa és számos szakterületet képviselő kollégái húsz éve dolgoznak e területen. A jelenlegi prototípus bemutatásától azt remélik, hogy nagy lépést sikerült tenniük a kísérleti stádium felé. A három éven belül sorra kerülő emberi kipróbálás sokat fog lendíteni a folyamaton, hiszen a sertésekkel ellentétben az ember vissza tudja adni, amit érzékel. Így sokkal közelebb lehet majd kerülni a chip optimális konfigurációjához.

A mesterséges látórendszerek nagy kihívása, hogy ne sértsék meg a szemet. A korábbi prototípusoknál az elektródákat kockázatos eljárással közvetlenül az ideghártyához csatlakoztatták, a jelenleginél azonban mögötte helyezték el, veszélytelenebbé téve az eljárást. A chip borítása titán, ellentétben a korábbi, hosszú távon nem vízállónak bizonyuló szilikonnal szemben.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Meg lehet előzni a folyami vakságot

Hamarosan a múlté lehet a trópusokon előforduló, féreg által okozott vakság - állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmánya.

Shake

Pornó vakoknak

A Porn for the Blind (Pornó vakoknak) nem áprilisi tréfa, hanem egy amerikai nonprofit alapítvány, amely azért alakult, hogy azt a több millió pornóklipet, amely a látók rendelkezésére áll az interneten, a látáskárosultak számára is élvezhetővé tegye.

MTI Tech

Hatékony a vakság egyik típusának génterápiás kezelése

Egy évvel a génterápiás beavatkozás után a fiatalon teljes vakságot okozó állapottal élő páciensek közül három látása folyamatosan javul, negyedik társuk pedig a digitális óra számait tudja leolvasni - adták hírül szerdán amerikai kutatók.

Shake

A vakok is a szőkéket szeretik - videó

Állítólag jól csak a szívével lát az ember – mégis, a vakok is ugyanolyan felszínesek tudnak lenni, ha külsőségekről van szó, mint bárki más – állítja egy vak férfi.

Újra bajnok a Juve

Újra bajnok a Juve

Egy „szellemileg is tisztán tartott” kulthely, amely „sziget az általános tahóságban”

Egy „szellemileg is tisztán tartott” kulthely, amely „sziget az általános tahóságban”

Itt vannak az ötöslottó számai

Itt vannak az ötöslottó számai

Fiatal újságírónő az áldozata az észak-írországi terror fellángolásának

Fiatal újságírónő az áldozata az észak-írországi terror fellángolásának

A lakók pénzéből felépült, az önkormányzat lebontotta a játszóteret Nagykanizsán

A lakók pénzéből felépült, az önkormányzat lebontotta a játszóteret Nagykanizsán

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa