szerző:
hvg.hu

A 3D nyomtatók után új gyártási módszerekről adott hírt a NASA. Az EBF3 (Electron Beam Freefrom Fabrication) névre keresztelt módszerhez elektronsugár kell és vákuum, mindez pedig óriási előrelépést jelenthet a repülőgépiparban és az űrkutatásban, a távoli jövőben akár még az űr gyarmatosításában is.


Az EBF3 gyártási folyamat során vákuumkamrában hevítenek fel és formálnak meg elektronsugárral folyamatosan adagolt nyersanyagot, mindehhez pedig a hagyományos gyártási folyamatokhoz képest töredéknyi elektromosság és nyersanyag szükséges csupán. A gyártáshoz szükséges egyfelől egy részletes, rétegekre lebontott háromdimenziós terv a készítendő tárgyról, valamint egy olyan "elektronsugarakkal kompatibilis" nyersanyag, ami felforrósítható, rövid ideig meg is olvasztható és alakítható, ilyen például az alumínium.

© NASA
Karen Taminger, a program technológiai vezetője szerint beadagoljuk a rendszerbe a gyártandó alkatrész rajzát, megnyomunk egy gombot és kijön a kész alkatrész, mindez pedig sokakat joggal emlékeztethet a Star Trek sorozat replikátoraira. Az EBF3-gyártóból nem csupán földi, hanem egy kisebb, légi változat is készült, amit a NASA már a súlytalanság állapotában is sikeresen próbált ki - a következő próbát már az ISS nemzetközi űrállomás fedélzetén végzik. A jövő holdbázisain nagy hasznát vehetnék egy ilyen technológiának, az oda telepített űrhajósok ugyanis a Hold talajából vagy a korábban az égitestbe ütköztetett szondák maradványaiból is kinyerhetik az alkatrészek gyártásához szükséges alapanyagokat.

Nagy hasznát veheti mindennek a repülőgyártás, hiszen míg egy utasszállító fő szerkezeti vagy borítóelemeit kilogrammonként kétezer dollár körüli áron lehet előállítani, addig az elektronsugarakkal mindez sokkal olcsóbb. A NASA példája szerint míg egy 150 kilogramm tömegű titánium elemet egy körülbelül 3000 kilogrammos anyagtömbből alakítanak ki, a fel nem használt elemeket pedig újrafeldolgozzák, az EBF3 módszerével elég 175 kilogrammnyi nyersanyag, a folyamat így az eddigiekhez képes sokkal energia- és nyersanyagtakarékosabb. A NASA reményei szerint az így gyártott alkatrészek élettartama is hosszabb lesz, valamint az eddiginél jóval komplexebb szerkezetbelsőket is gyárthatunk, amikre korábban nem nyilt lehetőség.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Pappa Piától Robert de Niróig - Fotógaléria Andy Vajna utolsó tíz évéből

A Pappa Piától Robert de Niróig - Fotógaléria Andy Vajna utolsó tíz évéből

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

6,5 milliárd forint értékű élelmiszert mentett meg tavaly az Élelmiszerbank

6,5 milliárd forint értékű élelmiszert mentett meg tavaly az Élelmiszerbank

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

A nap videója: a pomázi BMW-s, akit nem hagyon hatott meg a zebránál álló gyalogos

A nap videója: a pomázi BMW-s, akit nem hagyon hatott meg a zebránál álló gyalogos