szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 3D nyomtatók után új gyártási módszerekről adott hírt a NASA. Az EBF3 (Electron Beam Freefrom Fabrication) névre keresztelt módszerhez elektronsugár kell és vákuum, mindez pedig óriási előrelépést jelenthet a repülőgépiparban és az űrkutatásban, a távoli jövőben akár még az űr gyarmatosításában is.


Az EBF3 gyártási folyamat során vákuumkamrában hevítenek fel és formálnak meg elektronsugárral folyamatosan adagolt nyersanyagot, mindehhez pedig a hagyományos gyártási folyamatokhoz képest töredéknyi elektromosság és nyersanyag szükséges csupán. A gyártáshoz szükséges egyfelől egy részletes, rétegekre lebontott háromdimenziós terv a készítendő tárgyról, valamint egy olyan "elektronsugarakkal kompatibilis" nyersanyag, ami felforrósítható, rövid ideig meg is olvasztható és alakítható, ilyen például az alumínium.

© NASA
Karen Taminger, a program technológiai vezetője szerint beadagoljuk a rendszerbe a gyártandó alkatrész rajzát, megnyomunk egy gombot és kijön a kész alkatrész, mindez pedig sokakat joggal emlékeztethet a Star Trek sorozat replikátoraira. Az EBF3-gyártóból nem csupán földi, hanem egy kisebb, légi változat is készült, amit a NASA már a súlytalanság állapotában is sikeresen próbált ki - a következő próbát már az ISS nemzetközi űrállomás fedélzetén végzik. A jövő holdbázisain nagy hasznát vehetnék egy ilyen technológiának, az oda telepített űrhajósok ugyanis a Hold talajából vagy a korábban az égitestbe ütköztetett szondák maradványaiból is kinyerhetik az alkatrészek gyártásához szükséges alapanyagokat.

Nagy hasznát veheti mindennek a repülőgyártás, hiszen míg egy utasszállító fő szerkezeti vagy borítóelemeit kilogrammonként kétezer dollár körüli áron lehet előállítani, addig az elektronsugarakkal mindez sokkal olcsóbb. A NASA példája szerint míg egy 150 kilogramm tömegű titánium elemet egy körülbelül 3000 kilogrammos anyagtömbből alakítanak ki, a fel nem használt elemeket pedig újrafeldolgozzák, az EBF3 módszerével elég 175 kilogrammnyi nyersanyag, a folyamat így az eddigiekhez képes sokkal energia- és nyersanyagtakarékosabb. A NASA reményei szerint az így gyártott alkatrészek élettartama is hosszabb lesz, valamint az eddiginél jóval komplexebb szerkezetbelsőket is gyárthatunk, amikre korábban nem nyilt lehetőség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tortát kapott születésnapjára Golo, a 40 éves budapesti gorilla

Tortát kapott születésnapjára Golo, a 40 éves budapesti gorilla

Fizetős lesz a DIGIMobil, itt vannak az árak

Fizetős lesz a DIGIMobil, itt vannak az árak

Anne Frank egykori barátnője rakta le az amszterdami holokauszt-emlékmű első kövét

Anne Frank egykori barátnője rakta le az amszterdami holokauszt-emlékmű első kövét