szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Nehéz lesz elereszteni a Windows XP-t, ha majd megjelenik a Windows 7, az elmúlt években annyira megszoktuk...

Nehéz lesz elereszteni a Windows XP-t, ha majd megjelenik a Windows 7, az elmúlt években annyira megszoktuk... A Windows 7 azonban hamarosan itt lesz, és ki ezért, ki azért tervezi a váltást, miközben jó néhányan vannak, akik úgy gondolják, ha eddig megvoltak az XP-vel, most sem lesz értelme átállni. Aki az XP-re szavaz továbbra is, de azért titkon vágyik egy kis változatosságra, annak sem kell búsulnia, a régi, bevált rendszert is fel lehet kicsit turbózni. Nem is olyan régen mutattunk néhány módszert, amelyekkel funkciók tekintetében lehet modernizálni a Windows XP-t anélkül, hogy ezzel komolyabban megnövelnénk a rendszer erőforrásigényét. Apró, de hasznos kis alkalmazásokat vethetünk be, hogy néhány elavult funkciót új, hatékonyabb megoldásokra cseréljük.

Több téma közül is választhatunk

Ezúttal plasztikai műtétet fogunk végrehajtani a rendszeren, ami mint minden ilyen beavatkozás, itt is jár némi kockázattal, de az esetek többségében gond nélkül végrehajtható, még akkor is, ha nincs túl nagy gyakorlatunk az efféle mesterkedésekben.

Az Xpize egy jól összeválogatott csomag, amelynek telepítése gyakorlatilag gyerekjáték a Windows XP-re. Egyedül annyit kell tudnunk, hogy 32 bites vagy 64 bites Windowst használunk-e, és ezen belül melyik szervizcsomag van telepítve (SP1, SP2 vagy SP3 például a 32 bites Windows XP esetében), mert ennek megfelelően kell letöltenünk a szükséges telepítőkészletet.

Leporolt Windows XP felület

A telepítés után már nemcsak a Microsoft által a rendszerhez adott, vagy a nálunk is bemutatott, szintén a Microsofttól származó Zune témát használhatjuk, hanem további ízléses felületek közül is választhatunk.

Persze hasonló csomagokkal tele van az internet, de az Xpize kiemelkedik ezek közül az egyszerű telepítés és a gondosan összeválogatott témák miatt (amúgy ez is az UXTheme Patcherre épül). Extraként kapunk még egy fejlettebb TaskSwitchXP nevű kis alkalmazást is, amely látványosabb váltást biztosít a futó programok között, mint a Windows hagyományos Alt + Tab megoldása. Ezt az egy programot leszámítva nem telepít háttérben futó alkalmazásokat, így a gépet az „átskinezés" nem fogja különösebben lassítani, ami szintén kevés témacsomagra jellemző pozitívum.

A login képernyőt is átszabhatjuk

 

A Windows XP felületén kívül a login képernyőt is átszabhatjuk a programmal (ezt egyébként külön is megtehetjük egy másik szoftverrel) és kapunk néhány plusz képernyővédőt is.

Mi az SP3-as XP-re telepíthető, 32 bites verziót tettük fel egy magyar Windows XP-re. Ezzel semmi gondunk nem volt. Gyönyörűen végigment a telepítés, és az újraindítás után már a megszépült rendszer fogadott minket. Akinek nincs a gépén a Microsoft .NET Framework 2.0, annak ezt is fel kell tennie, mielőtt belefog az Xpize telepítésébe. Kezdők számára a legjobb megoldás, ha az alapértelmezett beállításokkal telepítik csomagot, a haladók számára viszont számos beállítási lehetőséget tartalmaz már maga a telepítő is, ezeket érdemes átnézni.

Aki mégis elakadna a dolgokkal, annak jól jöhet a letölthető FAQ, amely sajnos magyarul nem áll rendelkezésre (amúgy az Xpize sem tud magyarul, de nálunk gond nélkül ment a honosított Windowson).

Mindenesetre nem árt, ha van egy backup a fontos anyagainkról és adatainkról, mielőtt belefogunk az átalakításba, hiszen azért van a dologban némi kockázat! Szóval mielőtt belefogunk, mindenképpen mentsük le a gépről pótolhatatlan dolgainkat!

Érdekesség, hogy a csomaggal akár egy átalakított Windows XP telepítő CD-t is készíthetünk (ehhez természetesen szükségünk lesz egy eredeti XP telepítő CD-re is).

Az Xpize nem jó választás, ha a felismerhetetlenségig szeretnénk átalakítani a Windows XP-t, ez inkább csak egy kis felületkezelés, hogy elegánsabb, modernebb megjelenésű rendszerünk legyen. A működési sebességet nem fogja vissza, így gyengébb gépeken is lehet vele próbálkozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mit tud a Huawei legjobb órája? Teszten a Watch GT 2 Pro

Mit tud a Huawei legjobb órája? Teszten a Watch GT 2 Pro

2200 éves alkoholt találtak, van belőle 3 liter

2200 éves alkoholt találtak, van belőle 3 liter

A civakodó belga pártok egyezsége kellene a járvány elleni küzdelemhez

A civakodó belga pártok egyezsége kellene a járvány elleni küzdelemhez