szerző:
techline.hu

Az Apple Time Capsule mindkét feladatot megoldja, egyetlen készülékbe integrálva.

 

Az Apple Time Capsule mindkét feladatot megoldja, egyetlen készülékbe integrálva. A lapos, fehér dobozva zárva egy 802.11n szabványú wifi adóval ellátott router és egy nagyméretű (típustól függően 1 vagy 2 TB-os) merevlemez bújik meg.

Wireless tárhely
Mivel Apple termékről van szó, mi sem természetesebb, minthogy zokszó nélkül együttműködik az OS X Leopard / Snow Leopard saját, Time Machine backup szoftverével, amely látványos és kényelmes felületen teszi elérhetővé az állományok (képek, dokumentumok, zenék, videók, vagy bármilyen rendszerfájl) korábbi változatait, akár előnézeti képet is adva azokról, mielőtt visszaállítanánk egy fájlt.

Innen nézve bármi is lehetne...

A backup működik wifin és hálózati kábeles kapcsolaton keresztül egyaránt, ráadásul automatikusra is állítható, így semmivel sem kell törődnünk, adataink viszont folyamatosan, akár hónapokra visszamenően is biztonságban lesznek, ami mondjuk egy notebook / MacBook esetében kritikus pont, hiszen a hordozható gépek fokozott sérülési lehetőségnek vannak kitéve. Az első mentés természetesen minden gépen csigalassú, hiszen akár egy teljes rendszert is biztonságba helyezhetünk, minden adatunkkal, ami azért több száz GB is lehet.

...hátulról már egyértelmű, mit is látunk

A későbbiekben viszont már pattogósabban ment a Time Machine akár wifin keresztül is (ilyenkor már csak a változásokat menti a program).
Természetesen a Time Capsule nem korlátozza a tárhely használatát a Macekre. Windowsos vagy éppen linuxos gépekről is elérjük azt, egy tetszőlegesen választott backup szoftverrel.
A merevlemez kapacitását sem vagyunk kötelesek teljes egészében a backup szolgáltatásnak szentelni. Tárolhatunk rajta bármilyen állományt: filmet, zenét, dokumentumokat, és ezeket természetesen a hálózat bármely gépével kényelmesen elérhetjük, fusson rajta akár OS X vagy Windows, akár wifi kapcsolattal is.

Az idő urai - az OS X Time Machine alkalmazása és a Time Capsule

A Time Capsule ezen felül rendelkezik egy USB csatlakozóval is, amelyre nyomtatót vagy akár külső, USB-s merevlemezt is köthetünk. Ezeket ugyancsak elérik a hálózaton belül lévő gépek.

Kényelmesen konfigurálható router
A készülék egyben persze routerként is funkcionál, így eloszthatjuk vele például internet-kapcsolatunkat. Ehhez három LAN portot is találunk a hátulján, de wifi kapcsolaton keresztül is csatlakozhatnak az eszközök, ráadásul a 802.11n a jelenlegi leggyorsabb wifi kapcsolatot teszi elérhetővé, feltéve persze, hogy a csatlakozó készülék is képes erre. A legújabb Macek már mind ilyen wifi rádiót kapnak. Ha az elterjedtebb 802.11g kapcsolatra képes cuccunk van, semmi gond, azzal is csatlakozhatunk, legfeljebb nem tudjuk kihasználni az n változat nyújtotta sebességet. A Time Capsule 2,4 és 5 GHz-es frekvenciasávokban működik, akár párhuzamosan is.

MAC címek szűrése - az Airport Utility Windowson is pont ilyen

A router „rész" konfigurálása pofonegyszerű! Én eddig a Netgear routerek konfigurációs felületére esküdtem (sajnos más típusok esetében már sokszor találkoztam kusza és hiányos opciókkal), de a Time Capsule még ezeknél is kellemesebben állítható be.
OS X alatt nincs szükség telepítésre, a Utilities mappában található Airport Utility segítségével minden funkciót elérünk. Ha Windowst használunk, a készülékhez mellékelt CD-ről feltelepíthetjük az AirPort Utility windowsos verzióját.

A rendes elérés mellé akár vendég wifi-pontot is kreálhatunk

Mindent testre szabhatunk, a legapróbb részletekig, a biztonságról pedig WEP vagy WPA/WPA2 titkosítással gondoskodhatunk. A WEP mondjuk inkább vicc kategória, de a WPA2, a MAC címek szűrése és a rejtett hálózat beállítása együtt már elég hatékony védelmet jelent, hogy ne használja minden arra tévedő az internetünket, vagy érje el kedve szerint a megosztott mappákat. Tökéletes védelem persze nincs, egy profi átjut ezeken és a Time Capsule beépített tűzfalán is, ha nagyon akar, de legalább kicsit megdolgozik érte... A kevésbé felkészültektől pedig tökéletes biztonságban tudhatjuk így az adatainkat. A megosztott mappákat egyébként külön jelszóval is védhetjük még.
Ha mi a jótékony típusba tartozunk, létrehozhatunk a rejtett, védett hálózat mellett egy vendég (Guest) elérést is, amelyhez bárki csatlakozhat, ha internetezni támad kedve, de nem érhető el vele semmiféle megosztott mappa, fájl, nyomtató stb.

A beépített és a csatlakoztatott merevlemezek kezelése

Ha van MobileMe elérésünk, a Back to My Mac funkciót is hasznosíthatjuk a Time Capsule-lal.
Természetesen minden olyan funkciót megkapunk, amelyet a routereknél megszokhattunk: port-továbbítás, csatornaválasztás, IPv6 stb.
Ha esetleg úgy döntünk, hogy letakarítjuk a beépített merevlemez tartalmát, jól jöhet, hogy az Airport Utility a gyors formázáson felül akár többszörös felülírással is képes eltüntetni a tartalmat, így biztosak lehetünk benne, hogy nem lehet visszaállítani a korábban tárolt anyagokat.

Finderből és Intézőből is elérjük a merevlemez tartalmát

Összegezve azt kell mondanunk, hogy a Time Capsule az egyik legkényelmesebben konfigurálható, megbízhatóan működő router otthonra vagy egy kisebb irodába, amivel eddig találkoztunk, az USB megosztás és a beépített, óriási tárhely pedig nagyon egyszerűen elérhető vele.

A tartalom biztonságos megsemmisítése

Egyetlen komoly hibájának borsos ára róható fel: közel 90 ezer forintot kell fizetnünk az 1 TB-os változatért. Nagyjából 50 ezer forintból hozhatunk ki hasonló tudású összeállítást (25 ezer forint körül már kapunk 1 TB-os külső merevlemezt, és ugyanennyiért kapunk USB porttal ellátott, N-es wifi routert is). A kényelem és a konfigurálás egyszerűsége viszont korántsem biztos, hogy ilyen szintű lesz, a kérdés tehát az, hogy megéri e nekünk ez utóbbi a 40 ezer forintnyi pluszt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Habzó, bűzös trutyi lebegett a Duna felszínén Dunaújváros közelében

Habzó, bűzös trutyi lebegett a Duna felszínén Dunaújváros közelében

Ezt az alkalmazást imádják most a legjobban az iPhone-osok

Ezt az alkalmazást imádják most a legjobban az iPhone-osok

Putyin elismerte, hogy fegyverkísérlet volt a nukleáris baleset

Putyin elismerte, hogy fegyverkísérlet volt a nukleáris baleset

Bozótvágóval támadt feleségére

Bozótvágóval támadt feleségére

Csókolózzon sokat, és közben gondoljon a filematológiára

Csókolózzon sokat, és közben gondoljon a filematológiára

A vendégeire törte a szélvédőt az albán éttermes, úgy bepöccent

A vendégeire törte a szélvédőt az albán éttermes, úgy bepöccent